Gran angular

‘Tractament antiedat’ als hotels

La inversió en renovació es dispara per afrontar el retorn de la competència

L’esforç per actualitzar la planta no té precedents en la història hotelera
Laura Hernando
collier International

Med Playa, la cadena gironina d’hotels de costa -en té un total de setze- invertirà enguany 8,9 milions d’euros a renovar de cap a peus l’Hotel Río Park de Benidorm, quantitat que se suma als 3,3 milions que van costar les fases anteriors de l’obra. La previsió és que els treballs s’allarguin fins al març i que aquest establiment dels anys setanta llueixi un aspecte modern i completament renovat la pròxima temporada d’estiu. Agustí Codina, director general de Med Playa, reconeix que els darrers anys el sector turístic ha tingut “vents favorables”, que han fet créixer els ingressos, però que a partir d’ara caldrà lluitar pel turista perquè les destinacions competidores s’estan recuperant i pensen plantar cara: “A Turquia, per exemple, s’ha fet molt producte nou a la costa, amb instal·lacions molt espaioses. A més, el govern turc està treballant molt amb els operadors i tenen una moneda que s’ha devaluat”, explica Codina.

La posada al dia de la planta hotelera, que parcialment data dels anys seixanta i setanta, és el gran repte competitiu del sector a casa nostra. I els deures sembla que s’estan fent. Molts establiments han penjat el rètol de “tancat per obres”, i els professionals de la construcció han substituït els turistes durant uns mesos.

La firma de serveis d’assessorament immobiliari Colliers International fa un seguiment detallat d’aquests projectes i una estimació de la inversió. La seva conclusió és que en els darrers tres anys no ha deixat d’augmentar. Segons els darrers càlculs, entre els anys 2016 i 2018 s’han invertit a tot l’Estat 4.481 milions d’euros per millorar la planta hotelera, ja sigui per renovar l’existent o per fer-ne de nova. En aquests tres anys, l’increment ha estat constant, de manera que només el 2018, es van invertir uns 1.958 milions (la xifra recull el total de la inversió l’any que s’acaba d’executar), un 42% més que l’any anterior. “Estem en un nivell d’inversió i d’esforç per millorar l’oferta sense precedents en la història hotelera”, assegura Laura Hernando, directora general de l’àrea d’hotels de la consultora immobiliària.

A més, la inversió compromesa per a aquest any és de 2.191 milions d’euros (un 12% més) i de 3.303 milions, per a més enllà del 2019. Tanmateix, en aquests casos, la xifra evoluciona ràpidament cada dia que passa, amb la qual cosa és massa aviat per fer un balanç definitiu. En tot cas, és provable que es mantingui la proporció entre la inversió en obra nova i la destinada a renovació, que es mou en el 50%-50%.

Entre 2016 i 2018, i per nombre d’establiments, la xifra més elevada correspon a les reformes parcials, 302 hotels afectats i 737 milions d’inversió, seguida de les reformes integrals, 230 i 1.809 milions, respectivament. L’obra nova suposa només 153 establiments, però la inversió més important: 1.851 milions d’euros. L’estudi de Colliers també revela que el sector de les vacances atreu el 68% de la inversió executada. Aquest és el cas de Med Playa, però també el de l’hotel Gran Casino Royal de Lloret de Mar, que passarà a dir-se L’Azure després de la intervenció total a què està sent sotmès. Els 26 milions d’euros que inverteix la cadena H.Top Hotels, de Palafolls –amb una vintena d’establiments–, permetran elevar la categoria d’aquest immoble del 1970 i tres estrelles fins a les quatre superior.

El reposicionament en el mercat per captar clients de més poder adquisitiu és una de les raons de fons de les intervencions. Un altre és l’ampliació de serveis per fidelitzar el client. Aquest és el cas de la renovació que la cadena Ohtels (que disposa de setze hotels) farà en tres dels seus establiments de la Costa Daurada. Amb un client eminentment familiar, Ohtels està fent una aposta per dotar els seus hotels d’espais de jocs aquàtics, i en total invertirà 4,5 milions d’euros: “Tot el que generem ho reinvertim en la millora de les instal·lacions, un esforç que no s’acaba mai, perquè en aquest sector l’obsolescència és molt ràpida”, explica Xavier Grasset, director de vendes de la cadena. Grasset reconeix que quan aquesta visió és compartida, augmenta la categoria de la destinació, com assegura que està passant a Salou, per exemple.

LES XIFRES

4.481 M
inversió 2016-2018.
En els tres últims anys, la indústria hotelera ha invertit 4.481 milions d’euros en la posada al dia de la planta.
+42%
Creixement 2018.
Només l’any passat, la inversió per renovar o construir hotels va créixer un 42% a tot l’Estat espanyol.
17%
Planta Moderna.
Només tenint en compte les intervencions dels darrers tres anys, el 17% de la planta hotelera o és nova o s’ha renovat.
13%
Barcelona.
A la ciutat s’han invertit 578 milions, el 13% de tot l’Estat.

Els bancs s’hi aboquen

La crisi va fer que algunes entitats financeres assumissin la gestió d’establiments endeutats. I això ha comportat un aprenentatge que ha professionalitzat les estructures bancàries dedicades al finançament, ja sigui per a operacions de compravenda d’hotels o simplement per a crèdits per fer-hi obres. Un dels casos més emblemàtics és el del CaixaBank, que el desembre del 2017 va llançar una unitat de negoci específica per al sector turístic i hoteler, amb 30 professionals. L’entitat assegura que tenen com a clients dos de cada tres hotels, als quals van concedir uns 1.500 milions d’euros el 2017, i la previsió era créixer un 20% el 2018. Amb les dades del primer semestre, l’entitat va fer préstecs valorats en 900 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.