Política

Torra, Calvet i Borràs s’autoinculpen per l’1-O

Es personen al jutjat a culpar-se d’haver organitzat el referèndum del 2017

La campanya d’Òmnium en solidaritat amb els presos polítics ja l’han secundat més de 500 persones

El president de la Generalitat, Quim Torra, es va autoinculpar ahir per l’organització de l’1-O en solidaritat amb els presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem. En companyia del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la diputada de JxCat Laura Borràs, ahir va acudir a la Ciutat de la Justícia per declarar-se culpable del mateix delicte pel qual s’ha condemnat a quasi 100 anys de presó els exmembres del govern i els dos Jordis. La campanya, impulsada per Òmnium Cultural, ja ha aconseguit l’autoinculpació de més de 500 persones. Segons va dir ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a falta de saber la xifra de moltes partides judicials, va donar les següents dades: a la ciutat de Barcelona hi ha hagut 432 autoinculpacions, a la ciutat de Girona, 30; a Lleida i a la demarcació, 91, i a Tarragona i demarcació, 21.

“Ni les amenaces ni el menyspreu poden aturar la ciutadania de ser conscients del moment històric que estem vivint i d’exercir els drets negats, com el de protesta, concentració o, si és necessari, desobediència”, va dir el president Quim Torra davant el jutjat de guàrdia on es va anar a autoinculpar. També va afirmar desconèixer què pot fer la justícia espanyola amb el seu escrit, però, en tot cas, va assegurar que no li fan “cap mena de por” les conseqüències que pugui comportar.

Torra va assegurar que ha fet aquest pas com “ho han fet i faran milers de ciutadans en solidaritat amb els presos” perquè estan condemnats per haver fet “el que molts catalans els van demanar, que tiressin endavant el referèndum d’autodeterminació”. “No és cap delicte i tenim dret a exercir els nostres drets. Ho seguirem fent. Cada dret negat el tornarem a exercir”, va dir. El president Torra va recordar que també es va autoinculpar en el 9-N. La diputada Laura Borràs, per la seva banda, va assegurar: “Som culpables de voler exercir els nostres drets” i va advertir que l’Estat no aconseguirà frenar l’independentisme amb la seva estratègia de “retallada de drets”.

La campanya impulsada per Òmnium va començar dilluns. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, va fer una crida perquè la campanya sigui la més “massiva” de la història de Catalunya i va argumentar que si s’ha condemnat líders polítics per haver-se “manifestat pacíficament el 20-S i votat l’1-O s’ha d’estendre també a més de dos milions de persones”. Va recordar que els polítics presos “no prenien les decisions sols” i que estaven acompanyats per les entitats i la ciutadania. Centenars de persones van secundar la campanya i van fer llargues cues a les portes dels jutjats de guàrdia.

Davant aquesta allau de persones que també s’acusen d’organitzar el referèndum de l’1-O, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, va dir dimarts que creu que les autoinculpacions haurien de tenir un recorregut judicial “molt limitat” però que això ho decidirà i dependrà de cada jutge.

“Qui li truca és el president de Catalunya, Sr. Sánchez”

El president Quim Torra va retreure al cap del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que faci broma amb les trucades que li ha fet i es mofi de no haver-li agafat el telèfon. Torra va qualificar aquesta actitud “d’irresponsabilitat monumental” i de ser un acte de “menyspreu”. Torra feia referència a les paraules que havia dit dimecres a la nit Sánchez en un míting a Viladecans on va riure’s del president. “Ara, aparentment m’ha sortit un amic nou que es diu senyor Torra i em truca cada dia a La Moncloa. M’escriu cartes, em truca per telèfon. Però, escolta, que no em faci trucades interurbanes, que comenci a fer primer trucades de tarifa urbana, que truqui a Miquel Iceta que serà el pròxim president de la Generalitat”, va dir Sánchez. Davant aquestes paraules el president català li va recordar “al president Sánchez que qui li truca és el president de Catalunya, el president que representa tots els catalans, i que, a hores d’ara, no seure a la taula per parlar és d’una irresponsabilitat monumental, absoluta, colossal i que recau sobre ell aquesta irresponsabilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.