Política

May demana als ‘tories’ rebels un nou pla fronterer

Defensarà avui a Irlanda del Nord el seu compromís d’evitar una frontera dura

Els conservadors creen un grup de treball integrat per europeistes i euroescèptics

El Partit Conservador va constituir ahir un grup de treball amb representants de diverses faccions internes per buscar una solució a la salvaguarda de la frontera a Irlanda del Nord. El grup es va trobar ahir per primera vegada i està previst que es reuneixi de manera assídua amb el ministre del Brexit, Stephen Barclay, per buscar els “arranjaments” necessaris que facilitin l’aprovació parlamentària d’un acord de sortida. Integren el grup, per part dels euroescèptics, Steve Baker –vicelíder del grup euroescèptic radical de Jacob Rees-Mogg–, Owen Paterson –exministre per a Irlanda del Nord– i Marcus Fysh. Entre els europeistes, hi ha els exministres Nicky Morgan i Damian Green.

May va perdre la votació del seu acord amb la UE el 15 de gener passat per 432 a 202 vots, la desfeta més gran d’un primer ministre que es recorda, pel vot en contra dels rebels euroescèptics i europeistes del seu partit i dels seus socis unionistes nord-irlandesos, necessaris per aconseguir una majoria. Després de la derrota, es va reunir amb unionistes i rebels del seu partit i van acordar donar suport a una esmena presentada pel diputat tory Graham Brady que proposava “arranjaments alternatius” a la salvaguarda de la frontera d’Irlanda del Nord.

Aquesta salvaguarda és la raó del rebuig tant dels europeistes del seu partit com dels unionistes nord-irlandesos. Es tracta d’una garantia que exigeix la UE al Regne Unit si no aconsegueixen un acord comercial abans del 31 de desembre del 2020, quan acaba el període de transició, i que diu que el país es quedarà de manera indefinida dins la unió duanera. May no va tenir més remei que treballar amb els euroescèptics per evitar el trencament del partit i va acabar donant suport a l’esmena contra el seu acord. Va passar de dir que la salvaguarda no es podia tocar a exigir a la UE que la modifiqui o que la retiri. I ha encarregat a aquest grup que li doni una alternativa perquè pugui tornar a intentar negociar amb Brussel·les, possiblement a finals de setmana.

May reafirmarà avui a Irlanda del Nord el seu objectiu d’evitar el restabliment d’una frontera dura amb Irlanda després del Brexit.

Els laboristes, a punt de trencar-se

El risc de trencament del partit ha obligat May a treballar amb els euroescèptics de la seva formació, però el Brexit no només amenaça de dividir els conservadors, sinó també els laboristes, l’altre gran partit britànic. En els últims dies, han tornat a sorgir rumors d’un intent d’escissió d’un grup de sis diputats laboristes de la facció centrista. Hi ha tres faccions dins del laborisme: l’esquerra radical de Corbyn i la cúpula del partit, els centristes de Blair, i la classe obrera brexitera. Els sis rebels són europeistes i exigeixen a Corbyn una línia dura contra l’antieuropeisme que s’ha apoderat del Partit Conservador. Però també estan en contra de l’antisemitisme de Corbyn i la seva oposició a qualsevol interferència exterior a Veneçuela. S’assenyala que el partit es podria trencar a l’estiu. No seria el primer cop que passa. El 1981 ja es va escindir un grup de quatre diputats laboristes que van formar el Partit Social Democràtic, que es va acabar integrant en altres formacions i es va convertir en el Partit Liberal Demòcrata actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.