Política

La trucada desclassificada de Trump constata que va instar al president d’Ucraïna a investigar el fill de Biden

La polèmica conversa telefònica entre els dos líders ha motivat la petició de destitució dels demòcrates contra el president dels EUA

El president dels Estats Units, Donald Trump, va demanar ajuda al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, per investigar el fill del candidat a les primàries demòcrates, Joe Biden, segons es desprèn de la transcripció de la trucada que el president va fer al seu homòleg ucraïnès.

Finalment, la Casa Blanca ha desclassificat aquest dimecres la transcripció de la trucada entre els dos líders que constata la petició de Trump per indagar els negocis del fill de Biden a Ucraïna quan ell era vicepresident de Barack Obama. “Es parla molt del fill de Biden, que Biden va aturar la investigació, i molta gent vol indagar sobre això, així que qualsevol cosa que puguis fer amb el Fiscal General seria genial”, afirma Trump a la conversa que ha motivat la petició de destitució iniciada pels demòcrates. A més, Trump es va queixar a Zelenski de la manca de “reciprocitat” de Kiev amb Washington. “Els EUA han sigut molt bons amb Ucraïna”, assegura.

La conversa desclassificada també revela les crítiques de Trump a la Unió Europea i, especialment, a la cancellera alemanya Angela Merkel, per la seva manca d’ajuda a Ucraïna arran de l’annexió de Crimea per part de Rússia. “Alemanya gairebé no fa res per vosaltres”, li va dir el president dels EUA a la trucada del passat juliol.

En relació a aquests fets, la Cambra de Representants dels EUA, de la mà de la presidenta demòcrata, Nancy Pelosi, va anunciar dimarts l’inici dels procediments parlamentaris que podrien acabar amb l’impeachment de Trump davant les sospites que aquest va pressionar al president ucraïnès perquè li expliqués draps bruts de Joe Biden.

El procés es pot complicar, però, de cara al Senat, amb més republicans que demòcrates, i que és el que hauria de promoure una espècie de judici contra Trump, amb la participació del Suprem, advocats per al president, els senadors com a jurat i un grup d’advocats de la cambra com a fiscals.

Si dos terços dels senadors consideren al president culpable, se’l destitueix i el vicepresident li ha de prendre el relleu.

Aquest procediment s’ha iniciat en el passat només per als presidents Andrew Johnson el 1868 i, més recentment, per Bill Clinton. Cap dels dos va ser obligat a dimitir. En canvi, Richard Nixon va dimitir abans de ser sotmès a un impeachment després de fer-se públic l’escàndol Watergate.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.