Societat

Open Arms proposa desembarcar els migrants a Itàlia i traslladar-los a l’Estat en avió

L’ONG critica que l’oferta del govern espanyol “ha paralitzat totes les gestions” per obrir el port de Lampedusa

El vaixell de rescat s’obre a posar rumb cap a un port balear si Itàlia i l’Estat espanyol ofereixen els “mitjans necessaris”

L’ONG Open Arms, el vaixell homònim de la qual segueix bloquejat a pocs metres de l’illa italiana de Lampedusa sense poder desembarcar els 107 migrants a bord des de fa 18 dies, ha plantejat aquest dilluns la possibilitat que aquestes persones siguin transferides a Catània (Sicília) i des d’allà traslladades amb avió a l’Estat espanyol, que s’ha ofert a rebre-les.

“Per donar dignitat als rescatats, podrien transferir-los a Catània i des d’allà amb avió portar-los a Madrid. Llogar un Boeing per a 200 persones té un cost de 240 euros per passatger”, ha dit Riccardo Gatti, el cap de missió de l’Open Arms a Itàlia, als periodistes aplegats al moll de Lampedusa.

“La solució per a l’Acquarius, l’any passat, per a un vaixell de la Guàrdia Costanera, va costar 250.000 euros, mentre que la despesa per a l’altre vaixell ni tan sols s’ha conegut”, afegeix. El president de l’ONG, Òscar Camps, ha assegurat que el viatge en avió “és més econòmic” que el combustible necessari per al trasllat en vaixell dels migrants fins a un port balear, la solució que ofereix el govern espanyol.

Més obstacles que no ajuda

En una entrevista publicada aquest migdia a Eldiario.es , Camps ha lamentat que l’oferta de la Moncloa “ha paralitzat totes les gestions que s’estaven fent per obrir el port de Lampedusa”.

També ha criticat amb duresa les paraules de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que en declaracions a la Cadena Ser ha suggerit que l’Open Arms hauria pogut desembarcar a Malta. “No és veritat, vol vendre’ns com els dolents de la pel·lícula”, ha replicat Camps.

A l’entrevista al mitjà digital, Camps explica que han rebut l’oferta d’anar a un port espanyol més com “un obstacle” que no pas com “una ajuda”.

Segons ell, l’Open Arms “no està capacitat” per viatjar a Espanya. “Com ens poden demanar que fem mil milles amb més de cent persones a bord?”, ha lamentat. Camps creu que el que ha de fer Espanya és “exigir a Itàlia complir amb les seves obligacions legals” i no encarregar-los “la responsabilitat del viatge” en un moment en què considera que no poden “garantir la seguretat”.

Així, ha lamentat que “la intromissió d’Espanya en tot això obstaculitza tots els avançaments per desembarcar al port més proper”. Camps argumentat que “quan el centre de Coordinació de Salvament havia demanat el desembarcament i una resolució deia que aquestes persones havien de ser ateses, de sobte apareix Espanya i diu que se’n fa càrrec”. Aquesta oferta del govern espanyol ha “paralitzat” les gestions per anar al port de Lampedusa. “Portem diversos dies alertant de la incapacitat de moure el vaixell en aquestes condicions; divendres vam escriure a Pedro Sánchez, Emmanuel Macron i Angela Merkel perquè ja no aguantàvem més”, ha indicat.

Camps ha tingut paraules dures contra Calvo responent a la possibilitat d’anar a Mallorca. “Que vingui ella al vaixell a explicar-ho, que li paguem el viatge. Que els ho expliqui quan posem rumb al sud i deixin de veure la terra. Que els expliqui que seran dos o tres dies més amb les mateixes onades i els mateixos vòmits que fa uns dies, quan Malta i Itàlia ens van negar protegir-nos a les seves aigües del temporal. Li repeteixo a la vicepresidenta que no som els taxis del mar”, ha reblat.

En cas que hagin d’anar a un port espanyol, Camps reclama un vaixell de passatgers per poder-hi arribar “en condicions de dignitat”. “Així hi haurien d’arribar, no amuntegats en una coberta on porten 19 dies en una situació infrahumana. Mantenir un dia més no és la solució, sinó desembarcar-los a Itàlia”, ha insistit.

També ha apuntat a la possibilitat de desembarcar-los a Itàlia i que anessin a Espanya en avió. “És més econòmic que la gasolina de navegar fins allà en vaixell”, ha afirmat. “Si Espanya ens vol rebre ens hauria de venir a buscar”, ha reblat.

Camps ha advertit que la situació al vaixell és insostenible. Dels 17 tripulants nou s’encarreguen que el vaixell funcioni i vuit es dediquen a “frenar lluites, atendre crisis d’ansietat, assistir als que necessiten assistència sanitària per les ferides, preparar el menjar i mantenir la vida a bord”. “107 persones han de fer les seves necessitats en un sol vàter, perquè s’ha espatllat l’altre”, ha explicat. A més, ha alertat que “cada vegada tenim menys diners per anar al port a comprar fruita i verdura”. “Els ànims estan cansats. I la calor d’avui incrementa més l’agressivitat i la proximitat de la terra multiplica la desesperació. Volen llançar-se al mar i jo també ho faria”, ha admès.

L’activista s’ha adreçat igualment al govern italià. En una missatge a les xarxes socials li ha recordat que “mentre s’impedeix desembarcar a les 107 persones de l’Open Arms continuen les arribades per mar” en pasteres.

Rumb a les Balears però amb els “mitjans necessaris”

El vaixell Open Arms s’ha obert avui a viatjar a algun port de les Balears (els més pròxims d’Itàlia), si Itàlia i l’Estat espanyol “posen els mitjans necessaris” per garantir la seguretat i l’èxit. L’ONG ha afegit que si finalment hi ha un acord per al trasllat a un port balear, Itàlia i Espanya haurien de “proporcionar transbordadors, i no vaixells militars, per fer que aquestes persones viatgin, esgotades, en condicions humanes”.

Això després que aquest diumenge el capità del vaixell humanitari rebutgés per “inviables” les ofertes del govern espanyol de navegar fins al port d’Algesires, primer, i algun de Balears, després, a causa de la situació “desesperada” que es viu a bord.

“Després de 18 dies d’estancament, Itàlia i Espanya semblen haver finalment arribat a un acord, identificant Mallorca com a port de desembarcament. Una decisió que ens sembla completament incomprensible”, indica el text emès avui. El govern espanyol, però, nega l’existència de tal acord.

La tripulació al·lega la impossibilitat d’assumir diversos dies més de travessia amb 107 persones en condicions extremes, amuntegades a la coberta amb atacs d’ansietat, baralles i fins a diversos rescatats llançant-se ahir per la borda per intentar arribar nedant a Lampedusa, a 800 metres.

“Amb el nostre vaixell a 800 metres de la costa de Lampedusa, els Estats europeus estan demanant a una petita ONG com la nostra” que faci front a una nova travessia de centenars de milles “en condicions climàtiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord i 19 voluntaris que durant més de 24 dies han estat intentant garantir aquests drets que Europa nega”, afegeix la nota.

“Si efectivament s’ha arribat a un acord, és indispensable que Itàlia i Espanya assumeixin la responsabilitat de garantir, posant els mitjans necessaris, que aquestes persones desembarquin en un port segur”, diu l’ONG.

Aquest diumenge, el ministre de Transports italià, Danilo Toninelli, del Moviment 5 Estrelles, va anunciar que posava la Guàrdia Costanera italiana a disposició de l’Open Arms per acompanyar-lo cap a un port espanyol amb tot el suport tècnic necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.