Política

Diàleg al límit del trencament

Sánchez es planta amb una mesa d’àmbit estatal i un relator, però tanca la porta a parlar de referèndum

El govern culpa La Moncloa i manté l’autodeterminació

“El temps s’escurça sense pressupost”, diu Calvo

La Moncloa confia que la duresa amb Torra desinfli la marxa a Colón

L’esclat hiperbòlic de la política espanyola, amb la convocatòria d’una gran manifestació que aplegarà les tres dretes –el PP, Cs i Vox– demà a la plaça Colón de Madrid contra el diàleg, ha situat el fil de comunicació entre el govern espanyol i la Generalitat al límit del trencament. En plena pugna per la mesa de partits amb el relator, i quan falten cinc dies perquè el Congrés voti si permet tramitar els pressupostos del 2019 o els enterra, el govern de Pedro Sánchez va dir prou: va oferir una mesa de partits d’àmbit estatal amb el “facilitador”, però sense poder parlar del referèndum. Un “o ho agafeu o ho deixeu” d’ultimàtum al govern, i amb el neguit per la marxa Per una Espanya unida. Eleccions ara!, amb la qual les dretes volen que l’agitació als carrers de Madrid precipiti les eleccions. A la Generalitat, el vicepresident Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi van encaixar l’envit culpant La Moncloa de “trencar” i prometent “no renunciar al dret a l’autodeterminació”.

La setmana inaugurada dilluns amb una esmena a la totalitat d’ERC al pressupost que va agafar el PSOE amb el peu canviat culminava ahir amb el registre de l’esmena de rebuig per part del PDeCAT. En paral·lel a l’enrocament públic dels dos partits independentistes, els missatges al grup de WhatsApp Coordinación BCN-Madrid que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, té amb Aragonès i Artadi han estat constants. “El tenim per dir-nos: «Et puc trucar a les quatre?» I tu li dius: «No, a les quatre soc al Senat, truca’m a les sis.»”, relatava Calvo dimecres a la SER. I així va sorgir la figura del relator neutral, que el govern volia que tingués un perfil de mediador internacional per a una mesa estatal i que Calvo rebaixa a un autòcton a la mesa de partits catalans.

Al final d’un Consell de Ministres enrarit en què al retard de tres quarts d’hora en la compareixença –pels contactes in extremis–, s’hi va afegir fins a l’últim moment l’enigma de qui ho faria, al final qui donava la cara no era la portaveu Isabel Celaá, sinó Calvo, en l’ull de l’huracà per haver beneït el relator i atacada per les dretes, però també pels barons socialistes de l’Espanya interior i per històrics com ara Felipe González i Alfonso Guerra. L’oferta del document de Pedralbes ampliat amb la mesa de partits –ara sí– d’àmbit estatal, amb el PSOE i Podem asseguts amb el PSC, ERC i el PDeCAT sota la batuta d’un “facilitador” a escollir, però, no va convèncer Aragonès i Artadi, perquè es rebutgen els noms oferts i alhora es veta el dret a decidir com a tema de debat. “Aquest govern no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació”, advertia Calvo dos dies abans de l’aplec espanyolista. “La situació s’encalla perquè no s’accepta”, reblava. El desig de La Moncloa és que la duresa amb Quim Torra i l’enaltiment de la unitat d’Espanya desinflin la marxa de Colón i evitin que hi vagin socialistes disgustats amb Sánchez.

“El temps s’escurça”

Calvo prevé que el govern espanyol no pot apujar l’oferta i es planta, i alerta ERC i el PDeCAT que la conseqüència d’enterrar el pressupost dimecres és forçar eleccions el 2019. “Sense pressupost, el temps s’escurça”, deia Calvo, que obria així la porta a un superdiumenge el 26 de maig.

El vicepresident Aragonès, però, imputa la fi del diàleg a Madrid: “És el govern de l’Estat el que trenca.” L’home fort d’ERC va reprotxar a Calvo l’exigència d’oblidar el dret a decidir per seguir amb el diàleg. “No demanem al govern espanyol que renunciï a la unitat d’Espanya i, per tant, nosaltres no entenem que se’ns posi aquesta condició per negociar, perquè això no és una negociació, és una adhesió”, rebatia. Dit això, Aragonès repta Sánchez a tornar a seure: “Davant un govern espanyol que abandona l’espai de diàleg, el govern català continuarà assegut sempre a la taula de diàleg.”

Prec per retirar l’esmena

En sintonia amb ell, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, culpa Sánchez de “cedir” davant la dreta i la ultradreta que agiten els carrers. “És un govern que sempre ha parlat de diàleg, però que, a l’hora de concretar, li ha faltat coratge per passar de la retòrica a la realitat”, lamenta Artadi. Segons va revelar Aragonès, dijous Calvo va pregar a ERC el gest de retirar l’esmena durant el dia d’ahir, i al PDeCAT, que no presentés la seva al registre del Congrés. I tot, com a gest de bona voluntat. “Les últimes 24 hores, el govern espanyol ha tingut molta pressa per tancar un acord que estàvem molt lluny de poder assolir”, resumia Artadi.

Amb el diàleg sobre la crisi política al límit del trencament, La Moncloa té obert el canal estrictament institucional i insta els grups a no bloquejar el pressupost per allargar l’etapa de Sánchez fins al 2020. “Ningú podrà explicar amb raons un no, no és fàcil d’entendre”, va dir Calvo per posar pressió.

Valls, barons i Falange

Amb el diàleg suspès, el PP, Cs i Vox mantenen una marxa a Colón que agafa volada, perquè finalment hi aniran els barons moderats del PP, l’andalús Juanma Moreno i el gallec Alberto Núñez Feijóo, cridats a files per Pablo Casado. Tot i compartir aplec amb la ultradreta xenòfoba amiga de Marine Le Pen, ahir es convidava a la cita l’alcaldable barceloní Manuel Valls, que anirà a Colón “sense complexos”. També hi assistiran grups devots de Franco com ara Falange, Hogar Social Madrid i España 2000.

LES FRASES

Aquest govern no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola
És l’Estat qui trenca. No acceptem que ens demani renunciar a les nostres conviccions per seure a la taula
Pere Aragonès
vicepresident de la generalitat
Lamentem que el PSOE cedeixi a qui va contra la democràcia. Li falta coratge per concretar el diàleg
Elsa Artadi
consellera de presidència

Clausurat el bar de la paella de Vox

r.m.b

La Guàrdia Urbana de l’Hospitalet va clausurar ahir el bar del camp de futbol municipal del Gornal, a l’Hospitalet, on el 13 de gener el partit ultradretà Vox va organitzar una paella que va acabar amb càrregues policials. La clausura ve motivada perquè l’adjudicatari del bar no paga al consistori el cànon corresponent ni el patrocini al club que establia el concurs. El 2016 l’Ajuntament va iniciar el procediment de rescissió, contra el qual l’adjudicatari va recórrer, però el jutge no li va donar la raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.