Successos

Seguretat

Trets de prova a Susqueda

Disparen des de la platja on estava enfonsat el cotxe d’en Marc i la Paula per comprovar des d’on se senten les detonacions

Gran desplegament policial i judicial

Tres trets, seguits d’uns crits per acabar en un quart tret, van ressonar ahir entre les 11.15 i les 11.30 h a l’anomenada platja dels Xinesos o raconada de la Muntada, on va ser trobat enfonsat dins de l’aigua del pantà l’Opel Zafira d’en Marc i la Paula, la parella assassinada al pantà de Susqueda. Els trets i els crits, disparats i emesos per mossos, formaven part de la diligència ordenada per la jutgessa de Santa Coloma, Marta Sitges, que va mobilitzar cinc lletrats de l’administració de justícia (abans secretaris judicials) col·locats estratègicament en diferents punts de l’entorn de l’embassament (aquells on el 24 d’agost del 2017 hi havia testimonis que van relatar haver sentit trets). L’objectiu de la prova: comprovar si els trets se sentien des del mas Llomà, on quatre persones van dir que els havien sentit; al punt del camí de Sant Martí on els van sentir una parella de senderistes, i a la zona on pescava Bartomeu Soler, l’home que viu en una barraca, que va assegurar que no n’havia sentit perquè duia cascos posats. Ahir els testimonis reals no van ser convocats a la prova, sinó que l’experiment va ser avaluat pels lletrats judicials. Resultat: des del mas Llomà no es van sentir els trets. Des de la posició dels senderistes es van sentir les tres primeres detonacions però no els crits ni el quart tret. El mateix van sentir els figurants situats a la zona de pesca de Bartomeu Soler d’aquell 24 d’agost del 2017. Soler, que durant l’execució de la prova s’estava proveint d’aigua a la font del Borni, va assegurar que tampoc havia sentit ni trets ni crits en cap moment.

Conclusió expressada per Carles Monguilod, lletrat de l’acusació particular en representació dels familiars de les víctimes: “S’ha comprovat científicament que el crim no es va cometre a la zona on hi havia el cotxe enfonsat.” Conclusió de l’equip Benet Salellas-Mònica Tarradellas, que exerceixen la defensa de Jordi Magentí, únic imputat en el cas: “Si els trets s’han sentit des de la posició dels senderistes, els testimonis més creïbles, no es pot excloure que es disparessin des de la platja dels Xinesos.” Resultats i conclusions d’una prova realitzada, amb gran desplegament d’efectius, el divendres 4 d’octubre del 2019, amb unes condicions meteorològiques –vent, pressió atmosfèrica, temperatura, nivell d’aigua...– específiques i de molt mal comprovar si eren coincidents amb les del suposat dia del crim. De fet, la resolució de l’Audiència de Girona, datada el 28 de desembre del 2018, que acorda la llibertat de Jordi Magentí, ja desacreditava unes proves de so realitzades pels Mossos el 18 de desembre del 2017, en considerar que no se sustenten amb cap base tècnica ni científica i remarcava que es van fer quatre mesos després dels fets en condicions que mai seran coincidents. Amb aquestes primeres proves tombades per l’Audiència, la investigació apuntava la Rierica, lloc on pescava Jordi Magentí, com a escenari del crim. La Rierica, que ara emergeix del tot de sota l’aigua, ahir no va ser escenari de les proves de so però va estar ben bé a la vista dels figurants que eren al punt corresponent als senderistes. Els interrogants continuen oberts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.