080: passarel·la cap a la moda sostenible
El certamen de moda, que se celebrarà a finals de juny a Barcelona, posarà l’accent en la importància de la sostenibilitat en el sector
La moda sostenible és una de les puntades clau amb què s’ha embastat la propera edició de la 080 Barcelona Fashion (un certamen de moda que inclou passarel·les, fòrums i conferències), que se celebrarà del 25 al 28 de juny al Recinte Modernista de Sant Pau i al nou port Marina Vela de Barcelona.
“La moda serà sostenible o no serà” és, de fet, la consigna que d’un temps ençà regna en el sector, i el certamen de moda impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda no és aliè a aquesta tendència.
La cap d’àrea de moda i project manager de la 080, Marta Coca, ha explicat en la presentació de la propera edició del certamen que, sense exigir-ho com a condició, la gran majoria dels dissenyadors que estaran a la passarel·la tenen molt present la sostenibilitat en les seves col·leccions. “La passarel·la de la 080 és el reflex de cap on va el sector de la moda, algunes de les propostes són 360 graus sostenibles i compten amb un fort component de compromís social, km0 i proximitat”, explicava Coca.
Així mateix, a més de les 27 desfilades de dissenyadors emergents i consolidats, hi haurà tres noms internacionals que se sumaran a l’esdeveniment i que sí que són buscats per l’organització: els novaiorquesos Nicholas K, l’argentina Nous Etudions i el també novaiorquès Marrakshi Life, tres firmes que utiltizen tèxtils sostenibles, vegans i teixits descartats o de moda lenta. Tota una declaració d’intencions.
El certamen de moda, que coincideix amb la celebració de fira de maquinària tèxtil més important del món, ITMA, ha programat a Fira Barcelona, de bracet de Texfor, patronal tèxtil, el fòrum de debat de la indústria tèxtil Texmeeting, en què es parlarà de la creixent importància en l’àmbit global.
Paral·lelament, la sostenibilitat i l’economia circular també tindran un paper rellevant en el programa d’activitats al voltant de les passarel·les, amb “B-Searcular d’EPSON, una oportunitat per a la moda” i la conferència del degà de la Parsons School of Design de Nova York, Burak Cakmak, que parlarà sobre la sostenibilitat i els reptes de futur del sector de la moda.
Aquesta aposta per la sostenibilitat és, a més, una de les tres potes sobre les quals se sustenta el pla d’acceleració de la moda catalana que es va anunciar en l’edició anterior de la 080 i que té la internacionalització i la comercialització com a altres eixos.
El sector de la moda a Catalunya representa el 7,8% del PIB. Aquest sector aglutina 2.800 empreses que generen una facturació agregada de 15.351 milions d’euros i donen feina a 70.000 professionals, segons dades d’un estudi elaborat per l’Agrupació Catalana del Tèxtil i la Moda (ACTM).