Gran angular

El sector de l’avellana reclama incentivar-ne el consum per reactivar-se

Malgrat la preocupació dels pagesos per la pèrdua de 2 milions d’euros en ajuts, la FCAC aposta per dinamitzar el mercat

Les plantacions estan amenaçades per un alt risc d’abandonament

“El sector es troba ubicat en una zona del país on hi ha moltes sortides laborals. Per tant, si no el fem atractiu perquè els productors continuïn amb les plantacions, acabaran marxant a altres sectors on es poden guanyar millor la vida”, arenga Roger Pascual, responsable de fruita seca de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). Incidint en el fet que en primer lloc “és el sector el que ha de creure més en si mateix”, Pascual també reclama agilitzar un mercat per reactivar el consum al país i salvar el sector.

“Nosaltres som pocs i petits, i tot i ser el centre de producció d’avellana de tot l’Estat no superem el 7% de la producció en l’àmbit global. Per això és necessari que anem tots a l’una per aconseguir que es consumeixi més avellana al país”, afirma Palau.

En aquest sentit, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va anunciar a principis del març passat la constitució a Reus d’una oficina tècnica per al desenvolupament del pla de valorització de l’avellana, a més d’aportacions econòmiques per a gairebé mig miler d’agricultors i línies de crèdits de l’ICF per a joves pagesos, entre altres mesures acordades pel Grup de Treball de l’Avellana. Segons va afirmar la consellera, “l’avellana de Reus ha de ser un referent d’identitat territorial, capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat, un paisatge característic i una estructura social i econòmica viva”.

Distribució limitada.

Aquestes mesures han portat optimisme al sector, malgrat la preocupació que ha creat l’anunci d’una distribució restrictiva dels ajuts que el Departament d’Agricultura farà arribar als productors per les adversitats meteorològiques que van patir durant la campanya del 2018/19.

Segons l’encara esborrany d’Agricultura, al qual la FCAC va presentar la setmana passada un conjunt d’observacions, l’ajut se situaria en un import màxim de 280 euros per hectàrea i es limitaria als agricultors professionals, joves o persones jurídiques amb la condició d’explotació agrària prioritària. Amb aquestes limitacions, segons la FCAC, un 85% de les explotacions i un 70% de la superfície afectada per les inclemències del temps quedaran excloses i no rebran cap suport, tot i haver patit també una disminució de la producció, que es va traduir en pèrdues de més de 6 milions d’euros a les comarques del Camp de Tarragona, la principal zona productora de l’Estat. Palau es va mostrar crític amb aquest repartiment tan restrictiu perquè “no beneficia el conjunt del sector”. Si s’apliquen aquestes limitacions, l’avellana deixarà de percebre al voltant de 2 milions d’euros en ajuts, un cop a un sector amenaçat per un alt risc d’abandonament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.