Societat

Un nou terratrèmol de 7,1 sacseja el sud de Califòrnia

Es va originar a 17 quilòmetres de Ridgecrest, on dijous se’n va registrar un d’escala 6,4

Els sismòlegs adverteixen que n’hi pot haver un de més potent

Un terratrèmol de magnitud 7,1 va tornar a sacsejar ahir a la matinada el sud de Califòrnia. El sisme va tenir lloc a 0,9 quilòmetres de profunditat i l’epicentre es va situar a uns 17 quilòmetres al nord-nord-est de Ridgecrest, localitat d’uns 30.000 habitants, 250 quilòmetres al nord de Los Angeles, on es va sentir el tremolor.

El departament de bombers del comtat de San Bernardino va informar a través de Twitter que el sisme va provocar esllavissades d’habitatges, esquerdes en els fonaments, murs de contenció derruïts i talls de carreteres per despreniment de roques. També es van produir diversos incendis. A més, unes 1.800 persones van patir talls de llum. També es va informar que una persona havia resultat ferida de consideració menor.

Més d’un centenar de tremolors han sacsejat aquesta àrea els últims deu dies, tot i que el d’ahir va ser el més important després del de dijous al matí, que va arribar a 6,4 de magnitud.

La sismòloga Lucy Jones, una eminència en la matèria al sud de Califòrnia, va explicar en el seu compte de Twitter que els dos terratrèmols s’han produït a la mateixa falla i són part de la mateixa seqüència. Lucy Jones va dir que no es descarta que es produeixi un terratrèmol més potent: “Saben quan diem que hi ha una possibilitat entre vint que a un terratrèmol el segueixi un altre de més potent? Doncs és aquesta vegada”, va dir. “Com en qualsevol tremolor, el d’ara de magnitud 7,1 té una possibilitat entre 20 que a partir d’ara n’hi hagi un de més potent. Tremolors de magnitud 5 són probables i de magnitud 6, força possibles”, hi va afegir Jones.

Aquests terratrèmols que han tingut lloc en les últimes hores són els de més magnitud registrats els últims vint anys a Califòrnia des del de 7,1 que es va produir el 1999, conegut com a Hector Mine. Tant el d’aquell any com els que han tingut lloc els últims dies s’han registrat en zones rurals de Califòrnia amb poca població, a diferència del de Northridge, que va tenir lloc a Los Angeles, amb una magnitud de 6,4 i en el qual van morir 57 persones i 8.700 més van resultar ferides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.