Política

El Tribunal Suprem ultima les penes per als presos polítics

Els jutges deliberen fins a l’últim moment per buscar consens i per evitar filtracions abans no es faci pública la sentència

Una part de les defenses diu que ja tenen a punt el recurs

Els set magistrats del Tribunal Suprem que van jutjar els líders independentistes acusats de rebel·lió i sedició es van reunir ahir per deliberar les penes que imposaran als processats per l’1-O. La concreció de les penes que recollirà la sentència s’havia deixat per a l’últim moment en espera de buscar la màxima unanimitat a l’hora de decidir-les i també per evitar filtracions abans de la publicació de la sentència, en els pròxims dies.

Coincidint amb la trobada dels magistrats, el coordinador de les defenses de Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, l’advocat Francesc Homs, va anunciar que ja tenen a punt el recurs contra la sentència. Homs va assegurar que l’independentisme català “no mereix cap retret penal”, perquè, al seu parer, “amb la llei a la mà, no existeix sentència alternativa a la lliure absolució”. Per l’advocat dels tres processats de JxCat, si la sentència del Suprem acaba sent condemnatòria, no serà “un punt final, sinó un punt i seguit”, perquè pensen esgotar totes les vies jurídiques.

En aquest sentit, Homs va assenyalar el Tribunal Constitucional (TC), on segurament presentaran recurs un cop es conegui la sentència, i on “també ha donat senyals que hi ha discussions internes”. Al seu parer, “la creativitat jurídica d’alguns és molt delicada”, referint-se a la “violència ambiental”, que, segons Homs, “és molt relativa i un invent” del president del Suprem, Manuel Marchena, per la qual cosa “no dona cap tipus de seguretat jurídica”.

Com a resposta a la sentència, l’advocat va fer una crida a la unitat de partits i entitats del moviment independentista, al qual va dir que s’està mirant d’“acoquinar perquè no surti al carrer ni digui segons què”.

Els CDR, a les marxes

Els CDR van fer ahir una crida a la ciutadania a través de les xarxes socials perquè participi en les marxes per la llibertat impulsades per l’ANC i Òmnium com a resposta a la sentència. La intenció és sortir al carrer i mobilitzar-se en una de les cinc marxes populars que sortiran a peu des de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona per recórrer 100 quilòmetres en tres dies i confluir tots a Barcelona.

LA FRASE

S’està mirant d’acoquinar l’independentisme perquè no surti al carrer ni digui segons què
Francesc Homs
advocat

L’aturada general s’ajorna fins al 18 d’octubre

Una setmana més de marge per preparar la vaga general anunciada per la Intersindical-CSC i que finalment es farà el 18 d’octubre. El sindicat va decidir ahir ajornar l’aturada convocada a Catalunya inicialment l’11 d’octubre atesa la possibilitat que la sentència del judici del procés no es faci pública fins a finals de la setmana vinent. Ahir els representants sindicals van presentar un preavís amb la nova data al Departament de Treball. Els motius que argumenten per anar a la vaga són socials i econòmics, com ara la derogació de la reforma laboral i la reivindicació d’un salari mínim de 1.200 euros. S’insta també a la igualtat de gènere en el món del treball i a la recuperació del poder adquisitiu de salaris i pensions.

Si es compleixen els terminis, la vaga coincidirà amb els dies immediatament posteriors a la comunicació de la sentència, i això podria ajudar a vehicular la resposta que el moviment independentista hi vulgui donar. Aquest és el motiu que justifica el canvi de data, preparar la jornada “amb les millors condicions”. L’aturada podria impactar especialment en l’àmbit de l’educació i en l’administració de la Generalitat, on la Intersindical-CSC és el primer sindicat (empatat amb la Catac) des del març. Ara per ara, la vaga no té el suport dels dos principals sindicats, CCOO i la UGT, i topa amb el rebuig de la patronal Foment, que la considera “estrictament política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.