Política

L’operació reconstrucció, en marxa

Macron promet la rehabilitació de Notre-Dame en “els pròxims cinc o deu anys”

Grans grups empresarials anuncien contribucions milionàries

El fiscal de la República prioritza la hipòtesi de l’accident

L’estructura principal del temple resisteix l’impacte del foc

“És gairebé un miracle.” Isabelle Dufresne, d’uns 60 anys, va anar ahir a la tarda davant la catedral de Notre-Dame per mostrar la seva gratitud. I també el seu alleujament. “Suposa una joia immensa que continuï dreta”, hi afegia aquesta parisenca jubilada mentre contemplava el monumental temple gòtic de París, després del gran incendi que va tenir-hi lloc abans-d’ahir a la tarda i que va ser apagat ahir al matí.

Com ella, centenars de francesos i turistes es recollien a prop del temple gòtic per contemplar els importants danys causats pel foc, però també com havien resistit bona part de l’estructura del temple i les dues emblemàtiques torres. Ahir era el dia zero de la reconstrucció del monument més visitat d’Europa.

“L’incendi de Notre-Dame ens recorda que la nostra història no s’atura mai”, va afirmar ahir al vespre en una intervenció televisiva des de l’Elisi el president francès, Emmanuel Macron, que va prometre que la catedral serà reconstruïda durant “els pròxims cinc o deu anys”.

Després de dotze hores enfrontant-se a les flames, els bombers de París van aconseguir apagar l’incendi pocs minuts abans de les deu del matí. Els danys en l’edifici, però, resulten importants, amb la destrucció més visible de l’agulla neogòtica del creuer i d’una part de la nau que es va enfonsar dimarts a la matinada. També va quedar completament destruït el “bosc”, és a dir, l’armadura de fusta de la coberta, una joia de l’arquitectura medieval. Es desconeix l’estat en què es troben els vitralls, la majoria dels quals, del segle XIX. Tampoc no es van poder evacuar alguns dels principals retaules a causa de les seves grans dimensions. En canvi, “l’estructura principal” de Notre-Dame va resistir l’incendi, segons va assegurar ahir el ministre de Cultura, Franck Riester.

A més, es van preservar l’orgue més important del temple i les relíquies del tresor de la catedral, com ara la túnica del rei Sant Lluís, del segle XIII, i la corona d’espines. El ministre de Cultura va assegurar que França disposa “d’un savoir-faire extraordinari” que permetrà reconstruir Notre-Dame de manera “idèntica”. Tot i que ahir ja s’havien promès donacions superiors als 600 milions d’euros, reconstruir de manera fidedigna l’agulla neogòtica del segle XIX o la coberta de fusta del període medieval sembla una quimera. “És gairebé impossible”, va reconèixer Benjamin Mouton, l’excap de l’equip d’arquitectes de Notre-Dame. Amb tot, en la reconstrucció no hi faltaran recursos econòmics.

Des de primera hora del matí, multinacionals franceses van anunciar que farien donacions de nou xifres. Bernard Arnault (Louis Vuitton), François Pinault, Martin Bouygues... És llarga la llista dels multimilionaris que es van afanyar a mostrar la seva “generositat”. La reconstrucció del monumental temple gòtic, propietat de l’Estat francès, es durà a terme a través de donacions privades.

Aquesta caixa de solidaritat per als més rics va generar crítiques pel fet que donar diners comporta avantatges fiscals i mostra com la pèrdua de recursos de l’Estat –el pressupost destinat al patrimoni ha disminuït de 440 a 332 milions en els últims deu anys– resulta substituïda per la iniciativa de grans empresaris, alguns dels quals són campions de l’optimització fiscal.

A més de la polèmica pel finançament dels treballs de reconstrucció, l’altre gran interrogant ahir era el de les causes de l’incendi. “Prioritzem la tesi d’un accident, la idea que el foc va començar a la coberta a causa d’un fet relacionat amb les obres de restauració. Cap element indica que fos un acte voluntari”, va declarar el fiscal de la República, Rémy Heitz.

Tanmateix, l’espai on va originar-se l’incendi va quedar destruït, cosa que dificulta trobar proves que n’expliquin els motius. I així donar una resposta als interrogants i a les fake news relacionades amb l’origen del sinistre.

Tajani insta els eurodiputats a donar un dia de sou

Redacció

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va animar ahir els eurodiputats a donar el sou d’un dia per contribuir a la reconstrucció de Notre-Dame. L’aportació personal –una idea que, segons va explicar, li va suggerir un eurodiputat– representarà un “símbol de solidaritat” amb el poble francès. Tajani va dir també que es col·locarà una caixa a l’entrada de l’hemicicle, a Estrasburg, on hi ha sessió plenària fins demà, per recollir fons per a la reconstrucció. Si els 751 eurodiputats donessin les seves dietes d’un sol dia, es podrien recollir 225.300 euros.

Francesc: “Un símbol nacional més enllà de conviccions”

El papa va fer públic ahir un missatge en què manifesta el desig que Notre-Dame torni a ser “patrimoni arquitectònic i espiritual de París, França i la humanitat”. En la carta, el pontífex lamenta el dany provocat per l’incendi en un “edifici històric” i hi afegeix: “Soc conscient que [el foc] també ha afectat un símbol nacional molt estimat en els cors dels parisencs i dels francesos més enllà de les seves conviccions.” Francesc tenia previst ahir telefonar a Macron, que va rebre també les trucades, entre d’altres, de Trump, Merkel i el secretari general de l’ONU, António Guterres.

Crida als musulmans per ajudar a sufragar costos

El Consell Francès del Culte Musulmà i el rector de la mesquita de Lió van fer una crida ahir als musulmans de França a “manifestar la seva solidaritat” i a “participar en l’esforç financer” per reconstruir la catedral medieval de París. Pel rector de la mesquita de Lió, Kamel Kabtane, els musulmans francesos “estan trasbalsats, igual que el seus compatriotes” per l’incendi de dilluns. “Notre-Dame és, a més d’un lloc de culte, l’ànima del nostre país. És aquí on els francesos han vingut a celebrar els moments més feliços de la seva història.”

Repic conjunt de campanes, avui a les 18.50 h

Organitzacions catòliques preparaven ahir a París i arreu de França vetlles de pregària. Per a avui està previst que totes les campanes de les catedrals del país repiquin a les 18.50 h, l’hora en què, dilluns, va començar l’incendi que va devastar la catedral de Notre-Dame.

Tusk compara la devastació amb la de Gdansk

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va demanar ajuda per reconstruir Notre-Dame, no només com a dirigent comunitari, “sinó també com a ciutadà de Gdansk”, una ciutat polonesa destruïda i cremada a finals de la Segona Guerra Mundial i posteriorment reconstruïda.

Treva en la campanya per a les europees

La majoria de partits francesos van anunciar ahir una treva en la campanya per a les europees del maig. Els primers a anunciar-ho van ser els de la llista Renaixement, de Macron, i el Reagrupament Nacional de Le Pen. També Els Republicans, La França Insubmisa i el PS.

Elisabet II, “profundament entristida”

La reina d’Anglaterra, Elisabet II, es va mostrar “profundament entristida” per les imatges de l’incendi de Notre-Dame i va expressar també “admiració” per la feina dels bombers. El 1992, ella va viure un altre incendi que la va marcar, el que va destruir part del castell de Windsor.

Porta oberta a referèndums locals

Enric Bonet

El president francès, Emmanuel Macron, prepara notables reformes institucionals i mesures socials menys ambicioses per tancar el seu “gran debat nacional”. El jove dirigent centrista havia d’anunciar abans-d’ahir al vespre les seves respostes a la crisi dels armilles grogues. L’incendi a Notre-Dame va provocar que se suspengués el seu discurs.

Tanmateix, ahir es van filtrar a la premsa francesa algunes d’aquestes mesures, entre les quals destaca que podria facilitar l’organització de referèndums d’iniciativa compartida, tot i que haurien de “limitar-se a qüestions locals”.

Una altra proposta inesperada seria suprimir l’Escola Nacional de l’Administració, viver d’alts funcionaris. En canvi, resulten més previsibles els probables anuncis relatius a polítiques socials: disminució de l’impost sobre la renda i actualització de les pensions més baixes en funció de la inflació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.