Política

Trump demana la pena de mort sense dilació per als autors de tirotejos massius

Trump condemna el supremacisme blanc després de les dues matances del cap de setmana

Utilitza els atacs per exigir suport a la reforma migratòria

El president nord-americà, Donald Trump, es va mostrar ahir “indignat i fastiguejat” per les matances del cap de setmana passat a Texas i Ohio, i va assegurar que els condemnats per crims d’odi haurien d’afrontar “execucions ràpides”. En aquest sentit, va exigir la “pena de mort” sense dilació per als autors de tirotejos massius i indiscriminats.

Trump, que va comparèixer emocionat davant la nació després de les dues matances, que van causar 30 morts, va aprofitar el tiroteig a El Paso per demanar suport a la seva reforma migratòria, que vol restringir l’arribada d’immigrants als EUA.

També va demanar condemnar amb una sola veu “el supremacisme blanc”. “Hem de condemnar el racisme, el fanatisme i el supremacisme”, va exigir. A més, va al·legar que s’ha d’investigar “el terrorisme intern”, amb referència a l’atac d’El Paso (Texas), i va parlar de diverses mesures, especialment millorar el control de les persones amb problemes psicològics que puguin accedir a les armes, però en aquest terreny no va fer precisions i tampoc va aportar cap iniciativa per incrementar la vigilància en el procés de comercialització. Excepte una: “Els malalts mentals són els que premen el gallet, no les armes.”

En els deu minuts que va durar el seu discurs, va atribuir la culpa “a la glorificació de la violència en la societat”. En aquest terreny, va carregar contra els videojocs, que, segons va dir, fan que els nens i els joves visquin envoltats d’aquesta violència.

També va fer una referència al manifest que va penjar Patrick Crusius, autor d’aquesta acció, però no va fer al·lusió a la seva retòrica, sinó que va advertir que “internet i les xarxes socials faciliten la radicalització”. I va apostar per reforçar les mesures que permetin detectar aquestes persones que tenen desequilibris psicològics. “Els hem d’identificar abans que cometin les seves accions i facilitar tractament o el tancament voluntari”, va indicar.

El mandatari va recordar que el seu govern ha aprovat algunes mesures de control d’armes –tot i que no influeixen pràcticament gens en el control per accedir-hi– i va demanar que els dos partits treballin conjuntament. Hores abans, en diverses piulades, havia apostat per fortes revisions d’antecedents a l’hora de comprar les armes, un tema sobre el qual no va dir res en el seu discurs. També va criticar els mitjans i va assegurar que les fake news han contribuït en bona part a la ira i la ràbia dels ciutadans. “Les cobertures informatives han de començar a ser justes i imparcials amb aquests problemes”, va assenyalar, com si ell no hagués dit mai coses com ara que una ciutat majoritàriament negra “està infestada de rates” o com si no hagués descrit alguns països africans com “forats de merda” i no hagués estigmatitzat els hispans dient “venen a envair-nos”.

LES FRASES

Amb una sola veu, la nostra nació ha de condemnar el racisme, el fanatisme i el supremacisme blanc
Els malalts mentals són els que premen el gallet, no les armes
Donald Trump
president dels Estats Units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.