Política

L’ambaixador britànic que va insultar Trump dimiteix

L’adeu de Kim Darroch posa fi a l’última crisi diplomàtica entre Washington i Londres

La falta de suport de Boris Johnson, favorit per ser nou primer ministre, ha estat clau en aquesta decisió

L’ambaixador del Regne Unit a Washington, Kim Darroch, va presentar ahir la dimissió com a punt final d’una crisi diplomàtica iniciada per la filtració d’informes que criticaven i insultaven el president nord-americà, Donald Trump, i el seu govern. Darroch va posar fi així als rumors sobre el seu futur, que tot i tenir el suport gairebé unànime del govern i parlamentaris britànics no va aguantar la pressió imparable de la Casa Blanca.

“Des de la filtració de documents oficials de l’ambaixada hi ha hagut molta especulació sobre el meu càrrec i la duració del termini que em queda com a ambaixador. La situació actual està fent impossible que dugui a terme el meu rol com voldria”, va expressar Darroch en la carta de renúncia.

El ja exambaixador estava en una posició complicadíssima. La filtració al Daily Mail de cables diplomàtics en què Darroch definia Trump d’“inepte, incompetent i insegur” al capdavant d’un govern “disfuncional” va rebre la resposta contundent del president dels EUA, que va contraatacar titllant-lo de “tarat” i “estúpid”.

La Casa Blanca no va arribar mai a expulsar-lo del país ni declarar-lo persona non grata, però havia quedat apartat de qualsevol interacció a tots els efectes. Dilluns li van denegar la invitació a un sopar oficial amb l’emir de Qatar, hores després que Trump anunciés en una piulada que ja no tractaria amb ell.

“Tot i que el meu càrrec no acaba fins a final d’any, crec que en les circumstàncies actuals el camí responsable és permetre el nomenament d’un nou ambaixador”, va escriure Darroch. Marc Short, el cap de gabinet del vicepresident Mike Pence, va dir que la decisió era la “correcta”, en el benentès que ja no podia ser “efectiu” en la seva tasca com a representant britànic als EUA.

Gairebé tota la classe política del Regne Unit, amb la primera ministra, Theresa May, al capdavant, estava unida en la defensa de la feina de Darroch. May, que abandonarà el càrrec d’aquí a menys de dues setmanes, va expressar que era una “gran llàstima” que sentís la necessitat d’abandonar el càrrec, i va posar-lo com a exemple de com els “servidors públics han de poder donar consells francs”. “El Regne Unit té un enorme deute de gratitud. Espero que la Cambra reflexioni sobre la importància de defensar els nostres valors i principis, especialment quan estan sota pressió”, va dir.

Hores abans de la dimissió, el cas Darroch va ser un dels protagonistes del debat entre els aspirants a liderar els tories i convertir-se en primer ministre del Regne Unit. Jeremy Hunt, actual ministre d’Afers Estrangers i un dels candidats, va expressar la “profunda tristesa” per la dimissió i el “lament profund” per com una filtració ha causat la sortida d’un dels “millors diplomàtics” del món.

No va ser tan efusiu en la defensa de l’exambaixador Boris Johnson, el favorit per aconseguir el lideratge dels conservadors britànics i acabar al número 10 de Downing Street. Segons The Guardian i altres mitjans de Londres, precisament la poca contundència i confiança demostrada per Johnson, aliat i favorit de Trump, va ser el detonant per presentar la dimissió.

Johnson i Hunt protagonitzen un tens debat

Els atacs personals van marcar el primer debat televisat entre Boris Johnson i Jeremy Hunt, candidats a liderar el Partit Conservador i a rellevar Theresa May en el càrrec de primer ministre. Hunt es va agafar a la data del Brexit, el 31 d’octubre, per posar contra les cordes Johnson, en preguntar-li si dimitiria en cas de no fer realitat la sortida en aquest termini sense obtenir una resposta. Cap dels dos va donar una solució de com fer realitat el Brexit amb un parlament sense majoria. D’altra banda, l’ex-primer ministre John Major va dir ahir que anirà als tribunals si s’intenta suspendre el Parlament per materialitzar un Brexit sense acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.