Política

Rebutjat l’intent de l’ANC i el CpR per sancionar l’Estat

La Comissió Europea tomba per defecte de forma la iniciativa que van impulsar l’Assamblea Nacional i el Consell per la República per sancionar l’Estat en base a l’article 7 dels tractats

Cop de porta de Brussel·les a una iniciativa europea de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i el Consell per la República (CpR)per sancionar l’Estat espanyol. Però aquest cop el motiu no ha sigut pas ideològic, sinó que està basat en un defecte de forma. La Comissió Europea es va negar ahir a registrar la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per obrir un procés sancionador a escala europea contra Espanya .

L’Assamblea Nacional de Catalunya i el Consell per la República van presentar a principis de maig una ICE assegurant que es pretenia que l’executiu de la UE activés l’article 7 dels tractats europeus, que preveu un mecanisme per suspendre els drets a vot d’un estat membre de la Unió Europea que posi en risc l’estat de dret. Però no han pogut passar aquest primer filtre necessari per fer la recollida de firmes en suport de la iniciativa, per la redacció del text.

La Comissió Europea va assegurar ahir que la ICE “no convida” a l’executiu a “fer una acció legal”. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, van recordar,

Segons el text de la Iniciativa Ciutadana Europea, al qual ha tingut accés El Punt Avui, les entitats pretenien que “tan la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees.

També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats entre d’altres.

Confirma competències

En la seva decisió, Brussel·les admet que té competències per “dialogar amb un estat membre per prevenir les amenaces sistèmiques a l’estat de dret”, però es queda de braços plegats perquè la ICE presentada no li demana expressament fer aquest pas. Per tant, amb aquest avís deixa la porta oberta a registrar-ne una que sí ho sol·liciti.

Reacció de les entitat

Davant d’aquest gerro d’aigua freda, les entitats organitzadores han decidit rebatre de moment el rebuig de l’executiu de Jean-Claude Juncker a la justícia europea, anticipant un tercer cas de l’independentisme al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquestes analitzaran els motius pels quals s’ha declarat inadmissible la iniciativa i llavors recorreran la decisió al TJUE.

D’aquesta manera, el Consell per la República i l’ANC recorreran davant de la justícia europea la decisió de la Comissió Europea de rebutjar la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretenia que se sancionés Espanya. Les entitats tenen intenció d’estudiar els motius de la inadmissibilitat abans de recórrer davant del Tribunal de Luxemburg.

Durant la presentació de la ICE a principis del mes de maig passat, les entitats ja van posar de manifest que farien aquest pas si es donava l’escenari de rebuig. Tanmateix, aquestes afirmen que analitzaran també la decisió i no avancen de moment si impulsaran alguna altra acció.

LA FRASE

La Iniciativa Ciutadana Europea popular ha de preveure una acció legal
Comissió Europea
govern europeu

LA XIFRA

1
milió de firmes requereix Europa per acceptar la iniciativa popular, després que l’avali la Comissió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.