Emprenedors

Un dispositiu que fa moure els budells

Mowoot posa solució a l’estrenyiment crònic i desperta moltes expectatives

L’estrenyiment crònic per la falta del funcionament de l’intestí és una malaltia silenciada, que genera molt poca qualitat de vida a qui la pateix i una elevada despesa per al sistema de salut públic. Es calcula que hi ha un 24% de la població que la pateix en silenci. En el cas de col·lectius com gent gran i amb malalties neurodegeneratives el percentatge arriba al 60%. L’estrenyiment crònic té, a més, malalties més greus associades, com el càncer colonorectal, entre d’altres.

Només a Europa i als EUA es creu que hi 250 milions de ciutadans amb aquesta incapacitat que genera una despesa de 100.000 milions d’euros per als sistemes de salut. A Espanya pateixen restrenyiment crònic uns 7 milions de persones, que gasten entre 700 i 2.000 euros a l’any en tractaments que no són reemborsables per al sistema públic sanitari.

Ara com ara, per posar remei a aquest mal, o bé s’opta per un tractament farmacològic que no es pot fer servir de manera recurrent, o per massatges diaris que ha de practicar un fisioterapeuta. Tant la primera –pels efectes secundaris de l’ús continuat– com la segona –perquè és una assistència a què moltes persones no poden accedir– són solucions poc eficients o massa cares per a la quasi totalitat de la població afectada.

Una start-up catalana, creada per quatre emprenedors, tres dels quals doctors en diversos camps de ciències de la salut, han desenvolupat un dispositiu que posa fi d’una manera no invasiva –sense fer servir fàrmacs i sense efectes secundaris– a aquesta dolença.

Els quatre emprenedors, Markus Wilhelms, Immaculada Herrero, Ángel Calzada i Marc Benet, han desenvolupat un dispositiu mèdic que reprodueix el massatge que fan els fisioterapeutes perquè els intestins es moguin i condueixin els residus fins al recte, com fan els sans.

Mowoot, que és com es diu l’aparell, ha despertat tantes expectatives que des que es va crear fa a penes quatre anys només ha fet que rebre premis de reconeixement des d’organitzacions nacionals i internacionals i ha aconseguit aixecar més 2,2 milions d’euros, un 20% del qual d’inversió privada i un 80% de fons públics no dilutius com Horizon 2020 Sme Instrument, Neotec, Eit Health Headstart, entre d’altres.

L’start-up, que comercialitza el producte des del 2017, es troba en una fase d’expansió i amb unes previsions d’arribar en tres anys a facturar 20 milions d’euros.

Markus Wilhelms, cofundador i director general de la companyia, avança que a finals d’any el començaran a vendre als sistemes públics de salut d’Alemanya i la Gran Bretanya, i que un cop en aquests mercats, el creixement que esperen és exponencial. L’any 2020 faran el salt al mercat dels EUA.

Wilhems reconeix que l’objectiu de Mowoot és llicenciar o vendre l’empresa a un grup gran amb la capacitat de fer arribar el seu producte al major nombre de pacients possible. “Ja hem rebut diverses propostes i no serà difícil assolir el nostre objectiu”, diu.

Ara com ara, els fundadors mantenen al voltant del 75% de participacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.