Política

Dimiteix la responsable de les polítiques migratòries del govern de Trump

La secretària de Seguretat Nacional abandona enmig d’una crisi a la frontera amb Mèxic i un llegat polèmic

El president relleva el cap del servei secret

Kirstjen Nielsen, la cara visible de les polítiques migratòries del govern Trump, va deixar l’administració nord-americana pressionada per un president decidit a endurir la política contra els immigrants. L’anomenada “crisi humanitària” a la frontera entre els EUA i Mèxic, amb milers de refugiats centreamericans viatjant cap al nord, és un dels principals malsons de Trump. Irat per la incapacitat de frenar el problema, va demanar a Nielsen que renunciés.

A aquesta dimissió, s’hi va afegir ahir al vespre el relleu del cap del servei secret, Randolph Alles, per James Murray, un altre agent d’aquest cos encarregat de protegir el president. La Casa Blanca no en va explicar el motiu, però el servei secret ha rebut crítiques arran del cas d’una dona xinesa que, a principis de mes, va aconseguir entrar al perímetre del club privat de Trump a Florida, Mar-a-Lago.

La relació entre Trump i Nielsen mai va ser la millor. L’exsecretària se’n va de l’administració amb un llegat polèmic, com a responsable de la implementació de la política de separació familiar, cap d’un departament responsable de la mort de sensepapers en instal·lacions sota la seva custòdia i principal defensora de mesures com la construcció del mur a la frontera entre els EUA i Mèxic. No obstant això, les divergències s’haurien accentuat els darrers dies. Trump prova d’endurir encara més la pressió contra el immigrants i examina la possibilitat de tornar a la política de separació familiar, una possibilitat que havia de servir d’element dissuasiu però que es va convertir en una crisi humanitària d’enorme magnitud encara no resolta i blocada per la justícia. Fins i tot estaria analitzant cancel·lar el programa d’asil, contradient les lleis del país i internacionals. “Estem plens. Ho sentim molt, però han de girar cua”, va dir la setmana passada, als centreamericans que esperen a la frontera el torn per sol·licitar protecció.

A un any i mig de les presidencials, Trump no està disposat a rebaixar el to antiimmigrant que creu que el va dur al poder i busca una “direcció més dura” en aquest tema.

“Que la facin fora [Nielsen] perquè no és prou extrema és molt alarmant”, va comentar la líder demòcrata a la cambra baixa, Nancy Pelosi.

Nou cop al règim iranià

El govern dels EUA va designar ahir la Guàrdia Revolucionària de l’Iran com a grup terrorista internacional, una mesura extraordinària contra un exèrcit d’un país estranger. El cos militar, molt poderós, controla gran part dels principals sector econòmics del país. Teheran va prometre “mesures recíproques” i va advertir que els soldats nord-americans a la regió “no experimentaran la pau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.