Política

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya per no admetre recursos d’empara de presos d’ETA

Malgrat la resolució, el TEDH no avala computar les penes complides pels acusats a França ni tampoc donar indemnitzacions per danys morals i despeses

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat aquest dimarts Espanya pel fet que el Tribunal Constitucional hagi tornat a inadmetre els recursos d’empara dels presoners d’ETA Ismael Berasategi Escudero i Rufino Arriga Arruabarrena, que van demanar que fos computada la condemna complida a França per rebaixar la condemna a Espanya.

El tribunal considera que “com a mínim han sofert una manca de seguretat jurídica pel que fa al dret al recurs d’empara”, tot i que no avala computar les penes complides a França ni donar indemnitzacions per danys morals i despeses.

Segons el tribunal d’Estrasburg, amb la inadmissió dels recursos, Espanya ha “privat els demandants del dret a accés a un tribunal”. El TEDH, però, no dóna la raó als dos demandants en considerar que els anys de presó complerts a França no han de computar a Espanya. De fet, el tribunal reitera ara aquesta posició, que ja va expressar en una altra sentència fa poc més d’un any.

En les sentències, els dos demandants van ser condemnats per delictes fets a França i relacionats amb la pertinença a ETA. L’any 2014 van demanar que les seves condemnes a França fossin computades a Espanya amb l’objectiu d’avançar la seva posada en llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.