Política

Pedro Sánchez eludeix a Sitges la crida de Pere Aragonès per recuperar el Pacte de Pedralbes

El president del govern espanyol no ha fet cap referència tampoc a les negociacions que té pel davant per aconseguir la seva investidura

El líder socialista crida els partits i agents socials a impulsar “l’agenda del canvi”

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet aquest dissabte una crida als partits polítics, als agents socials i a la societat civil per impulsar tots junts “l’agenda del canvi” per la qual aposta el seu executiu.

En la seva intervenció en la clausura de les jornades del Cercle d’Economia a Sitges, Sánchez no ha fet cap referència explícita a les negociacions que té pel davant per aconseguir la seva investidura ni a les que han de fer-se per als governs autonòmics i locals després del 26 de maig.

De la mateixa manera, no hi ha hagut cap referència explícita al conflicte polític amb Catalunya, ni a la proposta del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, de reprendre el diàleg i la declaració del pacte de Pedralbes, tampoc durant el torn de preguntes.

No obstant, ha recalcat que Espanya és una democràcia “consolidada” que ha sabut “descentralitzar-se i compartir sobirania”, i ha advertit que “no podem aixecar falsos murs i fronteres en un món cada vegada més globalitzat”.

També ha parlat d’Europa, que, segons la seva opinió, no pot ser “actor secundari” després dels Estats Units i la Xina, sinó “protagonista”, i ha subratllat que Espanya té un paper rellevant per jugar, no només amb una “presència important amb pes específic a la Comissió” Europea sinó també per la seva influència en el projecte europeu en el seu conjunt.

Espanya, ha dit, té “l’enorme oportunitat i responsabilitat” d’estar entre els països que liderin el futur del projecte europeu, sobretot amb la marxa del Regne Unit i davant una Itàlia “abstreta”.

En aquest fòrum en què el president del Cercle, Juan José Bruguera, li ha demanat que segueixi apostant pel diàleg amb Catalunya, el cap de l’Executiu en funcions ha obviat aquesta qüestió i ha centrat el seu discurs en la necessitat de modernitzar l’economia i fer-ho des de la justícia social.

Als empresaris els ha advertit de la necessitat d’habilitar les normes a la “realitat canviant” del mercat de treball i ha assenyalat que cal elaborar un “estatut dels treballadors del segle XXI”.

I després de recordar la mort a Barcelona d’un repartidor que tenia un treball precari, ha insistit en la necessitat de donar resposta a aquestes noves formes de treball.

També a preguntes del president del Cercle ha parlat de fiscalitat, i encara que no ha volgut donar detall dels canvis que faria en aquesta matèria ha assegurat que el que vol el seu govern és “acabar amb la pobresa però no amb la riquesa”.

Ha apuntat que la política fiscal no és un fi sinó un instrument més per ajudar a l’”objectiu vital” del país: El creixement econòmic i la redistribució de la riquesa.

I ha recordat que la pròpia UE ha advertit a Espanya que no ha desenvolupat la seva fiscalitat verda, que està en “nivells ínfims”, i ha de fer-ho.

Tres objectius

En la seva crida a “tots” per impulsar l’agenda del canvi, Pedro Sánchez ha explicat que l’esmentada agenda té tres objectius: “Una economia competitiva i sostenible, institucions netes i transparents i una societat plural i més justa”.

I proposarà set grans línies de treball - creixement sostenible, millora del capital humà, transició ecològica, innovació, creació de llocs de treball, reducció de desigualtat i qualitat institucional -, cadascuna de les quals, ha assegurat, significa millorar la productivitat, una cosa essencial per a l’economia espanyola.

En aquest discurs d’intencions hi ha hagut, això no obstant, el recordatori d’una promesa, culminar el corredor mediterrani, que connectarà el continent europeu de nord a sud amb 3.500 quilòmetres que uniran, ha subratllat, el 54 per cent de la població de la UE.

En aquesta clausura, i abans de la intervenció de Sánchez, el president del Cercle d’Economia ha reclamat una “cultura de la negociació i el pacte” que faci possible la recerca d’una solució política per al conflicte català.

Juan José Bruguera ha fet referència al “carreró sense sortida” en què es troba la qüestió catalana, però creu que existeixen “vies de sortida”. “No estem condemnats al fatalisme”, ha apuntat.

Ha afegit que les esmentades sortides seran més factibles si s’assumeix que “aquest és un problema polític espanyol” i que cal millorar el model territorial en benefici de totes les comunitats autònomes i del propi Estat. Bruguera ha explicat a Sánchez que en aquestes jornades s’ha “percebut” la voluntat i necessitat d’apostar per la trobada i la convivència.

El discurs del president espanyol ha posat fi a la 35a edició de les Jornades del Cercle d’Economia de Sitges. Entre els assistents a la sessió final, hi havia la ministra d’Economia, Nadia Calviño; la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera; el president de Foment, Josep Sánchez Llibre; el president d’Aena, Maurici Lucena; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; i el cap de llista del PSC a les darreres eleccions municipals a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, entre molts altres representants polítics i empresarials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.