Gran angular

Dades en lloc de comissions

El banc convencional haurà de saber explotar les dades de client per fer front a la competència de les bigtech

La norma PSD2 sobre pagaments ha “col·lectivitzat” el sector financer
Els bancs hauran de col·laborar amb els nous proveïdors per no restar fora de joc

Ja hi som, a l’era de la banca oberta, amb nous juga­dors que com­pe­tei­xen amb els bancs de sem­pre. A banda de les fin­tech (empre­ses de tec­no­lo­gies finan­ce­res), apa­rei­xen, tot info­nent pors i tre­mo­lors a tot el sec­tor finan­cer, les grans big­tech (Goo­gle, Ama­zon, Face­book, Apple), que amb la pres­tació de ser­veis finan­cers volen exhau­rir fins a les dar­re­res pos­si­bi­li­tats la mine­ria de les dades de cli­ent.

Noves legis­la­ci­ons com ara la direc­tiva euro­pea sobre paga­ments PSD2, con­ce­buda per esti­mu­lar la com­petència al sec­tor finan­cer, forçaran de tal manera les pos­si­bi­li­tats de l’open banking que hom tem una enorme sac­se­jada de l’statu quo. La nova direc­tiva, que es trans­po­sarà a Espa­nya al segon semes­tre, pro­mou la par­ti­ci­pació de nous proveïdors de paga­ments en un mer­cat històrica­ment tan­cat i reser­vat als bancs tra­di­ci­o­nals, obli­gats ara a com­par­tir amb ter­cers la infor­mació que tenen dels seus cli­ents, amb el seu con­sen­ti­ment previ.

Luis Mal­do­nado, senior advi­sor de la con­sul­tora Eve­ris i direc­tor de l’informe Tec­no­lo­gia i banca, creu que ens espera “una guerra per tenir accés al que fa el cli­ent, si ha aga­fat un taxi, on esmorza, etc... en un mer­cat que s’ha col·lec­ti­vit­zat, en aparèixer proveïdors externs que, tot i no tenir llicència bancària, amb auto­rit­zació poden ope­rar al mer­cat de paga­ments”.

És clar que hi ha una evo­lució del negoci, donat que els bancs per­dran ingres­sos en ser­veis de paga­ment, sobre­tot en el cobra­ment de comis­si­ons per transacció, l’ope­ració de tar­ge­tes de crèdit i dèbit, atès que els nous proveïdors poden fer trans­ferències direc­tes entre con­su­mi­dor i comerç. Així doncs, l’opor­tu­ni­tat de negoci es tras­llada a la gestió i explo­tació de la base de dades, i és aquí on poden exhi­bir la seva gran com­pe­ti­ti­vi­tat aques­tes big­tech no finan­ce­res, que pos­se­ei­xen unes bases de dades enor­mes. Enric Fernández, cap d’estratègia i recerca a Cai­xa­Bank, con­si­dera: “Com­pe­tir no és sen­zill amb la PSD2, que posa les dades de cli­ents a l’abast de juga­dors molt efi­ci­ents, aques­tes big­tech que podran acce­dir a les dades dels bancs i nosal­tres no a les seves. És una situ­ació d’injustícia en què no queda clar de qui són pro­pi­e­tat les dades, de qui les guarda o de qui les genera.” Des­taca que caldrà pre­ser­var “un res­pecte res­pon­sa­ble de la pri­va­ci­tat, en què els cli­ents sàpiguen què estan con­sen­tint”. Fernández també fa un avís a nave­gants: “Caldrà anar molt en compte, ja que un mal ús dels algo­rit­mes pot arri­bar a esbi­ai­xar les dades, ofe­rir una infor­mació errònia.”

És clar que els bancs hau­ran d’adap­tar-se a un open banking en què el fona­ment seran les inter­fa­ces de pro­gra­mació d’apli­ca­ci­ons (API, per les sigles en anglès), eines informàtiques amb què els desen­vo­lu­pa­dors poden crear pro­gra­mes per faci­li­tar el bes­canvi de dades, i que tindrà com a pro­ta­go­nis­tes les fin­tech, amb les quals els bancs hau­ran d’arri­bar a alguna entesa, amb l’objec­tiu de pro­por­ci­o­nar nous ser­veis als cli­ents, a banda de ser capaços de crear valor per ren­di­bi­lit­zar la infor­mació de cli­ent.

Fran­cesc Fajula, cap de trans­for­mació digi­tal del Banc Saba­dell, es pre­gunta, després d’haver cons­ta­tat que empre­ses com ara Ama­zon ja dis­se­nyen estratègies a par­tir de PSD2 per acon­se­guir un valor afe­git, infor­mació, de les ven­des que fan: “Ani­ran tots els con­su­mi­dors, a l’hora de pagar, al Goo­gle Finance de torn? Tot dependrà de com ho fem els bancs, que sí, som enti­tats tra­di­ci­o­nals i alguns ser­veis nous no ens encai­xen, però on no puguem arri­bar podrem col·labo­rar amb les fin­tech.” Els experts cre­uen que en la mesura que no exis­teixi un estàndard euro­peu per a les API podran sor­gir hubs que agru­pin enti­tats o solu­ci­ons que fun­ci­o­nin com a super­mer­cats.

Per a Jordi Domínguez, direc­tor del neo­banc BNC10, “no és just que Ama­zon o Goo­gle tin­guin aquest avan­tatge per mone­tit­zar les dades dels cli­ents”. I hi afe­geix que, en la pers­pec­tiva que bancs tra­di­ci­o­nals i les fin­tech puguin arri­bar a man­te­nir una pro­fi­tosa relació d’interès, “tots els agents del mer­cat, bancs con­ven­ci­o­nals i no con­ven­ci­o­nals, hau­ran de cen­trar-se en l’usu­ari”: “Serà qui ens dirà el que vol com a usu­ari. Encara més, hau­rem de ser capaços de pre­dir què vol com a usu­ari.” I diu per reblar el clau: “L’avan­tatge d’enti­tats com la nos­tra és que no ens calen reu­ni­ons i més reu­ni­ons per llançar un pro­ducte o ser­vei en un ter­mini de temps rao­na­ble.”

Val a dir que el regu­la­dor no les té totes sobre l’efec­ti­vi­tat real que pugui tenir la PSD2. Pro­fun­da­ment com­plexa, aquesta direc­tiva par­teix amb el hàndi­cap de la migrada experiència del Meca­nisme Únic de Super­visió, que es va ins­tau­rar el 2014 i té uns recur­sos limi­tats. De fet, la Comissió Euro­pea ja ha reco­ne­gut que serà molt difícil anti­ci­par tots els pro­ble­mes que es deri­vin de la seva apli­cació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.