Gran angular

MAYO FUSTER

INVESTIGADORA PRINCIPAL DEL GRUP DE RECERCA DIMMONS DE L’IN3 - UOC

“El nou capitalisme digital no respecta els principis de la xarxa i és agressiu”

Cabify i Uber evadeixen impostos i tenen una política molt precària quant a drets laborals
Crec que el món del taxi s’organitzarà i acabarà fent una plataforma amb els mateixos taxistes
Amb les noves tecnologies han arribat els canvis que ha portat el model col·laboratiu
La CE va triar les deu plataformes més potents el 2014 a Europa, i n’hi ha tres que són a Catalunya

L’eco­no­mista i politòloga Mayo Fus­ter afirma que l’eco­no­mia de pla­ta­for­mes no té marxa enrere. La inves­ti­ga­dora de la UOC asse­gura que Uber va en con­tra dels drets labo­rals dels tre­ba­lla­dors.

Vostè què se sent, més acti­vista o inves­ti­ga­dora social?
Inves­ti­ga­dora.
La seva espe­ci­a­li­tat és l’eco­no­mia de pla­ta­for­mes digi­tals. S’hi dedica prou temps en el món de la recerca?
No, tot i que el pro­grama Horitzó 2020 de la Unió Euro­pea, que és el pro­grama de recerca més gran del món, ho està pri­o­rit­zant. El cert és que la recerca està molt can­dent i també les agen­des regu­latòries, que pre­o­cu­pen de manera evi­dent els governs. Per tant, con­si­dero que faria falta més volum d’evidències i de recerca.
Però creu que s’hau­ria d’anar més en la línia de les pla­ta­for­mes digi­tals i de l’eco­no­mia col·labo­ra­tiva en lloc de seguir el model de l’eco­no­mia tra­di­ci­o­nal?
No hi ha cap dubte que l’eco­no­mia col·labo­ra­tiva trans­for­marà el sis­tema econòmic en pro­fun­di­tat. La revo­lució tec­nològica ja és aquí. A més, estem enmig d’una crisi medi­am­bi­en­tal, de gènere, de sis­te­mes d’ins­ti­tu­ci­ons de govern que estan man­cats de par­ti­ci­pació. Estem en un moment de canvi d’època, de can­vis molt pro­funds. El sis­tema econòmic, amb la dis­rupció de les noves tec­no­lo­gies i l’impacte de la glo­ba­lit­zació, està can­vi­ant subs­tan­ci­al­ment. L’eco­no­mia col·labo­ra­tiva, jun­ta­ment amb la robòtica i l’eco­no­mia de dades, és un dels grans pilars del sis­tema econòmic emer­gent. D’això no hi ha cap dubte. També ho dic des de la base de recerca que fem nosal­tres.
En quin sen­tit?
El 2015 vam fer un mapa a escala euro­pea d’àmbits d’acti­vi­tat econòmica en què estava pre­sent l’eco­no­mia de pla­ta­forma i vam tro­bar que n’hi havien 24 i dos anys després, en repli­car l’estudi, vam veure que ja eren prop de 50.
Com defi­ni­ria l’eco­no­mia de pla­ta­for­mes?
És un model de pro­ducció econòmica que es carac­te­ritza per la pro­ducció entre comu­ni­tats de per­so­nes que estan dis­tribuïdes - no estan en una fàbrica com en l’ima­gi­nari que tenim al cap– i que tenen el suport d’una pla­ta­forma digi­tal. Aquest model s’està expan­dint a qual­se­vol àmbit d’acti­vi­tat econòmica. El que passa és que és un model mediat per pla­ta­for­mes digi­tals, però que és molt ambi­va­lent, perquè tant pot donar sor­tida a empre­ses com Uber i Airbnb, -que són grans pla­ta­for­mes de mul­ti­na­ci­o­nals-, però també pot donar for­mes de coo­pe­ra­ti­visme d’una dimensió que no havíem cone­gut fins ara. Lla­vors donen pas tant a un horitzó d’un capi­ta­lisme més agres­siu des de la lògica de des­man­te­llar els drets labo­rals, com és el cas d’Uber, o des d’una lògica d’un capi­ta­lisme que no res­pecta les regu­la­ci­ons d’àmbit local res­pecte a l’habi­tatge, com és el cas de Airbnb, i que per això topen amb els drets de l’habi­tatge amb el tema de la gen­tri­fi­cació. És un capi­ta­lisme molt més extrac­ci­o­nista de la ciu­tat del que coneixíem fins ara. I això és perquè no es basa en el pacte social de drets labo­rals i del dret del benes­tar. Són empre­ses que es man­te­nen a través de l’evasió fis­cal. Jo defenso el model coo­pe­ra­tiu.
Per tant, aques­tes grans cor­po­ra­ci­ons mul­ti­na­ci­o­nals amb la imatge que ha des­crit mal­me­ten el crei­xe­ment d’aques­tes pla­ta­for­mes perquè no res­pec­ten l’estat del benes­tar, entre altres coses?
La pre­gunta no és eco­no­mia de pla­ta­for­mes si o no davant del model tra­di­ci­o­nal. Si ho por­tem al sec­tor del taxi, la pre­gunta no és Cabify o taxi. El sec­tor del taxi abans o després s’haurà de pla­ta­for­mit­zar. Hau­rem de triar el model de pla­ta­forma que volem. El model de pla­ta­forma d’Uber i Cabify es basa en una cen­tra­lit­zació molt forta de la pro­ducció econòmica. Perquè men­tre que el sec­tor del taxi està for­mat per autònoms o peti­tes empre­ses, Cabify i Uber el que fan és con­cen­trar les llicències i lla­vors pas­sen d’un mer­cat més dis­tribuït de tre­ball a un mer­cat con­cen­trat en grans pro­pi­e­ta­ris. En la qüestió de l’evasió fis­cal, tenen una arqui­tec­tura que evita pagar impos­tos, i també poten­cien la pre­ca­rit­zació de drets labo­rals. La trans­for­mació cap a l’eco­no­mia de pla­ta­forma no necessària­ment vol dir aquest tipus de pla­ta­forma. També hi ha el cas de Green Taxi Coo­pe­ra­tive, a Den­ver, que és una pla­ta­forma digi­tal cre­ada pels matei­xos taxis­tes que es moder­nitza i digi­ta­litza a través d’una pla­ta­forma digi­tal entre si. Com si fos Mytaxi, però sent pro­pi­e­tat dels matei­xos taxis. Amb aquest model no es per­den drets labo­rals. Per tant, una cosa és el model extrac­ci­o­nista a par­tir de pla­ta­for­mes molt agres­si­ves i una altra cosa són els models que veiem veri­ta­ble­ment col·labo­ra­tius. Tot és eco­no­mia de pla­ta­forma: Uber, Viquipèdia i Green Taxi. Es pro­ducció medi­ada per una pla­ta­forma digi­tal, però unes són col·labo­ra­ti­ves i les altres, no.
Creu que la vaga del taxi de fa unes set­ma­nes es va tan­car en fals?
Crec que el taxi s’haurà d’orga­nit­zar. Espe­rem que pren­guin la ini­ci­a­tiva cap a la cre­ació de pla­ta­for­mes dels matei­xos taxis­tes per poder com­pe­tir amb Uber i Cabi­fay. Afron­tar la pro­blemàtica a par­tir de si calen llicències VTC és una anècdota. El model econòmic de les dues mul­ti­na­ci­o­nals es basa en la man­cança de drets, l’evasió fis­cal i el fet de no res­pec­tar les regu­la­ci­ons locals.I si el model que impera no fa sos­te­ni­ble el model d’Uber –de fet ara Uber no és sos­te­ni­ble perquè es basa en un model de capi­tal de risc espe­cu­la­tiu- per fer la seva expansió doncs que ple­gui. Si es rees­truc­turés d’una altra manera se’n podria par­lar.
Bar­ce­lona té una bona salut en eco­no­mia col·labo­ra­tiva?
Bar­ce­lona és un refe­rent mun­dial en la inno­vació, en eco­no­mia de pla­ta­forma i eco­no­mia col·labo­ra­tiva. La Comissió Euro­pea va triar les deu pla­ta­for­mes més potents el 2014 en l’àmbit euro­peu i n’hi ha tres que estan a Cata­lu­nya. Tenim una sobre­re­pre­sen­tació. Nosal­tres vam fer un pro­jecte euro­peu que con­sis­tia a fer un mapa de casos i en vam iden­ti­fi­car, només a Bar­ce­lona, 1.000 d’eco­no­mia col·labo­ra­tiva. Hi ha presència de casos molt potents i amb molta difusió. També és un símptoma del fet que Bar­ce­lona és un refe­rent en eco­no­mia col·labo­ra­tiva que el novem­bre pas­sat la capi­tal cata­lana acollís la cimera Sha­ring Cities Sum­mit, a la qual van acu­dir ciu­tats de tots els con­ti­nents i de tots els colors polítics per defi­nir una agenda de polítiques sobre pro­ducció col·labo­ra­tiva. Bar­ce­lona també fa l’Smart City Con­gress, que és el congrés més impor­tant en l’àmbit mun­dial en tec­no­lo­gia i ciu­tat i el Mobile World Con­gress. Això en ter­mes d’eco­no­mia digi­tal, però en ter­mes d’eco­no­mia col·labo­ra­tiva també és la pri­mera ciu­tat que ha tin­gut, a través de Bar­ce­lona Activa, un pro­grama d’empre­ne­do­ria espe­ci­fi­ca­ment rela­ci­o­nada amb el món col·labo­ra­tiu.
Quins són els sec­tors que uti­lit­zen més l’eco­no­mia col·labo­ra­tiva?
On més està pre­sent aquesta pro­ducció és a la indústria del pro­gra­mari. A més, el model col·labo­ra­tiu és l’impe­rant i l’hegemònic. No hem de pen­sar que el model de l’eco­no­mia veri­ta­ble­ment col·labo­ra­tiva és com l’alter­na­tiva o pen­sar que és resi­dual, no. Hi ha en cer­tes indústries en què és el model majo­ri­tari. També des­ta­ca­ria l’àmbit de mobi­li­tat. Hi ha el cas de Som Mobi­li­tat, que és una coo­pe­ra­tiva de com­par­tició de cot­xes, motos i bicis elèctri­ques basat en un model de coo­pe­ra­tiva de pla­ta­forma. Aquí els usu­a­ris de la pla­ta­forma creen una coo­pe­ra­tiva entre ells i és un model efi­ci­ent, més democràtic.
Des de fa unes dècades la glo­ba­lit­zació pre­do­mina al món. Creu que ja no té marxa enrere?
Res­pon­dria a dos nivells. A un pri­mer nivell, diria que la glo­ba­lit­zació ha com­por­tant un canvi històric. En el sen­tit que l’emergència de la glo­ba­lit­zació no té marxa enrere. I per glo­ba­lit­zació em refe­reixo com a ele­ments cen­trals la revo­lució tec­nològica i inter­net. És una rea­li­tat en què no es pot anar enrere. No només tenim eines de comu­ni­cació en l’àmbit glo­bal, tenim també un sis­tema econòmic glo­ba­lit­zat, però també tenim pro­ble­mes glo­bals, com ara el canvi climàtic, que és un repte per actuar glo­bal­ment. El canvi climàtic no el pots resol­dre tu sol. Men­tre que el sis­tema econòmic genera trans­mul­ti­na­ci­o­nals glo­bals, encara no tenim sufi­ci­ents ins­ti­tu­ci­ons glo­bals per poder afron­tar els pro­ble­mes i crear noves opor­tu­ni­tats. Calen més ins­ti­tu­ci­ons glo­bals a l’hora que cada vegada les ciu­tats es con­ver­tei­xin en l’actor prin­ci­pal d’arti­cu­lació política, perquè cada cop hi ha més habi­tants a les ciu­tats i perquè són els models més pro­pers per poder fer democràcia par­ti­ci­pa­tiva. Per això és bo que l’eco­no­mia col·labo­ra­tiva es con­cen­tri a les urbs. Clara­ment hi ha un incre­ment d’importància pel tema glo­bal, però també per la dimensió local.
I l’altre nivell?
Una altra cosa és saber quin model volem de glo­ba­lit­zació. Una cosa és el model de glo­ba­lit­zació neo­li­be­ral, que fins a la victòria de Trump era el model impe­rant i el model pel qual la CE va apos­tar molt. La UE ha apor­tat molts guanys en temes de con­su­mi­dors i de les dones, però amb l’arri­bada de Trump i de Bol­so­rano encara s’agreuja més en aspec­tes de pro­tec­ci­o­nisme fals i sobre­tot en l’aug­ment de l’auto­ri­ta­risme. Ara veig que amb la influència del movi­ment pel canvi climàtic i qüesti­ons medi­am­bi­en­tals i la nova onada del femi­nisme glo­bal s’està gene­rant un nou movi­ment per con­tra­res­tar la glo­ba­lilt­zació que pro­po­sen Trump i la Comissió Euro­pea. Espero que hi hagi marxa enrere en aquest model afa­vo­rit pel pre­si­dent repu­blicà nord-ame­ricà.
La desi­gual­tat social i les diver­ses bret­xes soci­als, labo­rals o de gènere són culpa de la glo­ba­lit­zació?
Hi ha alguns indi­ca­dors, com ara la fam al món, que han millo­rat, però la glo­ba­lit­zació neo­li­be­ral ha gene­rat i ha incre­men­tat les desi­gual­tats.
Creu que està can­vi­ant la cul­tura empre­sa­rial?
Estem en una segona onada de canvi de cul­tura de l’auto­ri­tat i empre­sa­rial que es va donar en els anys sei­xanta. El movi­ment del Maig del 68 va ser impor­tant, perquè el capi­ta­lisme i el món empre­sa­rial es van dotar d’una sèrie de prin­ci­pis, com ara la fle­xi­bi­li­tat o veure el tre­ball com una expressió cre­a­tiva. Ara, amb les noves tec­no­lo­gies, hem apro­fun­dit amb els can­vis amb l’arri­bada de lògiques de pro­ducció col·labo­ra­ti­ves. També es trenca la bar­reja entre tre­ba­lla­dor i ama­teur. El tre­ba­lla­dor s’auto­re­gula. Hi ha un canvi en la cul­tura del tre­ball. A l’inici de l’era digi­tal hi va haver fun­da­dors d’empre­ses com ara Goo­gle i Apple que esta­ven en el movi­ment hacker o el movi­ment hippy. Hi va haver una pri­mera for­nada en el movi­ment de capi­ta­lisme digi­tal que volia incor­po­rar a l’eco­no­mia ele­ments de lli­ber­tat d’expressió, conei­xe­ment obert, etc. Molts líders venien dels movi­ments con­tra­cul­tu­rals. Per això s’entén que volien un model de pro­pi­e­tat del conei­xe­ment més com­par­tit. Aques­tes empre­ses, però, des de la crisi del 2008, han can­viat i ha vin­gut una onada de capi­ta­lisme digi­tal dife­rent. Una onada que no ve del món digi­tal, i no li interes­sen els prin­ci­pis d’inter­net. El cas d’Uber és molt clar. Uber apa­reix després de la crisi del 2008 amb recur­sos del capi­tal de risc que venien de la bom­bo­lla de l’habi­tatge, com és el cas de Gold­man Sacks, i es mouen des de la bom­bo­lla de l’habi­tatge cap a la bom­bo­lla d’inter­net. Al dar­rere d’Uber hi ha un movi­ment espe­cu­la­tiu molt fort. Aquest nou capi­ta­lisme digi­tal no res­pecta els prin­ci­pis de la xarxa i és més agres­siu que l’ante­rior. Caldrà veure cap a on ens porta aquesta evo­lució.

Recerca i lluita per les causes socials

R. R.

Mayo Fuster és directora d’investigació sobre economia col·laborativa a l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (Dimmons). És professora afiliada del Berkman Klein Center for Internet and Society de la Universitat de Harvard i a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB (IGOPnet).

Amb una formació d’economista i politòloga, Fuster està molt implicada en l’escola de la seva filla. “Hem creat una comissió d’igualtat i diversitat a l’escola del Poblenou, al costat de la superilla”, diu. A més, la investigadora està molt conscienciada en la lluita per preservar el medi ambient i amb el poder del feminisme per posar fi a la discriminació de gènere. Per desconnectar de les injustícies socials li agrada molt ballar “sempre amb un estil lliure”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.