Política

May insta els diputats al “pragmatisme” i a avalar el seu acord del ‘Brexit’

El durà per tercer cop a la cambra aquesta setmana

Corbyn no descarta un altre referèndum o una moció de censura si la ‘premier’ torna a perdre la votació

Theresa May va demanar, ahir, als diputats que recorrin al “pragmatisme” i donin suport al seu acord del Brexit durant la pròxima votació en el Parlament, ja que, si no ho fan, passaran molts mesos fins que el Regne Unit pugui abandonar la Unió Europea.

La primera ministra britànica presentarà aquesta setmana, per tercera vegada i després de dos fracassos sonats, el pacte negociat amb Brussel·les sobre la retirada de la UE. Si el Parlament de Westminster l’aprova, May demanarà una pròrroga per al Brexit fins al 30 de juny. En un article publicat ahir al Sunday Telegraph, May admet que una pròrroga curta no és “el resultat ideal”, ja que el Regne Unit “hauria de sortir de la UE el 29 de març”, però “el poble britànic l’acceptaria si permet complir amb el Brexit”. L’alternativa, continua May, pot ser “molt pitjor” i alerta que un retard prolongat del Brexit obligarà els britànics a participar en les eleccions europees de maig.

Perjudicis a l’economia

Per la seva banda, el cap de l’oposició, el líder laborista Jeremy Corbyn, va avançar ahir a la cadena Sky que no donarà suport a l’acord de la premier perquè equival a “un Brexit a cegues que farà molt de mal” a l’economia britànica. Per contra, va defensar un pacte que “garanteixi” la futura relació comercial amb la UE i que “protegeixi” els llocs de treball i les indústries. Corbyn estima que l’acord de May tornarà a ser rebutjat pel Parlament, raó per què considera apropiat estudiar si presenta un vot de censura contra el govern conservador. Si es produís un tercer fracàs de May a la cambra, va insistir el cap de l’oposició, “hi hauria d’haver eleccions generals perquè el poble decideixi”. Amb tot, tampoc descarta presentar una esmena per a un segon referèndum.

El govern de May manté contactes amb els euroescèptics i amb els seus socis nord-irlandesos del DUP abans de la votació, prevista per a dimecres. El DUP avisa que encara hi ha aspectes per “discutir” sobre l’acord. Els diputats nord-irlandesos no han quedat satisfets amb l’assessorament de l’advocat del govern, Geoffrey Cox, sobre la polèmica salvaguarda irlandesa –per evitar una frontera dura dins de l’illa d’Irlanda–, després que aquest reconegués que hi ha el perill que aquesta garantia sigui permanent.

Res sense el DUP

El ministre d’Economia, Philip Hammond, va admetre, ahir, que el govern encara no té els números i que només tornarà a presentar l’acord del Brexit al Parlament si hi ha “prous” dels seus “col·legues i del DUP disposats a donar-hi suport”. Hammond no va descartar un acord financer per a Irlanda del Nord si el DUP vota, finalment, a favor del pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.