Arts escèniques

Amb una conversa

La nova direcció de Fira Tàrrega proposa un debat amè a la plaça Major com a inauguració per fer notar la necessitat d’incloure reflexió i compromís a les arts del carrer

De les 42 propostes, 19 són estrenes i 32 obres estan plantejades per a l’espai públic
Els Sixto Paz, Eléctrico 28, Les Impuxibles o Guillem Albà, entre els reclams d’enguany

Les coordenades de Fira Tàrrega viren cap a una major radicalitat. El 30% de les obres que es presenten formen part del programa de Suport a la Creació. Ara es donarà molta més potència a la part del mercat, no per una raó mercantilista, sinó per garantir la viabilitat de les companyies. Els quatre punts cardinals de les direccions de Fira Tàrrega, que dissenya Anna Giribet per als propers anys són: territori, identitats múltiples, compromís i reflexió. No són uns conceptes únicament intel·lectuals. Enguany, en comptes de les habituals inauguracions multitudinàries, amb gran dispensi de watts de llum i so, hi haurà un debat sobre l’espai públic entre el filòsof Xavier Antich i la coreògrafa i directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, moderat per la directora del CCCB, Judit Carrera. De maquillatge, res. L’acció es completarà amb una peça de dansa vertical. Giribet es declara deixeble de Jordi Duran (que ha organitzat les vuit edicions anteriors de Fira Tàrrega). De fet, Duran també va voler trencar la dinàmica multitudinària de la inauguració amb UrGENT estimar, una peça intimista de 40 hores de durada. Des de fa prop de quatre dècades, un municipi de 17.000 habitants acull la fira més important d’arts del carrer del sud del Mediterrani. Tot i la seva centralitat cultural durant quatre dies (del 5 al 8 de setembre), Giribet admet que Tàrrega continua sent perifèria: perquè viu allunyada de les grans urbs i perquè l’art que tracta és tingut com un gènere marginal per les institucions. Tot i així, amb Mike Ribalta (responsable de l’àrea professional) volen rendibilitzar al màxim els 800 professionals de 20 països que s’apleguen durant la fira. Per impulsar la creació. Si fins ara la vessant firaire quedava en un segon pla, ara es vol que guanyi presència per fer-se més atractiva i més eficaç. Per això plantegen una variació en el format de llotja, que propiciï més trobades informals. Però també vol rendibilitzar les trobades amb cita de companyies que busquen productors o actuacions (que són dos camins diferents per accedir a la sostenibilitat econòmica). Fins i tot aspira a ocupar l’única hora que quedava aturada (la de la migdiada) per incentivar trobades entre alumnes i joves actors i promoure la reflexió. Perquè a part de conèixer què es vol oferir, també és bo conèixer què interessa a països com els Estats Units, Itàlia, Irlanda. Corea o el Regne Unit (“què passarà després del Brexit?” es pregunten els programadors, diu Ribalta).

De les 42 propostes que se sumen a Fira Tàrrega 2019, 19 són estrenes i 32 obres estan pensades per representar-se al carrer. Tàrrega segueix impulsant la complicitat amb altres institucions. Aspiren a vincular també els grans equipaments. Per exemple, en comptes de plànyer-se per coincidir amb el festival Eufònic (que també coincideixen en dates), comparteixen la recuperació d’A vore, de Sònia Gómez, que barreja música electrònica amb tradicional, dansa contemporània amb folklòrica. També Fira Tàrrega s’han integrat al projecte europeu In Situ. A Tàrrega han demanat que un artista treballi sobre el despoblament (un dels set pobles integrats a Tàrrega, Conill, està despoblat) i que n’extregui una proposta artística (que pot ser un espectacle, una instal·lació o una recomanació literària).

Entre les obres que seran reclam a la Fira, Suite TOC Núm 6, de Les Impuxibles (estrenat a la Sala Beckett); Así bailan las putas, dels Sixto Paz (s’estrena al Grec); Calma!, de Guillem Albà (estrenat a la Mostra d’Igualada); Versiones parciales..., de Glòria Ribera (estrenat a La Pedrera), Excalibur i altres històries d’animals morts (estrenat al DespertaLAB); Teia (estrenat a Fira Mediterrània 2018); o Dioptries, de la Cia Toti Toronell (estrenat al Trapezi i que també tindrà vida al d’Olot, al festival de Violadecans i al Mercè Arts del Carrer, de Barcelona). També atrau Livealone, de Francesc Cuéllar (amb el suport també de Temporada Alta). Més Hotel Iocandi proposa un solo de circ i clown amb Peix. Eléctrico 28 fan el seu primer espectacle familiar (Full house, amb un conte sobre la diversitat). O els bascos Hortzmuga que proposen a Bidaia una peça a cavall del teatre, la dansa i la música. (Tota la programació a www.firatarrega.cat ).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.