Política

Mor Ross Perot, el milionari que va fer trontollar al bipartidisme dels EUA

Amb un programa de dreta populista va aconseguir un inèdit suport en la dècada dels anys noranta

L’empresari i polític estatunidenc Ross Perot, conegut per haver fet trontollar el bipartidisme entre el Partit Demòcrata i el Partit Republicà als Estats Units en la dècada dels anys noranta, ha mort aquest dimarts a 89 anys a la ciutat de Dallas, als EUA.

Perot, que posseïa una fortuna de 4.100 milions de dòlars (3.659 milions d’euros) segons Forbes, es va presentar a les eleccions presidencials als EUA per primera vegada en 1992 i va obtenir un suport inèdit per a un tercer candidat, el 18,2% dels vots, amb un programa de dreta populista.

Aquell any la reelecció de George Bush (pare) va quedar frustrada en aconseguir només el 37,4%, lluny del 43% que va aconseguir el demòcrata Bill Clinton, qui va assumir la presidència. En part, una de les raons de la derrota de Bush va ser la irrupció de Perot, amb una plataforma que tenia similituds respecte a la de Bush.

Quatre anys després va tornar a intentar presidir la principal potència econòmica del món, encara que amb un pitjor resultat. En els comicis presidencials de 1996 va tornar a guanyar Clinton, en aquesta ocasió amb un 49,2% dels vots, seguit del republicà Bob Dole, amb el 40,7%. Perot es va situar en el tercer lloc amb el 8,4%.

Després d’aquestes dues incursions, Perot es va allunyar de la vida política i ja no es va tornar a presentar com a candidat en les eleccions de l’any 2000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.