Per afrontar l’emergència climàtica cal decréixer
Alguns experts adverteixen que només amb la reducció del PIB es poden reduir les emissions de CO2
Es pot conjuminar el creixement econòmic, malgrat que es faci sota uns paràmetres de sostenibilitat, amb la necessitat de reduir les emissions de CO2 i frenar així l’escalfament global? D’un temps ençà, algunes teories possibilistes anunciaven que era versemblant créixer en verd, utilitzant els recursos de manera sostenible i fent que la demanda d’energia caigués considerablement. Tanmateix, hi ha investigadors que afirmen, rotunds, que només és possible si es redueix el creixement del PIB, tot assumint estratègies de decreixement.
En el seu article És possible el creixement verd?, Jason Hickel, de la Goldsmiths University of London, i Giorgios Kallis, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, dubten que es pugui mantenir el creixement de l’economia d’un país en nivells del 2-3% sense haver de fer ús de recursos. Al seu parer, només seria possible assolir una reducció plena de l’ús de recursos si el PIB situés el seu creixement anual per sota de l’1%. Els investigadors, que han publicat el treball a la revista New Political Economy, posen l’accent en el fet que per aconseguir la tan cobejada sostenibilitat, caldria implementar estratègies de decreixement.
Sobre la relació entre l’evolució del PIB i el sotmetiment de la temperatura del planeta per sota d ’1,5º o 2 ºC, com fixa l’Acord de París, els investigadors afirmen que només podrem reduir les emissions per sota dels 2 ºC si el creixement del PIB no arriba al 0,5% i que, escometre el repte de caure per sota de l’1,5 ºC, només seria possible en escenaris en què imperessin polítiques de decreixement. Val a dir que aquests escenaris poden ser versemblants si s’ha aplicat una política d’impostos alts sobre el carboni i un nivell d’innovació tecnològica força elevat.
Com diu Giorgios Kallis: “Tot i que necessitem totes les intervencions polítiques governamentals i tota la innovació tecnològica que puguem aconseguir, qualsevol intent exitós d’aconseguir reduccions d’emissions adequades requerirà d’una reducció proporcional de la demanda d’energia global.” En conseqüència, com avisa l’investigador de l’ICREA, en referència als esforços del Banc Mundial i l’OCDE de promoure el creixement verd, “qualsevol programa de polítiques que es basi en supòsits de creixement verd, com els Objectius de Desenvolupament Sostenible, necessita ser revistat amb urgència”.