Successos

Cas Susqueda

Trucades perdudes

Telefónica comunica al jutjat que investiga el doble crim de Susqueda que no li enviarà les dades demanades del telèfon de Marc del 21 agost al 5 de setembre del 2017 perquè ja les ha eliminat

Informen que la llei els obliga a guardar-les durant 12 mesos, que ja havien transcorregut quan van rebre el requeriment, l’abril del 2019

Revés en la investigació del doble crim de Susqueda. La diligència d’investigació número 143, amb què es pretenia saber quines trucades havia fet i rebut entre el 21 d’agost i el 5 de setembre del 2017 el telèfon d’una de les víctimes, Marc Hernández, haurà estat en va. “Lamentem comunicar-los que a data d’avui la informació que es demanava ja ha estat suprimida dels nostres arxius en compliment de l’article 5.1 de la Llei 24/2007 de 18 d’octubre sobre la conservació de les dades de les comunicacions”, exposa la companyia Telefónica Móviles España en el comunicat enviat al jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners, tot informant que només estan obligats a conservar les dades durant 12 mesos. Aquest temps ja havia transcorregut sobradament el 4 d’abril d’aquest any, quan van rebre l’ofici judicial, datat el 26 de març del 2019.

No serà possible, doncs, saber amb qui havia contactat via mòbil, la víctima abans de la seva desaparició ni qui es va intentar posar en contacte amb ell amb posterioritat. Dades que haurien pogut ajudar a trobar possibles testimonis, conèixer els seus moviments i centrar quin podia ser el seu recorregut de la parella fins a l’escenari del crim, ara per ara en un espai encara no certificat.

Paradoxalment, però, a les diligències judicials hi consten sengles peticions fetes el 5 de setembre del 2017 a les companyies telefòniques perquè informessin de les trucades entrants i sortints, i de les infructuoses, i dels missatges de text enviats i rebuts entre el 21 d’agost i el 5 de setembre del 2017 a través de les targetes SIM corresponents als telèfons mòbils tant de Marc Hernández com de Paula Mas. La petició incloïa també la informació de les antenes BTS que permetessin la geolocalització dels telèfons de les víctimes i la identificació dels interlocutors que s’havien posat en contacta amb ells. Aquesta petició, feta ben bé dins del marge dels 12 mesos de conservació de les dades, la va realitzar el jutjat d’instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners, que inicialment havia assumit el cas però que, pocs dies després, es va inhibir a favor del jutjat d’instrucció número 2, a qui li corresponia pel fet d’estar de guàrdia el dia que s’hauria produït el fet delictiu.

El cas és que el flux de trucades i de missatges dels telèfons de les víctimes i la llista de comunicants no han estat incorporats a la causa, on sí que hi ha informació obtinguda a través de les antenes BTS, que han permès situar els telèfons de les víctimes a l’àrea d’influència de l’antena situada a les Guilleries que dona cobertura a la zona, molt àmplia, de l’entorn del pantà de Susqueda, on, en escenaris molt distanciats entre si, van ser trobats els cadàvers tirotejats de les víctimes, el seu cotxe enfonsat i el caiac punxat i desinflat.

Una de les dades que s’han pogut aportar és que el telèfon de Marc va estar operatiu fins a les 13.17.58 del dia de la desaparició (el 24 d’agost del 2017) a la zona de cobertura de l’antena del Pasteral, mentre que el de Paula Mas va estar operatiu fins a les 12.31 del mateix dia a la zona de Susqueda. Unes dades que afegeixen dubtes de si els telèfons de les víctimes eren al mateix lloc quan van perdre l’operativitat, si les antenes que donen cobertura a Susqueda i al Pasteral són diferents. I també planteja la possibilitat que el telèfon de Marc hagués fet el recorregut del pantà cap al Pasteral després dels assassinats, que la investigació situa entre les 11.20 h i les 11.26 h. L’anàlisi de l’historial de Google associat al telèfon de Marc (el de Paula no es va poder analitzar) també ha embolicat la situació, ja que el situa a la zona de la font del Borni a una hora que, segons les imatges de les càmeres, el cotxe de les víctimes encara no havia pujat cap a l’embassament. Google situa el telèfon de Marc entre les 9.01 h i les 9.25 h fent un desplaçament de 14,7 km des del centre de la Cellera fins a la branca de la riera de Rupit del pantà de Susqueda. Segons les càmeres, el cotxe no puja fins després de les 10 h. I de les 9.25 h fins a les 9.37 h, segons Google, el telèfon es mostra a la zona de la font del Borni. Google marca moviment des de la font del Borni a partir de les 9.37 h en direcció al centre de la Cellera, on arriba a les 9.47 h, després d’haver fet un recorregut de 8,5 km. Un cop a la Cellera, consta que no es mou entre les 9.46 h i les 9.57 h, període que coincideix amb l’estada de Marc i Paula a l’oficina de La Caixa de la Cellera, on van ser captats per la càmera. Dades que confonen més que no pas aclareixen.

Els terminals mòbils de Marc i Paula no han estat mai localitzats. Trobar els aparells i l’arma del crim era l’objectiu del dispositiu de recerca que van muntar el mes passat els Mossos i els bussos de l’armada i que no va donar resultat positiu. Tampoc consta resposta de les autoritats de Colòmbia que van rebre la petició del jutjat de Santa Coloma de comprovar si els terminals s’havien activat amb alguna targeta en aquell país. Ara per ara el telèfon de Marc Hernández continua donant l’opció a deixar un missatge a la bústia de veu i es mostra apagat o fora de cobertura, mentre que el de Paula Mas en cas de trucar-hi anuncia que ja no pertany a cap abonat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.