Política

L’advocat de Junqueras diu que la postura de l’advocat del TJUE podria marcar el futur de la immunitat parlamentària

Andreu van den Eynde creu que si es confirma la postura de l’advocat general, el Suprem podria anul·lar la condemna

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, considera que la conclusió de l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del líder d’ERC com a europarlamentari pot marcar la legislació futura sobre aquesta matèria, si la decisió la confirma el tribunal. Van den Eynde diu que l’advocat general defensa la mateixa postura que ells, assegurant que la immunitat neix en el mateix moment de l’elecció, i els estats no poden imposar condicionants posteriors. Per això, creu que si el TJUE confirma aquesta tesi, es podria obligar al Tribunal Suprem a anul·lar, almenys parcialment, la condemna contra Junqueras.

En declaracions a l’ACN, Van den Eynde s’ha mostrat satisfet per la tesi de l’advocat general del TJUE, que assegura que Junqueras tenia immunitat des del moment de ser elegit, però és prudent a l’espera que el tribunal la confirmi.

Segons Van den Eynde, l’advocat general creu que “no hi ha cap altra font de legitimitat del mandat representatiu que no sigui el vot dels electors”. “La immunitat neix des del moment de l’elecció, sense que pugui ser condicionada per cap estat membre a través de la imposició de condicions que només bloquejarien l’accés a la condició de diputat, contràriament al que deien les altres parts, inclosos el Parlament Europeu, la Comissió i el Regne d’Espanya”, ha argumentat.

L’advocat general, creu Van den Eynde, diu que només el Parlament Europeu pot decidir sobre la vigència o la retirada de la immunitat d’un eurodiputat. “Des del moment que es reconeix que Junqueras tenia aquesta immunitat, l’única institució que li podia retirar era el Parlament Europeu”, afegeix. “El tractament que se li va donar és contrari a aquesta opció, i l’advocat general veu improcedent que els tribunals o autoritats estatals condicionin el mandat representatiu o el naixement de la immunitat”, opina el lletrat.

Sobre possibles conseqüències pràctiques, ha dit que el TJUE podria establir que cal alliberar Oriol Junqueras o deixar que exerceixi d’eurodiputat, o fins i tot, “eventualment”, podria determinar la nul·litat total o parcial de la condemna. El TJUE haurà de determinar, segons Van den Eynde, quina és la seva solució jurídica a una situació de fet, ja que Junqueras ara mateix ja compleix pena ferma de presó. Depèn de com sigui la decisió del tribunal europeu, segurament no es podrà obligar el Suprem a modificar la sentència, però sí que pot donar arguments per anul·lar-la.

Per al lletrat barceloní, la importància de la futura decisió, si es confirma, és que fa una “interpretació sobre el dret de representació política vinculada a la immunitat, als drets fonamentals, interpreta com funciona la democràcia moderna, i la contribució del cas de Junqueras a aquesta definició és importantíssima”. “A partir d’això, es construirà tot el tractament legal futur de la UE sobre la condició i drets dels diputats i la immunitat”, ha dit. Aquesta possible nova interpretació de la immunitat afectaria tots els europarlamentaris, inclosos Carles Puigdemont i Toni Comín, que també estan pendents dels tribunals europeus per determinar la seva condició d’eurodiputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.