Política

LLUÍS PUIG

EX-CONSELLER DE CULTURA A L’EXILI

“Prefereixo lluitar judicialment lliure que empresonat”

EXTRADICIÓ ·

“Les euroordres també generen una despesa econòmica a Bèlgica”

“És una vergonya jurídica com es manipulen les eines de cooperació judicial a la Unió Europea”

Els quedarà per sempre la mala fama de manipular les euroordres

Com si fos el dia de la mar­mota, l’excon­se­ller Lluís Puig pas­sarà avui un altre cop pels jut­jats bel­gues per la ter­cera euro­or­dre ja de l’Estat espa­nyol. A diferència del també exi­liat Toni Comín, que afronta una acu­sació per sedició i mal­ver­sació, Puig només està acu­sat d’aquest dar­rer delicte. Tot i això, el ter­ras­senc corre el risc de ser con­dem­nat a una pena de fins a vuit anys de presó.

Com arri­barà aquest matí al tri­bu­nal?
Amb molta tran­quil·litat perquè en rea­li­tat és un pro­blema polític.
S’espe­rava que el jutge Pablo Lla­rena activés en dife­rents moments l’euro­or­dre?
Era can­tat que cau­ria en plena cam­pa­nya elec­to­ral.
Com explica els ‘tem­pos’ dife­rents de les euro­or­dres?
És una mani­pu­lació interes­sada de la justícia. Els con­ve­nia la notícia de la petició de Car­les Puig­de­mont. I una set­mana després l’altra per con­ti­nuar ali­men­tant el dis­curs que la justícia espa­nyola és fantàstica i mera­ve­llosa. És una ver­go­nya jurídica com es mani­pu­len les eines de coo­pe­ració judi­cial a la Unió Euro­pea.
El jutge és el mateix. L’influirà d’alguna manera?
Estic con­vençut que sí. Ens coneix des del novem­bre del 2017, ens va retro­bar el maig del 2018 i avui un altre cop. Ell també deu tenir ganes de gene­rar una sentència i posar fi a l’euro­or­dre. Aquest cas és una des­pesa per als tri­bu­nals bel­gues que es paga amb diners públics. Les euro­or­dres també gene­ren una des­pesa econòmica per a Bèlgica.
Qui­nes diferències veu en aquesta euro­or­dre res­pecte a les ante­ri­ors?
A la pri­mera extra­dició ens recla­ma­ven per uns sis delic­tes. A la del maig del 2018, que no va entrar a tràmit, només n’hi havia tres o qua­tre. Ara en el meu cas només em dema­nen per mal­ver­sació. Dels sis delic­tes de què pre­sump­ta­ment jo soc cul­pa­ble, ara només n’ha que­dat un.
Però que, igual­ment, nega?
És clar. Tam­poc s’entén quin tipus de mal­ver­sació em dema­nen. Als pre­sos con­dem­nats per mal­ver­sació se’ls atri­bu­eix aquest delicte en con­si­de­rar-lo medial per poder come­tre la sedició. Però a mi no se m’acusa d’aquest dar­rer crim i, per tant, el des­falc no seria medial.
Com es defensa de l’acu­sació?
No hi ha cap fac­tura pagada.
Com explica el rebut de 200.000 euros que han al·legat per man­te­nir viu el cas i l’euro­or­dre?
És una inter­venció que fa la Guàrdia Civil a Uni­post de Ter­rassa que tenia per dis­tri­buir saques de cor­reus pel referèndum de l’1-O. Hi van tro­bar cinc fac­tu­res pro­forma, que és com un pres­su­post i no té cap valor jurídic. Uni­post no va fer la feina i no ha fac­tu­rat ni cobrat. Per tant, no hi ha mal­ver­sació. Si supo­sem que orga­nit­zar un referèndum és delicte, ni en aquest supòsit jo hau­ria comès cap delicte.
I quant li dema­nen per això?
Vuit anys de presó. Ima­gina’t el que pre­te­nen. Però l’acu­sació de mal­ver­sació és molt feble jurídica­ment, no s’aguanta per enlloc. És una ver­go­nya.
Com­prarà l’argu­ment el jutge belga?
La mal­ver­sació no és delicte aquí perquè no hi ha lucre. Si un polític mal­gasta diners públics, no és un crim, en tot cas ho fa mala­ment i a la següent con­vo­catòria elec­to­ral la gent no el vota i s’ha aca­bat el pro­blema.
Pas­sarà fac­tura a l’Estat l’euro­or­dre?
Els que­darà per sem­pre la mala fama de mani­pu­lar les euro­or­dres per als interes­sos dels jut­ges i els polítics.
Aquesta set­mana l’advo­cat gene­ral del TJUE va obrir la porta a reconèixer la immu­ni­tat de Jun­que­ras, Puig­de­mont i Comín com a euro­di­pu­tats.
Si les notícies jurídiques a Luxem­burg, Bèlgica i Estras­burg són bones i avan­cem, el procés a Cata­lu­nya estarà més reforçat.
Si el Tri­bu­nal de Justícia de la UE reco­neix la immu­ni­tat de Puig­de­mont i Comín, podria para­lit­zar també el seu procés d’extra­dició? El posa­rien en el mateix sac?
No. Jo pre­fe­reixo enlles­tir-ho, gua­nyar-ho i tan­car l’expe­di­ent. Lle­vat que si atu­ren el cas per la immu­ni­tat de Puig­de­mont i Comín, Espa­nya la retiri.
El ter­cer cop seria ja.
Si Espa­nya l’acabés reti­rant, em que­da­ria pen­jat en un núvol estrany.
De quina manera creu que podrà tor­nar un dia a Cata­lu­nya?
Si el govern espa­nyol no té cap intenció de dia­lo­gar, d’alli­be­rar tots els pre­sos i els que­re­llats per haver-se mani­fes­tat i de dei­xar tor­nar els de l’exili, el futur és gua­nyar-ho als tri­bu­nals. Pri­mer negant l’extra­dició i després amb un recurs sobre drets humans a Estras­burg. Això podrien ser dos, tres, qua­tre anys més, els que siguin, però pre­fe­reixo llui­tar judi­ci­al­ment vuit anys lliure que empre­so­nat.
A part de l’euro­or­dre, té una altra causa judi­cial pen­dent per les obres de Sixena. Tant la fis­ca­lia com l’Ajun­ta­ment de Vila­nova de Sixena l’acu­sen de no haver obeït les ordres judi­ci­als per lliu­rar les 44 peces del mones­tir que hi havia al Museu de Lleida i que final­ment es van entre­gar per l’ordre judi­cial l’11 de desem­bre de 2017.
Vaig com­parèixer per vide­o­de­cla­ració des del Palau de Justícia de Brus­sel·les davant la jut­gessa d’ins­trucció del tri­bu­nal penal d’Osca. El fis­cal ens demana a Santi Vila i a mi per un delicte de deso­bediència, que impli­ca­ria un màxim d’11 mesos d’inha­bi­li­tació i una multa de 6.000 euros.
I ara què?
Estem pen­dents de la data del judici. Compto poder seguir-ho per­so­nat a través del meu advo­cat com fins ara i si cal que declari ho tor­naré a fer per vide­o­con­ferència. Espe­rem gua­nyar i que no ens con­dem­nin per deso­bediència i multa perquè sem­pre fa mal.
Com és que el dei­xen decla­rar a distància en aquest cas i no en els altres?
És la incon­gruència d’admi­nis­trar la justícia de forma dife­rent. A la causa de l’1-O no volien que declaréssim a distància perquè ens volien tan­cats a la presó. Com que ja pres­su­po­sa­ven que bus­ca­ven un delicte molt alt i que seríem cul­pa­bles per això no ens dei­xa­ven. El dret a la pre­sumpció d’innocència el tenim vul­ne­rat.
I no han de fer una euro­or­dre per la causa de Sixena?
No, perquè em recla­men només per deso­bediència i no com­porta presó.
El cas s’hau­ria de para­lit­zar, lla­vors.
Exac­ta­ment. Si puc decla­rar a distància al tri­bu­nal penal d’Osca, per què no podia decla­rar al de Madrid?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.