Empreses

Els robots trien el 22@

1.500 m² dividits en tres plantes de 500 m² cada una es reparteixen gairebé a parts iguals els dos fabricants danesos de robots

Uni­ver­sal Robots (UR), fabri­cant de braços robòtics lleu­gers per a la indústria, i Mobile Indus­trial Robots (MIR), cre­a­dor de pla­ta­for­mes mòbils per a la logística, han impul­sat un cen­tre con­junt al dis­tricte del 22@ per reforçar les res­pec­ti­ves estratègies comer­ci­als amb sales d’expo­sició, for­mació i simu­lació per als res­pec­tius cli­ents. La ini­ci­a­tiva suposa un reforç de l’aposta per Bar­ce­lona, on les dues com­pa­nyies, d’ori­gen danès i mateix pro­pi­e­tari, tenen els seus equips comer­ci­als bàsica­ment per al sud d’Europa, l’Ori­ent Mitjà i Àfrica.

Sobre­tot és, però, una gran opor­tu­ni­tat de futur. Jürgen von Hollen, pre­si­dent d’UR, va asse­gu­rar en la inau­gu­ració del hub de robòtica el 6 de novem­bre que en l’elecció, la capi­tal cata­lana havia tin­gut una com­petència molt renyida amb altres ciu­tats can­di­da­tes i que s’havien valo­rat cri­te­ris entre els quals hi havia l’accés a pro­fes­si­o­nals qua­li­fi­cats i la capa­ci­tat d’atracció de talent glo­bal. Sobre això, el repre­sen­tant d’UR a Bar­ce­lona, Jacob Pas­cual, i el de MIR, Fer­nando Fandiño, reco­nei­xen que tot i que encara no està en els plans de les res­pec­ti­ves empre­ses, les opci­ons que Bar­ce­lona acabi aco­llint un cen­tre d’R+D són ele­va­des.

En aquests moments, UR té dos cen­tres d’R+D, un a Odense (Dina­marca) i un altre a Bos­ton (EUA), en part perquè allà hi ha el MIT, però sobre­tot per l’interès del pro­pi­e­tari de la firma danesa, Teradyne, un gegant dels Estats Units d’equi­pa­ments de prova automàtics.

Teradyne està cre­ant una gran divisió de robòtica col·labo­ra­tiva a còpia d’adqui­si­ci­ons. El 2015 va com­prar UR i tres anys després, MIR i també Ener­gid, una engi­nye­ria dedi­cada al pro­gra­mari per al con­trol dels robots. Fa només unes set­ma­nes ha incor­po­rat Auto­Guide, fabri­cant de robots mòbils autònoms. Aquests dues últi­mes ope­ra­ci­ons, als EUA.

La inversió pre­vista a Bar­ce­lona és de 2 mili­ons d’euros en cinc anys, dels quals ja s’han gas­tat 500.000 euros. A les ins­tal·laci­ons, al car­rer Agri­cul­tura, tre­ba­lla­ran 38 per­so­nes, que han d’explo­rar les siner­gies de les dues fir­mes, segons expli­quen Pas­cual i Fandiño. Tant UR com MIR han tin­gut un crei­xe­ment molt impor­tant en els dar­rers anys. MIR té una plan­ti­lla glo­bal de 220 tre­ba­lla­dors i fac­tura uns 27 mili­ons; després d’Amèrica del Nord, el mer­cat que es con­trola des de Bar­ce­lona és el que més creix, “a un ritme de tres dígits cada any”, diu Fer­nando Fandiño. Per la seva banda, UR, amb 670 tre­ba­lla­dors i unes ven­des el 2018 de 234 mili­ons d’euros, té un crei­xe­ment del mer­cat sota la influència de Bar­ce­lona del 30% anual: “La pre­visió és que aquest ritme es man­tin­gui els pròxims anys”, explica Jacob Pas­cual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.