Política

El Suprem multa Puigdemont i Comín per una denúncia a la JEC

Bosch avisa que el govern espanyol ha d’atendre abans del 27 de novembre el requeriment de l’ONU d’alliberar els presos

Budó n’exigeix el trasllat a Catalunya “en el pitjor dels casos”

El Tribunal Suprem multarà els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín i la coalició electoral Lliures per Europa en considerar que han actuat contràriament a la “bona fe processal” en un cas que afecta la Junta Electoral Central (JEC), segons informa l’ACN. La defensa de Puigdemont, exercida per Gonzalo Boye, va presentar un escrit en què demanava al tribunal que la reunió de la JEC en què s’havien de proclamar els resultats de les eleccions europees fos pública. L’òrgan electoral s’hi va negar argumentat que es “limitava” a fer el que li marcava la llei electoral. L’alt tribunal creu que “no existeix la més mínima aparença de bon dret” per acceptar la petició perquè “no hi ha cap perjudici” perquè la reunió no fos pública. I acorda obrir peça separada per multar-los.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicava ahir la proclamació dels 54 eurodiputats escollits a l’Estat espanyol el passat 26-M, entre els quals hi ha Puigdemont, Comín i Oriol Junqueras. Concretament, el BOE recull un acord de la reunió de la JEC de dijous en què se’ls va proclamar “diputats electes”.

D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va advertir ahir que el govern espanyol disposa de sis mesos per complir amb el dictamen de les Nacions Unides que reclama la fi de la presó provisional dels presos polítics. Si el 27 de novembre no hi ha fet, la qüestió s’elevarà al Consell de Drets Humans de l’ONU. En una compareixença al ple del Parlament, el conseller va recordar que si l’Estat persisteix a no atendre el requeriment, l’afer podria acabar a l’Assemblea General o a la taula de l’alta comissionada per als Drets Humans. És probable, però, que la sentència del Tribunal Suprem arribi abans del termini del novembre. “No és cert que aquest pronunciament no sigui vinculant. És clar que ho és, pel fet que el grup de treball de l’ONU no imposa sancions però remarca que el Regne d’Espanya incompleix els pactes que ha subscrit voluntàriament en matèria de drets humans i que estan incorporats en el marc constitucional espanyol”, va subratllar Bosch.

També en relació amb els presos, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va demanar-ne ahir en una entrevista a Ràdio 4 l’alliberament o, “en el pitjor dels casos”, el trasllat immediat a centres penitenciaris catalans. “No entenem el doble trasllat de Joaquim Forn”, va denunciar.

LA FRASE

Si no s’allibera els presos polítics, aquest informe de l’ONU s’elevarà al Consell de Drets Humans
Alfred Bosch
Conseller d’Acció Exterior

El síndic de greuges s’ofereix com a mediador

Coincidint amb el fet que el judici contra els presos polítics ha quedat vist per a sentència, el síndic de greuges, Rafael Ribó, s’ha ofert a La Moncloa i al govern de la Generalitat com a mediador d’un “conflicte eminentment polític” que està produint “greus afectacions a drets fonamentals”, amb la voluntat de trobar “una solució pactada”. Ribó va anunciar ahir que ha convocat diverses entitats empresarials, sindicals, acadèmiques, educatives i del món veïnal per a una reunió conjunta que se celebrarà abans de final de mes per fomentar un diàleg “constructiu, imaginatiu i agosarat”, que hauria de ser “com el que es va produir durant la Transició” i que “ha d’incloure una consulta al poble de Catalunya”. També va assegurar que l’alliberament dels presos seria “un element positiu” i una “contribució a la convivència”. El mandat de Ribó com a síndic de greuges està caducat des del febrer passat i està pendent de ser renovat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.