Política

Alemanya

1 de setembre: de 1939-2019

El record de l’horror nazi no atura els ultres

Vuitanta anys després de l’inici de la Segona Guerra Mundial, la ultradreta alemanya busca un triomf electoral a l’est enmig de l’aïllament polític

Dos estats federats alemanys, Brandenburg i Saxònia, celebren avui eleccions en què es mesurarà l’empenta de l’extrema dreta

En l’aniversari de la invasió a Polònia, es poden veure a Alemanya els cartells de “Mai més”

La mati­nada de l’1 de setem­bre del 1939, des d’un bastió pro­per a la ciu­tat de Gdansk va sal­tar el pri­mer mis­satge d’alerta d’un coman­dant polonès cap seus supe­ri­ors. Wie­lun, al cen­tre del país, es tro­bava, des de poc després de les qua­tre de la mati­nada, sota foc ene­mic. Era el pri­mer bom­bar­deig de l’exèrcit nazi sobre Polònia, l’inici del que el Ter­cer Reich havia pla­ne­jat com una guerra llam­pec sobre el país veí, una Polònia afe­blida incapaç de pre­sen­tar una resistència eficaç. Començava el que seria la Segona Guerra Mun­dial, un con­flicte tant o més mortífer que l’ano­me­nada Gran Guerra. A més dels més de 50 mili­ons de morts, mili­tars i civils, que es cal­cula que hi va haver arreu del món fins a la capi­tu­lació del Ter­cer Reich (1945), la Segona Guerra Mun­dial va anar acom­pa­nyada d’una mons­tru­o­si­tat sense pre­ce­dents: l’Holo­caust, el con­fi­na­ment i assas­si­nat en camps d’exter­mini de més de sis mili­ons de per­so­nes. Eren majo­ritària­ment jueus, però també gita­nos, homo­se­xu­als, per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tats i també pre­sos polítics.

El pre­si­dent d’Ale­ma­nya, Frank Stein­me­ier, i la can­ce­llera Angela Merkel seran, avui, en els actes de Varsòvia en què es recor­darà l’inici d’aque­lla guerra, orga­nit­zada des de Berlín per la maquinària de l’hor­ror nazi, vui­tanta anys enrere. Per a Stein­me­ier i Merkel, com per als seus res­pec­tius ante­ces­sors en el càrrec, acu­dir a aquests tipus d’ani­ver­sa­ris i actes en record de les vícti­mes del nazisme forma part de la res­pon­sa­bi­li­tat històrica de l’Ale­ma­nya actual envers els crims del Ter­cer Reich d’Adolf Hit­ler. Sigui a Varsòvia –capi­tal del pri­mer país ata­cat pels nazis–, a Nor­man­dia –on el juny del 1944 va des­ple­gar-se el desem­bar­ca­ment aliat que va començar a posar fi al domini bèl·lic nazi– o a Israel.

També avui, dia 1 de setem­bre, se cele­bren a l’est d’Ale­ma­nya unes elec­ci­ons regi­o­nals mar­ca­des per la por entre les for­ces democràtiques que la nova ultra­dreta, Alter­na­tiva per Ale­ma­nya (AfD), esde­vin­gui el par­tit més votat. Són uns comi­cis d’impacte demogràfic limi­tat: entre Bran­den­burg i Saxònia, els dos estats fede­rats on hi ha els comi­cis, sumen uns 5,1 mili­ons d’elec­tors, per a un país de 82 mili­ons d’habi­tants. L’AfD està des­car­tada per la resta dels par­tits com a soci de coa­lició o aliat extern. Encara que tre­gui el 21% de vots que se li pro­nos­ti­quen a Bran­de­burg o el 24% a Saxònia, no podrà ni gover­nar ni par­ti­ci­par del govern d’altres. A Saxònia, el par­tit domi­nant des de la reu­ni­fi­cació ale­ma­nya –el 1990– és la Unió Cris­ti­a­no­demòcrata (CDU) de Merkel. Se suposa que el par­tit de la can­ce­llera defen­sarà la posició de pri­mera força. Els son­de­jos li donen un 32% dels vots. A Bran­de­burg, domina també de fa dècades el Par­tit Soci­al­demòcrata (SPD), ara molt afe­blit i amb una esti­mació de vots, en els dar­rers son­de­jos, del 22%.

El record de les vícti­mes del Ter­cer Reich és molt pre­sent a tota Ale­ma­nya, no només en forma d’ani­ver­sari, sinó també en els múlti­ples monu­ments als jueus, els gita­nos i altres col·lec­tius de vícti­mes. Aquests dies, amb ocasió de l’ani­ver­sari de la invasió de Polònia, es poden veure els car­tells de Nie wie­der (“Mai més”) sobre edi­fi­cis públics o sales d’expo­si­ci­ons on es recorda el capítol més fosc de la història recent ale­ma­nya.

Vui­tanta anys després de l’inici de la Segona Guerra, sem­bla que el record de la mons­tru­o­si­tat nazi no fa prou mal a l’AfD, un par­tit amb líders com ara Andreas Kal­bitz, el can­di­dat de Bran­de­burg, amb un ampli his­to­rial de vin­cles amb el neo­na­zisme. L’AfD pot­ser no arri­barà a ser la pri­mera força, però haurà doblat els resul­tats de les ante­ri­ors regi­o­nals. Un de cada qua­tre o cinc votants s’haurà decan­tat per ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.