Gran angular

Només el 5,5% de l’empresariat té acords d’R+D amb la universitat

Un informe del programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona desvetlla la encara reduïda relació entre l’acadèmia i el teixit empresarial per a fer recerca

El 2017 a les universitats els van contractar menys en R+D que en 2010

“De les 10.179 empreses que van destinar part del seu pressupost a recerca i desenvolupament (R+D) el 2017, només el 5,5% van triar universitats i altres centres d’ensenyament superior com a proveïdor”, es pot llegir a l’informe que ha presentat The Collider, el programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona, sobre la transferència de tecnologia i l’empresa a l’Estat espanyol.

La xifra evidència el llarg camí que encara queda per fer per poder apropar l’acadèmia i el teixit empresarial en termes de recerca i innovació. Els dos actors es troben d’esquena un a l’altre i el més preocupant és que les dades no només no milloren sinó que són pitjors.

L’informe que analitza la interconnexió de l’any 2017, mostra que les universitat espanyoles van rebre 393 milions d’euros de les empreses per fer R+D aquell exercici, el que ve a ser uns 84 milions menys que l’any 2010.

“Espanya té una enorme oportunitat de creixement en innovació i competitivitat si aconsegueix millorar el tech transfer”, explicava Òscar Sala, el director de The Collider a la presentació de l’informe celebrada a l’edifici Pier O1 de Barcelona.

L’estudi assegura que tot i que l’Estat ocupa posicions de lideratge en producció científica (12è en el rànquing mundial), té un dels ecosistemes emprenedors més potents d’Europa (amb Barcelona entre els millors hubs europeus per nombre d’startups) té moltes dificultats a l’hora de transformar la investigació científica en innovació que arribi al mercat en forma de productes o serveis.

En aquest sentit, l’estudi posa en valor la creació d’equips multidisciplinaris, una tasca que ja es realitza des d’iniciatives com The Collider que connecta talent emprenedor i científic per crear startups de perfil altament innovador. Aquests equips tenen la tecnologia com un valor afegit, estan enfocats des de l’inici al mercat, tenen un equip propi d’R+D amb el perfil de l’investigador, tenen diferents enfocs per resoldre un problema i els seus projectes tenen un impacte econòmic i social.

El director general de Dinube, Jonathan Hayes, que va presentar el primer pagament digital contactless (NFC) del món en 2014, és una de les 5,% de les empreses que col·labora en la universitat en temes de recerca. “Hem creat amb un equip de científics de la universitat Politècnica de Catalunya (UPC) una tecnologia nova, hem tingut una experiència excel·lent i molt reeixida”, explicava a la presentació de l’informe. En el poc temps que porta de vida, Dinube ha destinat 1 milió d’euros a innovació.

L’any 2017, la inversió en R+D a Espanya va ser de 14.063,4 milions d’euros (1,21% del PIB), lluny de les dades de 2008 (14.701,3 M€, 1,35% del PIB). L’objectiu marcat per la Unió Europea és arribar al 2% del PIB al 2020.

Suècia hi destina el 3,33% del PIB, Àustria el 3,16%, Dinamarca el 3,06 i Alemanya el 3,02%. Corea destina el 4,5% del PIB a R+D, Israel el 4,54 i la Xina el 3,3.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.