Política

La resposta de Macron decep els ‘armilles grogues’

Els ‘indignats’ francesos continuaran manifestant-se avui i al llarg del mes de maig

Les mesures promeses pel president centrista tampoc satisfan els ecologistes ni la majoria de la població

“On és el uau?” El diari progressista francès Libération titulava ahir la seva portada amb aquestes paraules després de la intervenció d’Emmanuel Macron com a resposta a la crisi dels armilles grogues. Després de més de cinc mesos de mobilitzacions i d’haver organitzat un “gran debat nacional”, el president francès va anunciar una sèrie de mesures, com ara reduir l’impost sobre la renda i augmentar les pensions en funció de la inflació, força previsibles. La majoria no només havien estat filtrades la setmana passada a la premsa, sinó que no representen un canvi de rumb significatiu en l’agitat mandat de Macron. Calien més de 9.000 reunions públiques per a això?, poden preguntar-se molts francesos.

Segons un sondeig de l’institut Harris per a la cadena de televisió LCI, el 63% dels francesos afirmen que el president no els va convèncer en la seva intervenció d’abans-d’ahir, tot i que valoren algunes de les mesures presentades. Figures mediàtiques dels armilles grogues ja van expressar la seva voluntat de continuar manifestant-se. Avui hi haurà una nova jornada de mobilitzacions arreu de França, que pot servir de test de la insatisfacció amb els anuncis de Macron.

Entre 27.900 persones, segons el Ministeri de l’Interior, i prop de 100.000, segons el col·lectiu groc, van participar en les protestes la setmana passada. Tot i que la repetició de les manifestacions cada dissabte ha comportat que disminueixi el nombre de manifestants, la insistència dels armilles grogues durant més de cinc mesos ha fet que es converteixin en una pedra a la sabata per a Macron. “No crec que [la mobilització] s’aturi. Tenint en compte el que percebo a les xarxes socials, la insatisfacció dels francesos no desapareixerà, és una evidència”, va assegurar l’auxiliar d’infermeria Ingrid Levavasseur, una de les figures mediàtiques del moviment, que va fracassar a l’hora de liderar una candidatura a les europees.

Els anuncis de Macron no només van decebre els armilles grogues, sinó que també van suscitar una reacció irada entre els representants i els militants ecologistes. “L’ecologia ha estat el segon tema més tractat durant les reunions del gran debat, però amb aquestes mesures mínimes el president ignora les expectatives dels francesos”, va criticar l’exministra de l’Ecologia, Delphine Batho.

Duel amb Marine Le Pen

Per confrontar-se a la urgència climàtica, Macron va proposar la creació d’un “consell de defensa ecològica” i que les mesures d’ajuda als ciutadans per adaptar-se a la transició verda siguin decidides per una assemblea formada per 150 ciutadans escollits per sorteig.

Segons recordava ahir el diari Le Monde, l’objectiu de Macron amb els seus anuncis és “reforçar la seva base electoral” i “atreure l’electorat moderat de la dreta”. Una estratègia que pot servir-li perquè La República en Marxa, el seu partit, tingui un bon resultat a les europees, en què es disputarà la victòria amb la ultradreta de Le Pen. Això, però, no sembla prou per calmar la indignació al país.

LES FRASES

No crec que [la mobilització] s’aturi. La insatisfacció no desapareixerà, és una evidència
Ingrid Levavasseur
FIGURA MEDIÀTICA DELS ‘ARMILLES GROGUES’
Amb aquestes mesures mínimes [en ecologia], Macron ignora les expectatives dels francesos
Delphine Batho
EXMINISTRA D’ECOLOGIA
Macron vol reforçar la seva base electoral tornant a donar mostres d’acció als que el van votar
‘Le Monde’
EDITORIAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.