Política

El parlament britànic aprova ajornar el Brexit més enllà del 29 de març

Els 27 han de decidir ara per unanimitat si concedeixen la pròrroga al Regne Unit

Brussel·les reitera que cal que Londres justifiqui els motius per a un ajornament

El parlament britànic ha decidit aquest dijous prorrogar la sortida del Regne Unit de la UE més enllà del 29 de març, la data oficial de sortida prevista perquè Londres abandoni la Unió Europea. La decisió final sobre un ajornament, però, també depèn de Brussel·les. Els 27 estats membres de la UE hauran de decidir per unanimitat si concedeixen o no la pròrroga al Regne Unit.

En una votació a Westminster, els diputats britànics han aprovat per 412 vots a 202 la moció del govern de May que proposa un ajornament del Brexit.

En concret, la moció registrada pel govern de May, que s’ha votat en la forma original en què s’havia presentat, preveu prorrogar la sortida de la UE fins al 30 de juny si la Cambra dels Comuns aprova l’Acord de Retirada abans del 20 de març.

Per contra, diu la moció, si no s’ha aprovat l’acord abans d’aquesta data una extensió més enllà del 30 de juny “requeriria que el Regne Unit participés a les eleccions europees”.

Això implica que la setmana que ve, previsiblement dilluns o dimarts, el parlament britànic haurà de tornar a votar –per tercera vegada– sobre l’acord consensuat entre Londres i Brussel·les.

Dijous vinent els caps d’estat i de govern dels 27 es reuniran a la capital belga, coincidint amb la cimera europea prevista, quan decidiran si concedeixen o no la pròrroga que demana ara el Regne Unit.

Avís de Brussel·les

Davant el rebuig de la Cambra dels Comuns tant a l’Acord de Retirada com a una sortida caòtica, sense cap pacte, Brussel·les ja ha advertit aquesta setmana que cal que Londres justifiqui els motius per una pròrroga i ha tornat a recordar-ho després de la votació d’avui.

“Serà el Consell Europeu qui consideri la petició, donant prioritat a la necessitat de garantir el funcionament de les institucions de la UE i tenint en compte les raons i la durada d’una possible extensió”, ha afirmat la Comissió Europea a través d’un portaveu. Des de l’executiu comunitari han remarcat que el president Jean-Claude Juncker és en “contacte constant” amb tots els líders.

Hores abans de la votació d’aquest dijous, el president del Consell Europeu Donald Tusk ha dit que demanarà als 27 estats membres de la Unió Europea que contemplin “una pròrroga llarga” del Brexit si el Regne Unit vol “repensar” la seva estratègia.

Esmenes tombades

Durant les votacions d’aquest dijous a la Cambra dels Comuns, els diputats han votat també diverses esmenes sobre el Brexit. La primera d’elles, descartada per una diferència mínima de 3 vots (314 a 311), preveia un ajornament de la sortida del Regne Unit de la UE fins al 30 de juny per mirar d’aconseguir el suport d’una majoria al parlament britànic.

Els diputats també han tombat una esmena que proposava una extensió de l’aplicació de l’article 50 –el que activa el Brexit– per poder consultar la ciutadania en un segon referèndum. L’esmena ha estat tombada per una àmplia majoria de 334 vots a 85.

La majoria dels laboristes, que en els darrers dies havien mencionat aquesta possibilitat, s’han abstingut mentre que 25 dels seus diputats han votat a favor d’un segon referèndum i 18 ho han fet en contra.

Una altra esmena que tampoc no s’ha aprovat per només dos vots de diferència plantejava l’ajornament del Brexit i que el parlament prengués el control del procés el 20 de març per buscar una nova sortida diferent del pla de May.

Tampoc no ha tingut èxit el text proposat pel líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, que apostava per una pròrroga amb l’objectiu de “donar temps al parlament per trobar una majoria de suports a un pla alternatiu” al del govern conservador. L’esmena ha caigut per una diferència de 16 vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.