Societat

Milers de persones surten al carrer contra la “llei Aragonès”

Els manifestants exigeixen aturar la norma, que, alerten, obre la porta a la privatització dels serveis públics

Uns 250 serveis podrien quedar afectats si s’acaba desplegant

La resposta social a la llei de contractes de serveis a les persones, popularment coneguda com a “llei Aragonès”, va congregar ahir una gran manifestació pel centre de Barcelona per exigir que no es desplegui l’esmentada norma, que regula la contractació dels serveis relacionats amb “el benestar i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania” i que impliquen, per tant, els àmbits de la salut, l’educació i els serveis socials.

La manifestació, d’unes 2.500 persones segons la Guàrdia Urbana, formava part de les mobilitzacions convocades per una plataforma que aplega un centenar de col·lectius i entitats que s’oposen a la llei, entre les quals els sindicats CGT i IAC, la Fapac i la CUP.

La marxa es va engegar davant de la conselleria d’Economia, a la rambla de Catalunya, i va descendir per la Via Laietana avall fins a la plaça de Sant Jaume, on es va llegir un manifest unitari. La multitud anava encapçalada per una pancarta que resava “S’estan venent el país. Els serveis públics no són un negoci”. Entre els crits més corejats es van sentir els de “No a la privatització”, “La llei Aragonès privatitza i res més” i “On és en Pere Aragonès?, aquí no, potser és amb Florentino”, en referència a l’empresari Florentino Pérez, que des del seu grup ACS ha assumit determinats serveis socials.

Blindatge necessari

El manifest de la convocatòria reclamava a tots els partits del Parlament que donen suport a la llei, emparant-se en el fet que és l’aplicació d’una directiva europea, que aturin el “setge” contra els serveis públics.

Segons Elva Tenorio, metgessa i portaveu de la plataforma Aturem la Llei Aragonès, la nova norma que s’està tramitant representa un canvi de model. Ara, va declarar, cal reivindicar la necessitat de blindar determinats sectors dins del sector públic, com ara la sanitat, l’educació i els serveis socials. “La llei, en canvi –assegura Tenorio–, obre la porta a passar-los al mercat de forma que mercantilitzaran la nostra vida i contaminaran el sistema per a les generacions futures.” Per la portaveu, estem davant d’una autèntica “alarma social”. En aquest sentit, va recordar el funcionament de les empreses del grup ACS en l’àmbit de l’atenció a la dependència: “Les treballadores estan en precari mentre Florentino Pérez continua embutxacant-se diners del sector públic.” Altres exemples són el grup Sacyr, a través de la filial Valoriza, que també presta serveis socials a les administracions.

La “llei Aragonès”, doncs, a parer de Tenorio “segueix el mandat neoliberal” i permetria privatitzar més de 250 serveis, entre els quals l’ensenyament preescolar, l’educació especial i serveis clínics, d’anàlisis, pediàtrics o quirúrgics.

Una altra portaveu del moviment, Mar Ampurdanès, denuncia la falta de transparència del govern a l’hora de divulgar el contingut de la normativa. “Hem intentat fer un debat públic sobre el tema i en tot moment han evitat la contraposició d’arguments”, indica Ampurdanès, que recorda que també van fer una petició de reunió formal a la conselleria, per a la qual no han rebut cap contestació. En vista d’això, indica: “La nostra resposta serà als carrers.”

LA FRASE

Hi ha alarma per una llei que segueix el mandat neoliberal i que afectarà les generacions futures
Elva Tenorio
portaveu de la plataforma aturem la llei aragonès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.