Política

“La independència és a tocar”

Sturgeon diu, davant de milers de manifestants, que votar l’SNP és fer-ho a favor del dret a decidir

Adverteix a Londres que no pot prohibir la celebració del referèndum si el reclama el poble

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va dir ahir que “la independència d’Escòcia és més a prop que mai, és a tocar”, en un discurs davant d’unes 20.000 persones que es van manifestar a Glasgow per reclamar el dret a decidir. Va ser el primer cop que la líder nacionalista escocesa participava en un míting proindependentista des del 2014, abans de la celebració del referèndum sobiranista que van perdre.

Sturgeon va demanar a la multitud que omplia George Square de banderes amb la creu de Sant Andreu: “Durant les pròximes setmanes hem de convèncer tothom que coneguem perquè el 12 de desembre [el dia de les eleccions] enviem el missatge més clamorós i contundent a Westminster” i perquè s’expressin a les urnes. “És hora que Escòcia esculli el seu futur, és hora que Escòcia es converteixi en un país independent”, va arengar.

Les eleccions del 12 de desembre son enteses com un referèndum del Brexit encobert i també com una crida per celebrar un altre plebiscit independentista. “Aquesta és la votació més important d’Escòcia en temps moderns, ens juguem molt, i estem farts del caos de Westminster”, va afirmar Sturgeon des de l’estrada aixecada a la plaça.

Els nacionalistes escocesos inclouran la nova consulta en el programa electoral i han plantejat la campanya en clau independentista. “Voteu l’SNP el 12 de desembre per garantir el dret a decidir dels escocesos”, va dir Sturgeon. La líder nacionalista ha promès que la consulta es farà el 2020 i ha dit que demanarà l’autorització a Londres abans de Nadal.

Johnson ja ha advertit en més d’una ocasió que no permetrà un altre referèndum a Escòcia. Sturgeon va dir ahir que “no és el govern el que ho reclama sinó la gent”: “Si els escocesos mostren el seu desig per un nou referèndum d’independència, no crec que l’oposició de Westminster sigui sostenible.” No obstant això, el ministre britànic per a Escòcia, Alister Jack, va deixar clar ahir que, “encara que l’SNP guanyi tots els escons a Escòcia, no tindrà mandat per convocar una consulta”.

També la resta de forces unionistes es van expressar ahir en contra del referèndum escocès. El líder laborista, Jeremy Corbyn, que l’1 d’octubre del 2017 va reclamar públicament la fi de la violència policial en el referèndum de Catalunya, va dir ahir: “Els laboristes no donem suport a la independència i no creiem que un nou referèndum sigui desitjable ni necessari.”

El president dels liberaldemòcrates, Alex Cole-Hamilton, va dir que eren “molt clars pel que fa al Brexit [volen la revocació o un segon referèndum] i sobre la divisió que provoca la independència a Escòcia [en aquest cas no volen una altra consulta]”. Per la seva banda, el nou líder tory escocès, Jackson Carlaw, va acusar Sturgeon de voler dividir la societat.

Les últimes enquestes a Escòcia situen els nacionalistes com els grans favorits el 12 de desembre amb el 57% dels vots, davant dels conservadors (15%) i dels liberaldemòcrates (12%). Els laboristes, els grans dominadors de les eleccions a Escòcia fins a la consulta del 2014, traurien només el 7%.

En la manifestació d’ahir hi havia entre la gent la convicció que un bon resultat electoral els donaria autoritat moral per poder reclamar i celebrar el nou referèndum amb el consentiment o no de Londres. S’han celebrat manifestacions independentistes de manera periòdica durant els últims anys per tot el territori. La més multitudinària va ser la del mes passat a Edimburg, en què van assistir 200.000 persones. La d’ahir va estar liderada per les principals figures del govern escocès.

Un altre dels que es van dirigir a la multitud va ser el ministre de Justícia, Humza Yousaf, que va destacar la diversitat racial i social dels assistents. “D’això va el nostre moviment, és inclusiu, siguis qui siguis, aquest és el teu país”, va proclamar. “Ningú no parlarà en el nom d’Escòcia”, va prometre el ministre del Brexit escocès, en el seu torn. Mentre que la diputada de l’SNP a Westminster, Mhairi Black, va enviar un missatge a Londres: “No tenim por dels referèndums ni de la democràcia.”

LES XIFRES

57%
és la intenció
de vot per als nacionalistes a Escòcia en les eleccions generals del 12 de desembre.
51%
és el suport
a la independència que hi ha al territori des de l’arribada de Johnson al govern britànic.

Johnson dispara el sobiranisme

Nicola Sturgeon va assumir el lideratge de l’SNP en substitució d’Alex Salmond el setembre del 2014, després de perdre el referèndum d’independència. Aleshores Sturgeon va dir que no celebrarien cap altre referèndum fins al cap de diverses generacions i fins que no hi hagués una majoria independentista clara i constant en els sondejos. El suport a la independència el 2014 era del 45%.

Tot va canviar quan dos anys més tard el Regne Unit va votar sortir de la Unió Europea. El conjunt del país va escollir sortir i Escòcia, quedar-se. El principal argument que van fer servir els unionistes durant la campanya del 2014 va ser que, si Escòcia s’independitzava, llavors quedaria fora de la UE. A partir d’aquell moment la causa independentista va tornar a reviure i el suport s’ha incrementat. Amb l’arribada al poder de Johnson, a qui Sturgeon acusa d’enarborar la bandera del nacionalisme anglès, s’ha disparat fins al 51%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.