Política

Cadena perpètua per al neonazi que va atropellar desenes de manifestants a Charlotesville

Una dona va perdre la vida arran de la seva acció

L’acusat, un jove de 22 anys, es va declarar culpable de 29 delictes d’odi i el d’assassinat

Un jutge dels Estats Units ha condemnat aquest divendres a cadena perpètua el neonazi que va atropellar amb el seu vehicle una multitud durant les protestes del 2017 a la ciutat de Charlottesville (Virgínia). L’acció va costar la vida a una dona i va deixar desenes de ferits.

James Alex Fields Jr., de 22 anys i originari d’Ohio, ja s’havia declarat culpable al març dels 29 delictes d’odi que se li imputaven, inclòs l’assassinat de la jove Heather Heyer, que va morir després de ser atropellada per l’acusat.

Abans de rebre la sentència, Fields Jr. ha demanat disculpes pels fets, segons mitjans locals.

L’acusat ha comparegut vestit de presidiari i emmanillat en una de les sales de la cort del districte oest de Virgínia, a Charlottesville, on s’ha celebrat el procés judicial.

Durant el judici, els advocats de Fields Jr. havien demanat al jutge que tingués compassió de l’acusat, ja que ha tingut problemes mentals des de petit i van assegurar que no va dirigir el seu cotxe intencionadament contra la multitud que protestava pacíficament en contra d’una marxa neonazi.

La Fiscalia, en canvi, va descriure el processat com un racista que no té “cap remordiment” pel seu crim ni per les seqüeles psicològiques i físiques de les seves víctimes.

En el seu escrit d’acusació, la fiscalia va considerar que els “crims de l’acusat són tan horrorosos i els atacs als innocents van ser tan greus”, que cap factor atenuant –com la incapacitat mental de l’acusat– no havia de tenir-se en compte i havia de fixar-se la sentència màxima.

Fields Jr. va anar a Charlottesville l’11 i 12 agost de 2017 per participar en una marxa anomenada “Unir a la dreta”.

Un grup de neonazis es va manifestar pels carrers de Charlottesville amb torxes i cridant consignes xenòfobes amb l’objectiu de protestar per la retirada d’una estàtua de Robert I. Lee, un general esclavista de la Confederació durant la guerra civil nord-americana.

Aquesta protesta va ser contestada per una marxa antifeixista que demanava als neonazis que marxessin de Charlottesville.

Va ser en aquest moment quan Fields va agafar el seu cotxe i va envestir la multitud dels contramanifestants, tal com es veu als vídeos i fotografies que van captar el moment.

El president d’EUA, Donald Trump, va provocar una gran polèmica en responsabilitzar de la violència per igual als grups neonazis com als manifestants d’esquerra. A més, va arribar a afirmar que hi havia gent “molt bona” entre els supremacistes.

Durant els incidents, també van morir dos policies en un accident d’helicòpter quan acudien a sufocar les protestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.