Política

ERC rebutja la suspensió de l’autodeterminació pel TC

Els republicans proposen esmenes a la resposta a la sentència en què denuncien la “persecució judicial” contra la mesa del Parlament

Defensen la transacció conjunta amb les de JxCat i la CUP

ERC proposa una esmena a la resposta conjunta a la sentència del Suprem que rebutja la suspensió que el Constitucional ha fet del punt relatiu a la reprovació de la monarquia, la defensa del dret d’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya. Els republicans anunciaven ahir la presentació de tres esmenes a la proposta de resolució conjunta després que JxCat i la CUP ja van presentar les seves –aleshores els republicans van lamentar el que van considerar “moviments partidistes”.

Esmenes de cada partit

Els republicans recordaven ahir que la seva voluntat “era presentar esmenes conjuntament amb JxCat i la CUP” per mantenir “el consens inicial” de la resolució que es va aprovar amb el vot dels tres grups però que el Tribunal Constitucional va suspendre parcialment a instàncies del govern en funcions de Pedro Sánchez.

JxCat, ERC i la CUP van aprovar el 12 de novembre la proposta que afirmava que el Parlament “reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític”.

10-N pel mig

La proposta havia estat acceptada a tràmit per la mesa del Parlament el 22 d’octubre; però, amb vista a les eleccions del 10-N, el govern en funcions de Sánchez va impugnar-ne la tramitació davant del Constitucional.

Tenint en compte que el ple del TC es reunia aquell dimarts 12, la votació de la resolució es va avançar a primera hora del matí i es va aprovar amb els vots dels tres partits independentistes.

Al migdia, però, la resolució ja quedava invalidada perquè el TC en comunicava la suspensió i no es va publicar al Butlletí Oficial del Parlament per voluntat expressa dels serveis jurídics, que el president de la cambra, Roger Torrent, va deixar clar que no posaria en risc com a funcionaris públics.

Al vespre d’aquell mateix dimarts 12 de novembre, la fiscalia general de l’Estat instava la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a investigar penalment Torrent i la resta de membres de la mesa que van permetre la votació.

Solidaritat amb la mesa

De cara a demà, ERC ha decidit substituir el punt suspès pel TC per un altre que “rebutja la suspensió parcial” acordada pel tribunal i recorda el redactat complet de la part suspesa.

En dues altres esmenes, els republicans expressen “el seu suport i solidaritat amb el president del Parlament de Catalunya i els membres de la mesa, investigats per la fiscalia a instància del govern de l’Estat per haver defensat el dret a la representació política” dels diputats. En l’última esmena els republicans consideren “que la persecució judicial a la mesa del Parlament constitueix una greu vulneració de l’autonomia parlamentària i de la inviolabilitat” dels diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.