Política

Washington situa al sud de l’Iran l’origen de l’atac a les refineries saudites

Trump decidirà una eventual resposta “en els pròxims dies”

Riad vaticina una ràpida recuperació de la producció de cru i empeny els preus a la baixa

Responsables de l’administració nord-americana han identificat els indrets de l’Iran des d’on, dissabte passat, s’haurien llançat els atacs amb drons i míssils de creuer contra dues refineries saudites, segons va informar ahir la cadena CBS News. Els atacs haurien sortit del sud de l’Iran, a la part nord del golf Pèrsic.

Les mateixes fonts asseguren que les defenses antiaèries saudites no van repel·lir l’atac perquè estaven orientades cap al sud, per impedir una ofensiva del Iemen.

L’Iran nega l’autoria dels atacs, que han provocat la caiguda més important de subministrament de petroli de les últimes dècades i un encariment notable del barril de cru.

Els rebels houthis del Iemen, que combaten amb el suport de Teheran contra una coalició de països àrabs capitanejada per Riad, es van atribuir els atacs amb drons a la refineria d’Abqaiq, la més important del món, i la planta de Khurais, propietat de la companyia estatal saudita, Aramco.

Els insurgents ja havien atacat, en el passat, instal·lacions petrolieres del país veí, però el govern dels EUA creu que els drons i els míssils que van caure sobre les refineries saudites no procedien del sud ni del sud-oest, sinó del nord o el nord-oest, de l’Iran o l’Iraq, on actuen milícies xiïtes amb el suport de Teheran.

El vicepresident nord-americà, Mike Pence, va reiterar ahir la disposició de Washington de defensar els seus interessos i els seus aliats a l’Orient Mitjà. “Estem examinant totes les proves. Estem consultant els nostres aliats. El president decidirà la millor opció en els pròxims dies”, va dir Pence, dos dies després que Trump assegurés que els EUA estan preparats i “carregats” per respondre als atacs. Pence va informar també que el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va viatjar ahir a Riad per debatre la resposta als atacs. “Els EUA emprendran les accions necessàries per defensar el nostre país, les nostres tropes i els nostres aliats al Golf. En podeu estar segurs”, hi va afegir.

Al vespre, des de la Casa Blanca, el mateix Trump assegurava que no té cap intenció d’entrar en un “nou conflicte”, però tot seguit hi va afegir que “a vegades ho has de fer”.

Mentrestant, l’Aràbia Saudita intentava ahir calmar els mercats assegurant que la seva producció de cru s’està recuperant més ràpidament del que s’havia previst en un principi i que podria reprendre el mateix nivell en el termini de dues o tres setmanes.

Producció afectada

L’atac va provocar la caiguda del 50% de la producció saudita –una quantitat equivalent al 5% del subministrament global– i una escalada del preu del barril quan els mercats internacionals van reobrir dilluns passat. En aquest sentit, l’anunci d’una pròxima recuperació de la normalitat va empènyer, ahir, els preus a la baixa.

LES FRASES

Emprendrem les accions necessàries per defensar el nostre país, les nostres tropes i els nostres aliats al Golf
Michael Pence
VICEPRESIDENT DELS EUA
No vull entrar en un nou conflicte, però a vegades ho has de fer
Donald Trump
PRESIDENT DELS EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.