Política

Ripoll treballa per girar full

Tothom a Ripoll ha tornat a la normalitat, però exigeix saber què va passar per tancar el dol

Avança la redacció d’un pla de convivència pioner al país

Res tornarà a ser igual a Ripoll després dels atemptats del 17-A del 2017. És igual de cert afirmar que les veïnes i veïns de la capital del Ripollès han reprès amb normalitat el seu dia a dia i que han girat full. Per això, quan se’ls pregunta per aquest aspecte –i aquests últims dies ha passat molt–, els fa molta mandra respondre i, en general, lamenten que no siguin notícia per la fira medieval del Mercadal del Comte Guifré o per qualsevol de les activitats culturals que es fan al llarg de l’any.

A Ripoll, doncs, s’ha reprès el dia a dia i hi ha indicadors que ho demostren. No només ho afirmen els portaveus de la comunitat islàmica i de les institucions ripolleses, sinó que hi ha coses més palpables. Han passat recentment les eleccions municipals i el vot xenòfob no s’ha incrementat respecte a les dues ocasions en què a Ripoll va concórrer Plataforma per Catalunya. I, només un altre exemple, el tant per cent de població immigrada s’ha incrementat del 9 al 13%

Per això, cada vegada que els mitjans de comunicació esbomben algun detall de la investigació, hi ha una sacsejada en la societat ripollesa. I és que tothom, a Ripoll, coincideix en el fet que, malgrat la tornada a la normalitat, els cal saber d’una vegada per totes la veritat sobre els atemptats. Els cal girar l’últim full i, sobretot, tancar el dol per uns fets que, molts, encara no s’expliquen. No entenen com vuit joves que feien vida normal al seu costat, en el dia a dia, es radicalitzessin fins a l’extrem de convertir-se en terroristes.

I és en aquest sentit que l’alcalde, Jordi Munell, que també presideix la comissió d’investigació dels atemptats del Parlament, insisteix tant i tant en el fet que el Tribunal Suprem deixi que l’Ajuntament es presenti en la causa com a acusació particular. Això els donaria accés al sumari i respostes. “Hi ha moltes preguntes sense respondre, massa, i les poques respostes que tenim són ambigües”, afirma el portaveu de l’associació Joves Catalans Musulmans de Ripoll, Abdellah El Meftah. I hi afegeix amb contundència: “Qui ha fet malament la seva feina? Entre la implosió, no una explosió, d’Alcanar i els atemptats va passar un temps. Tot i haver-hi els telèfons punxats, què va fallar?, qui va fer malament la seva feina?”, pregunta El Meftah.

Ple d’urgència

Cal recordar que, en la mateixa línia, l’alcalde va reunir a final del mes passat el ple amb caràcter d’urgència per reclamar al govern espanyol que doni explicacions sobre les investigacions periodístiques que revelaven el seguiment per part del CNI durant els dies previs als atemptats de Barcelona i Cambrils dels integrants de la cèl·lula terrorista que els va perpetrar i els contactes amb l’eximam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, considerat el cervell de l’atac. En aquella sessió plenària, es va acordar per unanimitat exigir al govern espanyol que estigués a l’altura d’un govern democràtic de la Unió Europea i que donés explicacions de per què no es va fer arribar tota aquesta informació als cossos de seguretat.

Això, segons va afirmar l’alcalde, hauria permès desarticular el grup i evitar aquests atemptats. “El CNI escoltava, tenia geolocalitzada la cèl·lula gihadista i no va compartir tota aquesta informació. Des de Ripoll, hem de reclamar la veritat i la màxima transparència perquè, en cas contrari, la ciutat no podrà completar el cicle de dol”, va indicar Munell.

Pla pioner

Sigui com sigui, les ripolleses i els ripollesos tenen clar que, a Ripoll, no s’ha de preservar la convivència, perquè la convivència ja hi és. En tot cas, hi pot haver problemes puntuals i aïllats com a qualsevol altre municipi i, en general, també com arreu, s’ha d’avançar en termes de cohesió social i igualtat d’oportunitats. Arribats a aquest punt, no obstant, podria semblar una contradicció que, arran dels atemptats, s’estigui elaborant un pla de convivència que serà exportable a tot el país, un pla que es fa per definir un nou model de convivència mamant de la realitat multicultural del país.

Ripoll és, doncs, una mena de laboratori per a un nou paradigma social. El punt de partida és l’acceptació i el respecte de la societat diversa actual en tots els àmbits i hi participen l’Ajuntament, el Consorci de Benestar Social del Ripollès, diversos departaments de la Generalitat, la Diputació, universitats, entitats, experts... El nou model s’estructura en un pla que inclou suport psicològic i emocional als afectats, una diagnosi dels factors de risc i de protecció per disminuir els nivells de vulnerabilitat dels joves i un canvi de mirada per eliminar estereotips. De fet, s’ha creat una metodologia pròpia per aplicar-lo i que, a través de material que causa impacte, consisteix a aprofitar les emocions que genera perquè és quan les persones es mostren més tal com són. I, finalment, s’intenta generar una reflexió que comporti elements de transformació.

A la pràctica, s’estan duent a terme un munt d’activitats. Per citar-ne algunes, s’han fet jornades de portes obertes a les mesquites de Ripoll, l’inici del Ramadà públic coincidint amb la festa major, el programa de l’Ajuntament 12 mesos, 12 països, un iftar  obert a tothom, conferències i exposicions...

Reclamem a l’Estat espanyol transparència i la veritat, perquè la ciutat pugui completar el dol
Són uns fets que ens han d’interpel·lar a tots. Estem aquí per tirar endavant amb esperit de cohesió
Jordi Munell
Alcalde de Ripoll
Hem de saber aprofitar la riquesa de les 54 nacionalitats i 37 idiomes que té Ripoll
Abdellah El Meftah
Joves Catalans Musulmans
Sembla que els feien un seguiment de mesos. Qui ha fet malament la seva feina? Respondre és un deure

Patiment de les famílies

El portaveu de l’associació Joves Catalans Musulmans de Ripoll, Abdellah El Meftah, ha remarcat que les famílies dels joves que van perpetrar els atemptats són les primeres que necessiten obtenir respostes, saber tota la veritat. “Coneixem el seu patiment dia sí dia també. Es fan més preguntes que la resta de la gent”, afirma. I hi afegeix: “Les famílies viuen en una certa normalitat anormal i, cada vegada que surten notícies i generen dubtes, estan en estat de xoc, reviuen el passat”, diu. El Meftah ha manifestat que cal una estratègia conjunta de tota la societat per evitar que joves amb personalitats buides caiguin a les mans d’un personatge com l’eximam, que, en el cas dels nois de Ripoll, ho va aprofitar per escampar un missatge d’odi. “Tot i això, no es pot entendre que fessin el que van fer”, sentencia. I insisteix: “Les famílies no pensen marxar, ni canviar de vida, només volen respostes.” Abdellah El Meftah sentencia que la comunitat musulmana és a Ripoll i hi continuarà sent perquè li agrada i coincideix amb els portaveus de les dues mesquites que sempre han participat en la vida social del poble, però que potser cal reforçar-ho i fer-ho més visible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.