Política

Un belga per construir ponts dins de la UE

Charles Michel relleva Tusk com a nou president del Consell Europeu

Promet llimar diferències entre els socis comunitaris, dividits per la crisi migratòria, l’economia i les derives antidemocràtiques internes

L’exprimer ministre Charles Michel deixa l’embolic polític dels belgues per intentar recosir l’amistat dels socis europeus. En el seu primer dia com a nou president del Consell Europeu, institució on seuen els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE), el liberal de 43 anys va prometre “construir ponts” en un club de països poc compacte a causa de les disputes entorn de la crisi migratòria, econòmica i les derives antidemocràtiques internes.

Al més jove i únic liberal de la cúpula de la UE li han encarregat la tasca de crear consens entre les capitals just quan el projecte europeu vol sortir de l’estancament generat pel Brexit.

Entrant amb energia i optimisme, Michel pretén “girar full” de l’època de desavinences i teixir consensos a les cimeres periòdiques de Brussel·les on els líders maquinen l’estratègia del bloc.

Michel és d’una nova generació, però pertany a la selecta elit política d’Europa. Igual que la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen, el seu pare va ser un alt càrrec de l’executiu europeu.

Ara bé, mentre que Louis Michel va ser eurocomissari amb 54 anys, el seu fill ha aconseguit una de les cadires més cobejades a Brussel·les amb 10 anys menys. I és que aquest polític precoç ja era ministre de l’Interior a Bèlgica amb només 25 anys i primer ministre amb 38. Com a cap d’un executiu multicolor en un estat altament fragmentat, Michel té una acreditada experiència intentant posar d’acord polítics. Serà la seva feina a partir d’ara, però a un nivell més alt i de més pes i responsabilitat.

Al Consell Europeu Michel es trobarà amb temes com ara el Brexit, les reformes econòmiques del bloc, el canvi climàtic, l’agenda internacional o la gestió de la immigració i l’asil.

Aquesta última qüestió va ser, precisament, la que va dinamitar el seu govern ara fa un any, quan els nacionalistes flamencs de l’N-VA es van negar a signar el Pacte Global per a la Migració. L’afer migratori és dels que més discòrdies generen i serà un dels seus grans reptes en el seu mandat.

Una Europa més verda

Davant d’aquests desafiaments d’envergadura, el belga aposta per utilitzar “el sentit comú”, “l’eficiència” i la “innovació”. Pel que fa a les prioritats polítiques, Michel es va afegir ahir, durant el traspàs de carteres, a la crida a favor d’una Europa més verda i més líder a escala internacional. “La Unió Europea ha de ser capaç d’influenciar els esdeveniments mundials”, va remarcar.

Al capdavant del Consell Europeu, Michel també tindrà un rol de representació exterior de la UE que haurà de compartir, però, amb els altres presidents de les institucions i amb el nou alt representant, Josep Borrell.

En un dia d’acomiadaments i homenatges, el ja expresident del Consell Europeu Donald Tusk va marxar de Brussel·les amb un fort i llarg aplaudiment dels seus, els funcionaris.

Cap del PPE

“Pareu, perquè si no començaré a plorar”, va dir l’emocionat polonès. També ell ha intentat en els darrers cinc anys erigir-se en una figura de consens, però li ha tocat jugar el paper de policia dolent quan l’ocasió ho requeria, especialment en les no sempre plàcides negociacions amb els britànics a propòsit del Brexit.

Alliberat de l’alt càrrec comunitari, ara Tusk assumirà la presidència del Partit Popular Europeu (PPE) en les hores més baixes de la formació.

El partit de conservadors i democratacristians va perdre suports en les darreres eleccions de primavera i encara no ha decidit què haurà de fer amb la seva ovella negra, el líder hongarès Viktor Orbán.

LES FRASES

La Unió Europea ha d’influir en el debat global, fer més per garantir la defensa, la seguretat i els drets i llibertats
Parlaré fort quan faci falta
Charles Michel
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU
La cosa [violacions de l’estat de dret en països de la UE] comença a ser greu
Jean-Claude Juncker
PRESIDENT SORTINT DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Juncker se’n va inquiet per l’estat de dret

Natàlia Segura Raventós

L’encara president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va acomiadar ahir en una roda de premsa a Brussel·les abans que demà assumeixi el càrrec l’alemanya Ursula von der Leyen, que dimecres va rebre el llum verd del Parlament d’Estrasburg al seu nou equip.

Juncker se’n va alertant que la salut democràtica en més d’un dels 28 estats membres de la Unió Europea (UE) és “molt preocupant”. “Ella [Von der Leyen] haurà de cuidar Europa”, va avisar el luxemburguès. Hàbil polític moderat que ha pilotat l’executiu europeu en temps de crisi econòmica i existencial de la UE, Juncker acaba el seu mandat cansat i dèbil de salut. Encara li van quedar forces ahir per acabar la seva compareixença amb un d’aquells estirabots que el caracteritzen. “Tinc gana”, va dir per posar punt final a la seva presidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.