Política

Trump ajorna l’increment dels aranzels a la Xina per l’acostament a Pequín

El president nord-americà es planteja una cimera amb Xi Jinping si hi ha un acord

La guerra comercial entre els dos gegants té en suspens els mercats

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir l’“ajornament” de la pujada dels aranzels prevista per a l’1 de març a centenars d’importacions xineses, davant els “substancials avenços” aconseguits durant la ronda de negociació comercial celebrada a Washington. “Com a resultat d’aquestes converses productives, ajornaré la pujada dels aranzels ara previstos per a l’1 de març”, va anunciar Trump en un missatge en el seu compte de Twitter, en un senyal de l’acostament de les posicions entre Pequín i Washington per rebaixar la guerra comercial entre tots dos països.

El termini marcat pel mateix Trump suposava augmentar del 10 al 25% els aranzels imposats a productes xinesos, la qual cosa suposaria uns 200.000 milions de dòlars. “Estic encantat d’informar que els EUA han aconseguit substancials avenços en les nostres converses comercials amb la Xina en importants temes estructurals, inclosa la protecció de la propietat intel·lectual, transferència de tecnologia, agricultura, serveis i divises, entre altres assumptes”, va explicar. Trump va afegir que “si les dues parts assoleixen progressos addicionals” es “planejarà” una cimera amb el president xinès, Xi Jinping, per “segellar l’acord”.

La ronda de converses d’aquesta setmana entre la delegació nord-americana encapçalada pel representant de Comerç Exterior, Robert Lighthizer, i la xinesa, liderada pel vice-primer ministre, Liu He, i que en principi s’havia d’acabar divendres, s’ha allargat dos dies davant l’optimisme mostrat per totes dues parts.

La guerra comercial entre les dues principals economies mundials, desfermada pel proteccionisme del president dels EUA, ha generat inquietud i volatilitat en els mercats financers internacionals. Tot plegat ha fet que tant el Fons Monetari Internacional (FMI) com el Banc Mundial (BM) hagin rebaixat les seves previsions de creixement econòmic.

Demanda per un petó als llavis

Una extreballadora de la campanya de les eleccions presidencials del 2016 de Donald Trump ha posat una demanda federal contra l’ara president dels EUA en què l’acusa d’haver-li fet un petó als llavis sense el seu consentiment. Segons va explicar Alva Johnson al diari The Washington Post, Trump la va “agafar de la mà i es va inclinar per fer-li un petó als llavis” quan l’aleshores candidat sortia d’un vehicle en un míting a Tampa el 24 d’agost del 2016. La Casa Blanca va qualificar d’“absurda” l’acusació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.