Política

Xènia, la segona empresonada pel 18-O en llibertat

El jutge visiona el vídeo on és vexada en la seva detenció i ella ho ratifica

Tres nous detinguts per la vaga general

Xènia Garcia Riera, la veïna de Caldes de Montbui de 22 anys que ha estat 13 dies en presó preventiva pels disturbis de la vaga general del 18 d’octubre passat, va sortir en llibertat provisional de la presó de Wad-Ras ahir a la tarda. Així ho va acordar el magistrat Jaime Conejo, en funcions de substitució del titular del jutjat d’instrucció 30 de Barcelona, recentment jubilat.

El jutge Conejo també va ser qui va deixar en llibertat la Paula, dilluns passat, i ara són 26 les persones que continuen en presó provisional a Catalunya acusades de desordres públics i atemptat a l’autoritat, després de saber-se la sentència del Suprem.

Tanmateix, hi ha un degoteig de detinguts per la vaga general. Ahir la policia espanyola va detenir un veí del Maresme i un altre de Terrassa, l’Erik, del qual es va alertar que era a la comissaria de la Verneda i que no podia ser visitat per l’advocada. Un tercer veí, de Nou Barris, va ser detingut ahir, en aquest cas pels Mossos, i va ser posat en llibertat pel jutge, segons Alerta Solidària.

Proves falses

En el cas de la Xènia, el seu advocat, Benet Salellas, havia demanat una segona declaració perquè va transcendir un vídeo en què es veu que ella és detinguda al carrer de les Jonqueres i com un agent l’estira pels cabells, l’arrossega per terra i altres policies la piquen amb la porra quan la introdueixen al furgó. La noia va dir al magistrat que era ella la de les imatges i denunciava els maltractaments patits en la detenció i el trasllat a la prefectura de la Via Laietana. El jutge va dir-li si acceptava no anar a manifestacions, petició que Xènia va acceptar, a més d’haver d’anar a signar cada quinze dies al jutjat perquè continua acusada. “El jutge ja pot investigar d’ofici els maltractaments”, va afirmar Salellas, i va insistir que l’empresonament de la Xènia, que va definir de “valenta” era “injustificable des del primer dia”. A més, el jutjat ha acceptat la proposta de la defensa que la policia aclareixi la contradicció entre dos atestats. En un diu que a la petita bossa de la Xènia només hi havia dues ulleres protectores, mentre que el realitzat per la unitat que la va detenir cita “pedres, llambordes, ampolles de vidre, boles de petanca, bales...” i aporta una foto dels objectes comissats calcada a la d’altres detinguts.

El cas de Viladecans

Els Mossos d’Esquadra revisaran l’actuació d’un grup d’agents de paisà que dimecres passat van mirar de detenir un manifestant a Viladecans, amb el qual van acabar per terra, segons va avançar Ser Catalunya i van confirmar fonts policials a l’ACN ahir.

El que més va sorprendre a les xarxes socials és que el noi es veu abans de ser detingut en un altre vídeo com recrimina a un agent dels Mossos uniformat que no els defensi després de ser expulsat de l’acte que el president en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, feia a Viladecans, on centenars de persones van protestar per la seva visita. Aquest cas s’afegeix als altres quinze suposats de mala praxi que s’examinen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.