Política

L’amenaça ve de dintre

L’FBI obre una investigació per terrorisme interior en la matança en un centre comercial d’El Paso, de probable motivació racista

Al tiroteig de Texas se n’hi afegeix, hores després, un altre que provoca 10 morts a Ohio

Trenta morts en menys de 24 hores. A la matança de dissabte en un centre comercial d’El Paso (Texas) –20 víctimes mortals–, s’hi afegia, hores després, un altre tiroteig a la localitat de Dayton (Ohio), que va deixar 10 morts més, incloent-hi el pistoler, abatut per la policia. Els dos atacs van causar també desenes de ferits.

En aquesta última ciutat, d’uns 140.000 habitants, un home vestit amb una armilla antibales –identificat més tard com a Connor Betts, blanc i de 24 anys– va obrir foc en una cèntrica i popular zona d’oci nocturn. La ràpida intervenció de la policia –un cotxe patrulla era a prop i va arribar en menys d’un minut a l’escena del crim– va impedir que la massacre fos més gran. No se sap encara la motivació de l’atac.

Hores abans, dissabte al matí, un jove blanc de 21 anys va disparar amb un rifle en un centre comercial Walmart de la ciutat d’El Paso, fronterera amb Mèxic, abans d’entregar-se a la policia. El governador de Texas, Greg Abbott, va parlar d’un crim d’odi, mentre que la policia creu que el pistoler va actuar per motivacions racistes. El centre comercial és molt freqüentat per hispans. L’FBI ha obert una investigació per terrorisme interior, segons la CNN.

Els dos tirotejos van irrompre en el debat polític nacional. Els precandidats presidencials demòcrates van reclamar lleis més restrictives sobre l’ús d’armes i van acusar el president Trump d’atiar les tensions racials. Alguns van connectar els tràgics fets amb el ressorgiment del supremacisme blanc i de la xenofòbia al país. “Donald Trump és el responsable d’això. I ho és perquè atia les pors i el fanatisme”, va declarar a la CNN el senador Cory Booker, candidat a la nominació demòcrata als comicis de l’any vinent.

El president va qualificar el tiroteig d’El Paso d’“acte de covardia” i va assegurar que les autoritats estatals i locals treballen plegades en la investigació de tots dos atacs. Trump, però, no va fer cap comentari sobre el tiroteig d’Ohio. Només el cap de gabinet de la Casa Blanca, Mick Mulvaney, va intervenir per negar les acusacions dels demòcrates i per atribuir els tirotejos a individus “malalts”. “No fa cap bé convertir això en una qüestió política. Això és una qüestió social i l’hem d’abordar com a tal”, hi va afegir Mulvaney.

Però els aspirants demòcrates a la Casa Blanca van continuar assenyalant Trump: “És un racista confés que encoratja a més racisme en aquest país”, va declarar Beto O’Rourke, excongressista per El Paso. Un altre precandidat, el senador Bernie Sanders, es va manifestar en la mateixa línia: “Ens hem d’unir com a nació i rebutjar aquesta cultura perillosa de la intolerància, abraçada per Trump i els seus aliats.”

L’ombra de Christchurch

Un tret distintiu de la presidència de Trump ha estat la seva determinació a frenar la immigració il·legal. Al president republicà se l’ha criticat per comentaris denigrants sobre els immigrants mexicans i per referir-se a l’onada de refugiats que intenta entrar al país per la frontera sud com una “invasió”. Fa unes setmanes, va fer uns altres comentaris racistes, en aquest cas contra quatre congressistes que pertanyen a minories ètniques. Mentre la polèmica política va revifant, les autoritats continuen investigant les motivacions del pistoler d’El Paso. El cap policial Greg Allen va explicar que un “manifest” que hauria escrit el sospitós i penjat a internet indicaria una “possible connexió amb un crim d’odi”. Aquest manifest qualificava l’atemptat al centre comercial Walmart de “resposta a la invasió hispana de Texas”. En el document, el jove també donava suport a l’autor de la matança en dues mesquites de Christchurch, a Nova Zelanda, al març.

Del pistoler d’El Paso se sap que és de Dallas (Texas) i alguns mitjans l’han identificat com a Patrick Crusius. Va disparar amb un rifle contra clients que compraven material escolar d’oferta per al nou curs escolar i, després, es va lliurar a la policia.

Aquest tiroteig massiu està considerat el més mortífer dels últims anys als EUA, després del de 1984 a San Isidro (Califòrnia), en què van morir 21 persones.

LES FRASES

Donald Trump és el responsable d’això [els tirotejos massius]. I ho és perquè atia les pors i el fanatisme
Cory Booker
ASPIRANT A LA NOMINACIÓ PRESIDENCIAL DEMÒCRATA
No convertim això en una qüestió política. Això és una qüestió social i l’hem d’abordar com a tal
Mick Mulvaney
CAP DE GABINET DE LA CASA BLANCA

Més control sobre les armes de foc

Redacció

El governador de l’estat de Nova York, Andrew Cuomo, va exigir, ahir, al govern dels EUA que reformi la legislació per reforçar el control sobre les armes de foc. “El nostre país està sent atacat des de dintre i continuar ignorant-ho només portarà més matances i més tragèdia”, va advertir Cuomo. “Lamento que visquem en un país amb un govern que permet que passin aquestes coses sense fer-hi res”, hi va afegir el governador, que va criticar el president republicà pel seu suport a l’Associació Nacional del Rifle (NRA). Des de la seva arribada a la Casa Blanca, Trump ha estat un ferm defensor d’aquest lobby i n’ha elogiat els membres, que ha definit com a “autèntics patriotes”. També ha justificat la tinença d’armes com “un dret de llibertat”.

Cuomo, per la seva banda, va reiterar el suport de l’estat de Nova York a les lleis per al control d’armes i va denunciar “la intolerància i la retòrica d’odi que alimenten aquests atacs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.