Política

May se la torna a jugar

VOTACIÓ

Intentarà que el Parlament aprovi avui l’acord de divorci que va pactar amb la UE per poder sortir en la nova data límit del 22 de maig

La declaració política del ‘Brexit’ es debatria i ratificaria més endavant

El Parlament britànic tornarà a votar avui l’acord del Brexit de Theresa May, però només una part: el text legal de sortida de la Unió Europea (UE) de 585 pàgines, o sigui, els termes del divorci. Inclou la salvaguarda irlandesa, la factura de sortida i els drets dels ciutadans. L’objectiu és aconseguir ratificar-lo abans de les onze de la nit, hora local, quan acaba el termini per obtenir automàticament la pròrroga fins al 22 de maig. La UE només li demana que ratifiqui l’acord de divorci.

Si aproven l’acord avui, s’asseguraran el Brexit pel 22 de maig. La segona part, la declaració política, que inclou el full de ruta, seria debatuda i ratificada més endavant. Si avui, per contra, no aproven l’acord de sortida, hauran de marxar sense acord el 12 d’abril, la nova data fixada per la UE.

La decisió de votar el Brexit per parts va provocar un gran rebombori ahir al Parlament. Ho va comunicar la líder conservadora de la cambra, Andrea Leadsom. Va explicar que l’únic requisit que va exigir el Consell Europeu la setmana passada per concedir-li la pròrroga fins al 22 de maig va ser que aprovessin l’acord de sortida, no la declaració política.

D’aquesta manera, presentant un moció només sobre l’acord de divorci, aconsegueixen superar l’obstacle del president del Parlament, John Bercow, que vetava que es votés per tercer cop l’acord de May si no s’hi introduïen “canvis substancials” per evitar que s’anés presentant una vegada i una altra fins que sortís aprovat. “La moció és nova i substancialment diferent”, va afirmar Leadsom. “Supera la prova”, va dir Bercow. I la va acceptar. May podrà sotmetre el seu acord a votació.

Els laboristes van acusar el govern de fer trampes i de cometre una il·legalitat. “Significaria abandonar la UE a cegues”, va alertar Keir Starmer, responsable laborista del Brexit, que, més tard, hi va anunciar un vot en contra.

Silenci nord-irlandès

“No només [la moció] és perfectament legal i perfectament sensata, sinó que està dissenyada per donar a aquesta cambra l’oportunitat d’avalar la extensió fins al 22 de maig”, va argumentar Geoffrey Cox, l’advocat general del govern, des del seu seient, i hi va afegir: “No podem permetre que s’esgoti el temps sense donar a aquesta cambra l’oportunitat d’avalar-la.”

Tot i les argumentacions legals de Cox, molts diputats continuaven expressant el seu enuig i acusant el govern de trampós. Alguns intentaran presentar una esmena perquè no es pugui aprovar la moció sense incloure-hi també la declaració política. El govern està convençut que guanyaran la votació.

“Si ho ajuntem tot, l’acord de sortida i la declaració política, és quasi impossible d’aprovar”, va explicar més tard Rory Stewart, secretari d’estat de Justícia. “Però si el dividim per parts i diem als laboristes «concentrem-nos primer en l’acord», més endavant ja discutirem la declaració política i la resta, però almenys ja tindrem el 80% aprovat.”

Els laboristes i els liberal-demòcrates ja han dit que hi votaran en contra, però els seus vots, plegats, no arriben a la meitat, i cal tenir en compte que hi ha una vintena de laboristes euroescèptics. Els unionistes nord-irlandesos no s’han pronunciat encara, però s’espera que també hi votin en contra perquè l’acord inclou la salvaguarda de la frontera irlandesa, a la qual s’oposen fermament.

May no preveu cap altra opció que no sigui el seu pla del Brexit, rebutjat ja dues vegades pel Parlament amb majories aclaparadores. Dimecres va oferir el seu cap a canvi que els euroescèptics radicals del seu partit i els unionistes nord-irlandesos avalessin el seu acord. Va ser suficient. Ara espera aprovar-lo per parts, al límit del temps.

[La moció de May] és perfectament legal i sensata
Geoffrey Cox
ADVOCAT GENERAL DEL GOVERN
[Aprovar l’acord de May] suposaria abandonar la UE a cegues
Keir Starmer
RESPONSABLE LABORISTA DEL ‘BREXIT’

Els empresaris reclamen decisions

Adam Marshall, director general de la Cambra de Comerç britànica, va demanar als polítics que deixin de “perseguir arcs de Sant Martí” i que comencin a prendre decisions. “Us heu concentrat en els titulars, no en la substància; en la tàctica, no en l’estratègia; en la política, no en la prosperitat”, va dir en una conferència ahir a pocs metres del Parlament, on els diputats continuaven debatent el Brexit. Va explicar que les empreses estan “frustrades i enfadades” i que la incertesa del Brexit està causant “un dany real a moltes parts de la nostra economia”. Es referia a contractes no renovats, inversions cancel·lades, encàrrecs perduts. També va avisar que marxar de la UE de manera desordenada seria “un flagrant abandó del deure”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.