Opinió

Innovar, una necessitat

En l’edició del 2019, el Regional Innovation Scoreboard (RIS), elaborat per la Comissió Europea, situa la innovació a Catalunya en una posició relativa respecte de la mitjana de la UE-28 del 77,6%. Aquesta valoració correspon a les denominades regions de rendiment innovador moderat (que són les que se situen entre el 50-90% de la mitjana de la UE-28), per bé que Catalunya forma part del subgrup d’innovació moderada alta. El País Basc i Catalunya són les dues regions de l’Estat més ben situades, però estan lluny de les 38 regions que el RIS classifica com a líders en innovació

Un dels aspec­tes espe­ci­al­ment impor­tants de l’eco­no­mia cata­lana dels dar­rers anys és l’aug­ment que ha expe­ri­men­tat la pro­duc­ti­vi­tat total dels fac­tors (PTF), espe­ci­al­ment a par­tir del 2014, quan l’eco­no­mia va ini­ciar l’actual cicle expan­siu. La PTF mos­tra l’apor­tació al crei­xe­ment del PIB que no s’explica a par­tir dels can­vis en el volum de fac­tors pro­duc­tius de tre­ball i de capi­tal. És el deno­mi­nat residu de Solow, una mena de calaix de sas­tre que recull els resul­tats de les millo­res tec­nològiques, orga­nit­za­ti­ves, etc. És a dir, mesura el crei­xe­ment de l’eco­no­mia deri­vat de les inno­va­ci­ons incor­po­ra­des en els pro­ces­sos pro­duc­tius.

El nota­ble aug­ment de l’ocu­pació labo­ral en acti­vi­tats amb més nivell tec­nològic incor­po­rat és una altra manera d’apre­ciar la tendència posi­tiva de la inno­vació durant aquests anys. Així, si es com­pa­ren els can­vis en el volum d’ocu­pació exis­tent entre el 2008 i el 2017 es fa palès que, mal­grat la impor­tant des­trucció total d’ocu­pació expe­ri­men­tada en aquests anys, en les acti­vi­tats de manu­fac­tu­res i de ser­veis d’alt nivell tec­nològic l’ocu­pació va créixer a Cata­lu­nya nota­ble­ment i, a més, ho va fer en ter­mes rela­tius de manera molt supe­rior a la mit­jana euro­pea.

Ara, però, aquest cicle posi­tiu es podria estar esgo­tant. De fet, les dades més recents del 2018 mos­tren que l’apor­tació de la PTF s’ha fre­nat, i que l’aug­ment de l’ocu­pació en els àmbits més tec­nològics ha per­dut força, tot i que con­ti­nua sent posi­tiu. Són senyals d’alerta que cal tenir en compte perquè el pes de les acti­vi­tats d’alta tec­no­lo­gia i de conei­xe­ment inten­siu a Cata­lu­nya, mal­grat la impor­tant millora expe­ri­men­tada, encara dista força de l’exis­tent en les regi­ons cap­da­van­te­res de la Unió Euro­pea, i els nivells d’inno­vació en gene­ral, també.

Lluny de les regi­ons líders.

En l’edició del 2019, el Regi­o­nal Inno­va­tion Sco­re­bo­ard (RIS), ela­bo­rat per la Comissió Euro­pea, situa la inno­vació a Cata­lu­nya en una posició rela­tiva res­pecte de la mit­jana de la UE-28 del 77,6%. Aquesta valo­ració cor­res­pon a les deno­mi­na­des regi­ons de ren­di­ment inno­va­dor mode­rat (que són les que se situen entre el 50-90% de la mit­jana de la UE-28), per bé que Cata­lu­nya forma part del sub­grup d’inno­vació mode­rada alta. El País Basc i Cata­lu­nya són les dues regi­ons de l’Estat més ben situ­a­des, però estan lluny de les 38 regi­ons que el RIS clas­si­fica com a líders en inno­vació i de les 73 regi­ons con­si­de­ra­des regi­ons inno­va­do­res for­tes. Les regi­ons d’inno­vació mode­rada (entre les quals hi ha Cata­lu­nya) són 98 i, final­ment, les de resul­tats d’inno­vació modes­tos, 29.

Entre la bate­ria d’indi­ca­dors que com­po­nen l’índex sintètic del RIS 2019, les millors posi­ci­ons de Cata­lu­nya cor­res­po­nen al nom­bre de mar­ques regis­tra­des, a la població amb estu­dis ter­ci­a­ris, a l’ocu­pació labo­ral d’alt i mitjà nivell tec­nològic i d’acti­vi­tats de conei­xe­ment inten­siu en ser­veis, i al nom­bre de publi­ca­ci­ons científiques; en aquests indi­ca­dors s’obte­nen resul­tats supe­ri­ors a la mit­jana euro­pea. A l’altre extrem, les posi­ci­ons més bai­xes cor­res­po­nen a la inno­vació de les pimes, al nom­bre de població que segueix un procés for­ma­tiu al llarg de la seva vida i a la des­pesa en R+D rea­lit­zada per les empre­ses.

Podem com­pro­var, per tant, que els resul­tats com­pa­ra­tius dels indi­ca­dors pri­ma­ris del RIS per a Cata­lu­nya són molt diver­sos, i això és una mos­tra de les difi­cul­tats de valo­ració de la inno­vació en cir­cumstàncies tan diver­ses com les que tenen lloc en cada àmbit ter­ri­to­rial. Per això la inno­vació en un ter­ri­tori s’entén cada cop més com el pro­ducte d’un eco­sis­tema que té fac­tors comuns amb altres ter­ri­to­ris, però també fac­tors específics pro­pis. Són les empre­ses les que en dar­rer terme són res­pon­sa­bles de la inno­vació, però el procés d’inno­vació es pot veure faci­li­tat o no per l’entorn ter­ri­to­rial i ins­ti­tu­ci­o­nal en què aques­tes empre­ses estan immer­ses. I aquí cal­dria par­lar de l’existència de cen­tres de recerca, de trans­ferència de tec­no­lo­gia, d’infra­es­truc­tu­res tec­nològiques, de cul­tura empre­sa­rial, de nivell de com­petència, etc. És per això que la clau de l’èxit és que cada eco­sis­tema ter­ri­to­rial sigui l’adi­ent per a les neces­si­tats pròpies.

La inno­vació ha estat sem­pre un motor del desen­vo­lu­pa­ment econòmic i social. I ara, més que mai en l’era de l’eco­no­mia del conei­xe­ment, la inno­vació és impres­cin­di­ble per a la sos­te­ni­bi­li­tat de l’eco­no­mia i del benes­tar social. La inno­vació no és una opció, és una neces­si­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.