Opinió

Incerta gravetat de la reculada econòmica

Entre els analistes “catastrofistes” i els “sobreoptimistes” o purament “electoralistes” a sou d’algun partit o administració, trobem el ciutadà “realista”. Aquest, pressentint una probable i ben propera caiguda de l’activitat, està incrementant el seu “raconet” o estalvi per a quan arribin les vaques magres

Dèiem en la pas­sada edició de L’Econòmic de setem­bre que pre­feríem aga­far una mica de pers­pec­tiva per trac­tar el tema, ara ine­vi­ta­ble, de l’actual desac­ce­le­ració econòmica. En tot cas, amb l’actual tor­rent d’espe­cu­la­ci­ons sobre el tema, una columna genèrica­ment encapçalada com a “Diners” n’ha de par­lar més aviat que tard. Posem-nos-hi, doncs.

Hau­ran vist que els comen­ta­ris publi­cats fins ara sobre el dete­ri­o­ra­ment econòmic poden divi­dir-se entre els d’aquells que donen per con­fir­mada una recessió amb dife­rents graus d’inten­si­tat, pot­ser car­re­gant massa les tin­tes sobre l’evi­dent empit­jo­ra­ment d’indi­ca­dors, i els d’altres que con­cen­tren els seus esforços analítics a tit­llar de catas­tro­fis­tes els ante­ri­ors, sovint obvi­ant dades que sí que són real­ment pre­o­cu­pants. L’eco­no­mia casa mala­ment amb l’equi­distància per si mateixa, que pot ser tan poc objec­tiva com les posi­ci­ons extre­mes i radi­ca­lit­za­des. Em temo, però, que en aquest cas, i sobre­tot en aquest moment en què les dades no són con­clu­si­ves, és a la pon­de­ració i a l’equi­distància analítica a on la infor­mació dis­po­ni­ble ens porta.

Sig­nes vitals posi­tius.

Si el nos­tre micros­copi se cen­tra en l’eco­no­mia cata­lana o espa­nyola, és pos­si­ble que hi tro­bem encara sig­nes vitals força posi­tius. Recor­dem que fa uns anys que crei­xem a taxes molt supe­ri­ors a les de la majo­ria de països euro­peus i aquesta inèrcia ens podria ser útil almenys uns quants tri­mes­tres per des­mar­car-nos d’eco­no­mies com ara les de França i sobre­tot Ale­ma­nya, que crei­xien a baixa velo­ci­tat i els pri­mers cops de vent les han fet entrar ja en zones peri­llo­ses d’estan­ca­ment. Però desen­ga­nyem-nos, tenim afor­tu­na­da­ment una eco­no­mia incerta a Europa i les bor­ras­ques dels nos­tres veïns aca­ba­ran per tocar-nos de ple.

Entre els ana­lis­tes “catas­tro­fis­tes” i els “sobre­op­ti­mis­tes” o pura­ment “elec­to­ra­lis­tes” a sou d’algun par­tit o admi­nis­tració, tro­bem el ciu­tadà “rea­lista”. Aquest, pres­sen­tint una pro­ba­ble i ben pro­pera cai­guda de l’acti­vi­tat, està incre­men­tant el seu “raco­net” o estalvi per a quan arri­bin les vaques magres. Així, apro­fi­tant un crei­xe­ment intera­nual de les ren­des dis­po­ni­bles pro­per al 6% en el segon tri­mes­tre d’enguany i cons­ta­tant que aquest estalvi havia arri­bat a taxes exces­si­va­ment bai­xes del 5,2% a ini­cis d’any (tenia lògica un cert dis­pendi per com­pen­sar tants anys d’estrènyer-se el cin­turó), les famílies han girat la truita en aquests dar­rers mesos fre­nant el con­sum i recu­pe­rant una taxa d’estalvi del 9% deses­ta­ci­o­na­lit­zada (gai­rebé un 20% nomi­nal, tot un rècord). Lògica­ment aquest con­sum més baix, unit a bai­xos crei­xe­ments de la demanda pública, de la inversió i en menor mesura del comerç exte­rior, ha produït un alen­ti­ment del PIB i de les expec­ta­ti­ves imme­di­a­tes.

Seria per tant la lògica i pru­dent reacció de les famílies en la pri­mera intuïció del risc d’empit­jo­ra­ment de l’ocu­pació i de les ren­des, el que ha ali­men­tat la pri­mera fre­nada dels indi­ca­dors en una eco­no­mia que per inèrcia hau­ria tri­gat una mica més a sen­tir-ne els efec­tes. En tot cas aquesta reacció ciu­ta­dana és posi­tiva. Els governs, contrària­ment, se solen negar a adme­tre la rea­li­tat del que ha vin­gut o aca­barà venint i lla­vors no hi ha coixí que freni la cai­guda. Ara mateix estem assis­tint a un bon mos­trari d’aques­tes reac­ci­ons.

De què pot depen­dre la inten­si­tat d’aquesta fase reces­siva? A escala inter­na­ci­o­nal pro­ba­ble­ment de la capa­ci­tat de recom­po­sició posi­tiva dels prin­ci­pals ris­cos –la guerra comer­cial, el Bre­xit i la col·labo­ració euro­pea– i dels altres focus d’ines­ta­bi­li­tat. En l’àmbit domèstic, i amb la rèmora de no haver fet les refor­mes adi­ents per redreçar la pro­duc­ti­vi­tat que ara actu­a­rien com a para­vent, neces­si­tem sens dubte recu­pe­rar la con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons. Un govern de con­fiança i una reso­lució ade­quada del con­tenciós català aju­da­rien. Però final­ment, amb para­vents o sense, ens arri­barà el que els esde­vin­gui als països veïns i amb una inten­si­tat simi­lar: el preu a pagar per ser a Europa i per la glo­ba­lit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.