Política

El TC, dividit per l’aval al Codi Civil català

La sentència d’avui als recursos de Junqueras pot aguditzar l’escissió

El Codi Civil català té l’aval del Tribunal Constitucional i va escenificar per primera vegada la divisió dels magistrats en una qüestió vinculada a un conflicte competencial o relacionat amb el procés a Catalunya. Les diverses impugnacions plantejades pel govern de Mariano Rajoy a la norma que regula el dret privat català, a excepció de la que declara la nul·litat del procediment notarial per resoldre conflictes, van ser tombades pels que es consideren magistrat progressistes: Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido, Fernando Valdés, María Luis Balaguer i Encarnación Roca, a més dels conservadors Pedro González Trevijano i el president del tribunal, Juan José González Rivas. Els magistrats Andrés Ollero, Alfredo Montoya, Ricardo Enríquez, Santiago Martínez-Vares i el fiscal del Suprem, Antonio Narváez, van emetre el seu vot particular en contra.

Una divisió que es podria tornar a produir avui arran de recursos presentats per la defensa del líder d’ERC, Oriol Junqueras, sobre un recurs per la presó preventiva del líder d’ERC i un altre contra la decisió del Tribunal Suprem d’impedir que el republicà assistís a la sessió constitutiva del Parlament el gener del 2018 tot i ser escollit diputat. Segons EFE, sobre la primera qüestió, el ponent és el president de tribunal, Juan José González Rivas, i advoca per desestimar la protecció a Junqueras, mentre que el ponent de la segona, Juan Antonio Xiol, és partidari de donar la raó a Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.