Política

May haurà de canviar el pla del ‘Brexit’ perquè es torni a votar

El president del Parlament britànic l’avisa que no podrà dur la seva proposta a la cambra si no la modifica substancialment

El president del Parlament britànic, John Bercow, va advertir ahir la primera ministra, Theresa May, que no acceptarà sotmetre a votació de la cambra el seu pla sobre el Brexit, si no és que inclou “canvis substancials”. Un avís que té lloc a les portes d’una nova votació, la tercera en dos mesos, i després que en les dues anteriors el pla de May hagués estat rebutjat de manera rotunda per la cambra.

“Si el govern vol portar una nova proposta que no sigui la mateixa, o substancialment la mateixa que la del 12 de març, no hi hauria cap problema, però no podrà presentar la mateixa moció que va ser rebutjada la setmana passada per 149 vots”, va afirmar Bercow durant la sessió parlamentària celebrada ahir.

La polèmica decisió té lloc després que diversos diputats s’haguessin queixat al president de la cambra que l’estratègia de May era continuar presentant la mateixa moció una vegada i una altra esperant que el factor temps acabés decantant la balança cap al seu costat.

Bercow va consultar l’Erskine May, el manual de procediment parlamentari, per buscar una solució a la situació. La decisió adoptada s’empara en una convenció del 1604 que ha estat aplicada només quatre cops, l’últim el 1922. “Es tracta d’una regla necessària per assegurar que es faci un ús respectuós del temps [dels diputats] i que es respectin les seves decisions”, va explicar Bercow.

La decisió no va agradar gens el govern, que en el passat ja ha protagonitzat diversos enfrontaments amb Bercow per la particular interpretació que fa de les lleis i per anar, de vegades, en contra dels interessos del Partit Conservador. “El president s’ha guanyat la fama d’intervencionista i d’innovador durant els últims anys”, va criticar el viceadvocat general del govern, Robert Buckland, després de conèixer la decisió, mentre que un portaveu de l’executiu de May es va queixar que Bercow no els havia avisat.

La primera ministra esperava poder convèncer els brexiters radicals del seu partit –integrats en la facció del Grup de Reforma Europeu (ERG)– i els seus socis nord-irlandesos del Partit Democràtic Unionista (DUP), perquè votessin a favor del seu pla demà, dimecres. De moment, havia convençut una vintena d’euroescèptics, entre ells Jacob Rees-Mogg, líder de l’ERG. No estava clar que aconseguís el suport necessari, fins al punt que Downing Street va anunciar ahir que cancel·laria la votació “si no hi havia perspectives de guanyar”. La setmana passada May va dir que demanaria una pròrroga curta del Brexit a la UE si el Parlament aprovava el seu acord demà i una pròrroga llarga de fins a dos anys si el rebutjava.

Ahir, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va viatjar a Berlín i París per reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, als quals va proposar ajornar el Brexit fins al 2020 o 2021 si el Parlament britànic no aprova l’acord. Avui Tusk viatjarà a Irlanda, el país que es veuria més afectat per una sortida sense acord.

La decisió definitiva sobre un possible ajornament del Brexit es podria produir en la cimera europea de dijous. La majoria de països europeus estan disposats a acceptar una pròrroga, però hi ha discrepàncies sobre la durada. Tot indica ara que May haurà de demanar un ajornament llarg a la Unió Europea, tot allargant la incertesa que hi ha al Regne Unit per culpa del Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.