Política

Associacions de juristes denuncien la repressió estatal

Disset entitats reclamen que les institucions europees intervinguin

Lamenten el silenci dels col·legis d’advocats

Disset entitats de juristes de tot el territori, com la sectorial de juristes de l’ANC, Democràcia i Justícia, l’associació Drets o Querellants per la República, van denunciar ahir en un manifest conjunt la “repressió i la violència policial” en les mobilitzacions posteriors a la sentència del Suprem, inclosa l’exercida sobre els periodistes, i van exigir l’assumpció de responsabilitats per part dels seus culpables tant policials com polítics, així com l’alliberament dels detinguts en presó preventiva, inclosos els acusats de pertinença a organització terrorista de l’operació Judes. “La policia ha d’actuar amb neutralitat política i imparcialitat, i s’està excedint molt, la seva actuació té un marcat component ideològic”, remarcava l’osonenc Jordi Flores.

Els juristes denuncien fins i tot que als alliberats se’ls prohibeixi anar a manifestacions com a mesura cautelar. “S’estan utilitzant eines de restricció de drets fonamentals de manera desproporcionada”, deia Flores, que també denunciava l’ús arbitrari d’instruments processals per part dels cossos de seguretat estatals per poder aplicar mesures cautelars. “Hi ha vint grups d’advocats que estem estudiant les dificultats i la falta de garanties”, avançava el gironí Yago Aubanell.

Crítica als advocats

Al manifest també denuncien especialment “el silenci i l’actitud tèbia i equidistant” dels col·legis d’advocats i del Consell de l’Advocacia de Catalunya, així com la manca de separació de poders i les declaracions dels responsables de la justícia espanyola, així com les pressions del govern estatal sobre Bèlgica per extradir Puigdemont. “La tebiesa dels col·legis és vergonyosa, la nostra obligació és sacsejar aquest món i fer el paper que havien d’haver fet ells”, subratllava Jordi Domingo, de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya. “La major part han esdevingut gestors a qui importa un rave els drets fonamentals”, lamentava.

Els col·lectius de juristes signants, a més, consideren que “l’ús de violència d’Estat” contra les protestes i la vulneració dels drets dels detinguts suposen una “vulneració clara” de l’article 2 del Tractat de Lisboa, que protegeix el respecte als drets humans, i per això insten el Parlament Europeu, la Comissió i el Consell d’Europa a intervenir-hi per exigir responsabilitats i obligar l’Estat espanyol a cessar la persecució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.